Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF gastronomima medalje na prestižnim međunarodnim takmičenjima

PMF gastronomima medalje na prestižnim međunarodnim takmičenjima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

    Studenti gastronomije osnovnih i doktorskih studija sa Katedre za gastronomiju u periodu od 17. do 20. februara, učestvovali su na međunarodnom klinarskom takmičenju International Culinary Competition of Southern Europe u Solunu. Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Svetske kulinarske asocijacie (WACS) i Nacionalnog udruženja kuvara iz Grčke.

    Posle dva meseca intezivnog treniranja sa svojim profesorima-mentorima Goranom Radivojevićem, dr Majom Banjac i dr Bojanom Kalenjuk Pivarski, ovi mladi gastronomi u juniorskim i seniorskim kategorijama osvojili su:
    Zlatnu medalju u kategoriji restoranski desert, Milana Čugalj;
    Srebrnu medelju u kategoriji restoranski desert, Velibor Ivanović;
    Srebrnu medalju u kategoriji jelo od peradi, Stefan Šmugović;
    Bronzanu medalju u kategoriji jelo od peradi, Milica Petrušić;
    Bronzanu medalju u kategoriji jelo od peradi, Milana Čugalj;
    Bronzanu medalju u kategoriji jelo od testenine, Milica Petrušić.
(Slika1). Dr M. Banjac, M. Čugalj, M. Petrušić, V. Ivanović, S. Šmugović - Solun.
    Podršku za odlazak tima na takmičenje u velikoj meri je podržao Pokrajinski sekretarijat za visoko oobrazovanje i naučno-istražiovačku delatnost APV, Departman za geografiju turizam i hotelijerstvo i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu.
    Uporedno uz pripreme za Solun u Labaratoriji za gastronomiju PMF-a intezivno su se odvijali treninzi za odlazak na Global Chef Challenge u Riminiju, koji je održan u periodu od 19. do 22. februara. Ovo je najznačajnije takmičenje posle Kulinarske olimpijade i Svetskog kupa. Nastavnik veština Goran Radivojeić i studentkinja Saveta Bikić su kao članovi tima Kulinarske federacije Srbije branili boje Srbije u kategoriji vegan i osvojili su srebrnu medalju i kvalifikovali se za nastup na Svetskom kupu u Singapuru 2024.. (Slika 2). G. Radivojević i S. Bikić - Rimini.
    Ovim rezultatom ispisana je istoriju srpske gastronomije na svetskoj kulinarskoj sceni jer Republika Srbija prvi put ima predstavnike na ovako velikom i značajnom globalnom skupu. Postignuti reprezentativni rezultati su samo korak ka izazovima koji ih čekaju i koji postavljaju pred njih ozbiljne profesionalne zadatke u cilju unapređenja obrazovanja, srpske gastronomije i očuvanja struke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com