Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Jasna Šproh: Brojne manifestacije u opštini Bački Petrovac najbolja su promocija mesta

Jasna Šproh: Brojne manifestacije u opštini Bački Petrovac najbolja su promocija mesta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            VIII Međunarodna manifestacija Klobásafest održana je usubotu, 11. februara, u Bačkom Petrovcu. O tome šta za opštinu Bački Petrovac znači ovakav događaj, Jasna Šproh, predsednica Opštine Bački Petrovac ističe:

            - Tradicija kulture Slovaka u pravljenju kobasica je duga i jedinstvena. Ove godine je zacrtan ogroman cilj, manifestovan okupljanjem preko 90 izlagača koji su došli u opštinu Bački Petrovac da prodaju svoje proizvode, 101. ekipa takmičila se u pravljenju kobasica, bila izuzetna posećenost. Nama su kobasica i kulen (kralj svih kobasica) otvarali vrata svugde u svetu. Ovo je dan kada Bački Petrovac otvara vrata svima drugima, gde osim gastronomije možemo da pokažemo atraktivnu turističku ponudu. Drago mi je što opština, zajedno sa MZ, može da podrži ovakvu jednu manifestaciju, u organizaciji Udruženja „Klobásafest“.
            Jasna Šproh je takođe izjavila da Opština Bački Petrovac, iako raspolaže malim budžetom, podržava sve manifestacije u opštini, pre svega kulturnog karaktera i one koje iz godine u godinu imaju sve veću posećenost.
            - U suštini, jako se radujem što smo i ovu manifestaciju doveli na zavidan nivo i što imamo goste iz različitih krajeva, što je mnogo značajno za Bački Petrovac, jer preko Klobásafest-a, naša opština je ostvarila partnerstvo sa opštinama/gradovima iz Slovačke, Rumunije, Hrvatske, iz kojih dolazi ne jedan, već više timova. Naša saradnja je uzajamna pa tako i mi, ispred opštine i mesne zajednice idemo na njihove manifestacije. Partnerski gradovi su nam parioritet, ali imamo i stalne goste iz Ukrajine, po prvi put iz Slovenije, sledeće godine najavljene su ekipe iz nekih država koje do sada na našoj manifestaciji nisu bile prisutne. Karakter ove manifestacije je kompleksan i mnogo nam je bitno da se ovako nešto oraganizuje u Bačkom Petrovcu i omogućava ovdašnjim stanovnicima da pokažu ne samo umeće u pravljenju kobasica, već i kulturu, arhitekturu, tradiciju i običaje ove sredine - rekla je gospođa Šproh.
            Ovom prilikom je podsetila i na nekoliko najzačajnijih manifestacija ove opštine: Dane Bačkog Petrovca, krajem maja, sa bogatim kulturno-umetničkim programom i folklornim svečanostima, izložbama cveća, slika, suvenira, filatelije..., aktivnostima Udruženja petrovačkih žena, koje čuvaju tradiciju kulturnog nasleđa, održavanjem sportskih i drugih takmičenja, kao što je biranje najbolje sveže i dimljene kobasice, najbolje rakije; Dan Gložana (opština Bački Petrovac), mesna slava uz Festival cveća koji organizuje Udruženje cvećara iz Gložana; u avgustu održava se najveća, trodnevna manifestacija Slovačke narodne svečanosti, na kojoj se reprezentuje bogata tradicija Slovaka, koji su se na područje Vojvodine u najvećem broju doselili tokom XVIII veka.
            Opština Bački Petrovac ove godine obeležava 100-godišnjicu Fudbalskog kluba „Mladost“, krajem prošle godine obeležena je 100-godišnjica Lovačkog društva „Gložan“ i 200 godina postojanja evangeličke crkve u Magliću (opština Bački Petrovac). Događaji, manifestacije, festivali ne manjkaju ovoj sredini. Oni su polazište za druženje, zadovoljstvo i doživljaj lepog, dolazak stranaca koji će, iznenađeni onim što su ovde videli, širiti priču o ovoj sasvim posebnoj, vojvođanskoj varoši.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com