Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Nebojša Marušić: Klobásafest utiče na razvoj Bačkog Petrovca

Nebojša Marušić: Klobásafest utiče na razvoj Bačkog Petrovca

  • PDF

            Sa rekordnim brojem učesnika i posetilaca u subotu, 11. februara 2023. u Bačkom Petrovcu je održan Međunarodni festival kobasica - VIII Klobásafest. Nebojša Marušić, direktor Turističke organizacije opštine Bački Petrovac, uz Opštinu Bački Petrovac suorganizator ove maniefstacije, potvrđuje da je ova gastronomska istovremeno i turistička fešta, u čijem fokusu je kobasica, jednim delom zaslužna i TOO.

            - Ovakav festival zahteva kontinuiranu kampanju u trajanju od 365 dana. Potrebno je ugostiti i obezbediti boravak za, ove godine 101. takmičarsku ekipu, za brojne prodavce/izlagače suvenira, slatkiša, sireva, kajmaka, meda i pčelinjih proizvoda, pored prodaje suvomesnatih proizvoda aktuelnih u ovo doba godine, slanine, šunke, kulena...
            Kako bi organizaciono i estetski adekvatno ispunili prostor domaćini su ga podelili po zonama: takmičari su bili odvojeni i pod šatorom, obezbeđen je bio deo za izlagače, parking, atrakcije i najmlađe. Iskorišćeni su i prirodni resursi i postavljene bale slame, na kojima su posetioci mogli da sednu, predahnu, nešto pojedu  i popiju. A toga je bilo zaista mnogo.
            U vreme festivala Bački Petrovac je posetio veliki broj gostiju iz okruženja, ali su učesnici došli sa svih strana. Osim iz Srbije, takmičilo se 35 ekipa iz drugih zemalja, najviše Slovačke (25 ekipa), Mađarske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Ukrajine, i po prvi put iz Slovenije, i sve njih je trebalo ugostiti, obezbediti smeštaj.
            - U ovom trenutku popunjenost turističkih kapaciteta opštine je 100%, To znači da je svih 180 ležaja u 70 kategorizovanih seoskih turističkih domaćinstva popunjeno, i da je jedan deo gostiju smeštaj potražio u susednim mestima. U toku 2022. godine u Petrovcu je zabeleženo 4.000 noćenja, i porast tražnje nameće potrebu proširenja smeštajnih jedinica, što znači da ćemo u narednom periodu morati raditi kampanju da se što više građana uključi u ovu delatnost, jer se jedan do dva nova pružaoca usluge smeštaja godišnje, pokazao nedovoljnim - rekao je direktor.
            U maniru dobrih domaćina TOO Bački Petrovac koristi svaku priliku, pa i ovu, da pokaže kulturna, tradicionalna, arhitektonska obeležja mesta i okoline, kao što je najstarija kuća „glineni kućerak“ iz 1799., od 1970. u sklopu muzejske zbirke Narodnog muzeja u Bačkom Petrovcu, Galerija Zuske Medveđove, najvažniju likovnu instituciju vojvođanskih Slovaka, Gimnazija „Jan Kolar”, prva gimnazija u svetu van Slovačke na slovačkom nastavnom jeziku, Dvorac Dunđerski - Muzejski kompleks Kulpin - Poljoprivredni muzej i druge sadržaje.
            - Kompleksnost ovog mesta koje neguje običaje svojih žitelja i tekovine prošlosti, kulturno-umetničke sadržaje, istovremeno idući u korak sa vremenom, je ono što ljudi prepoznaju i kvalifikuju najvišom ocenom. Na nama je da taj spoj prošlosti i sadašnjosti podržimo, održimo i nesebično podelimo sa svima koji žele da upoznaju Bački Petrovac. Da li preko kulturnih veza ili specijaliteta naše kuhinje, odluka je na njima. Na nama je da im ponudimo i jedno i drugo - smatra gospodin Nebojša Marušić.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com