Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dobre vesti sa Sajma turizma u Budimpešti

Dobre vesti sa Sajma turizma u Budimpešti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            - Zbog velikog značaja mađarskih turista za turizam Vojvodine i Srbije u celini, trudili smo se da iskoristimo priliku i našu turističku ponudu predstavimo na što je moguće atraktivniji i kvalitetniji način - rekla je Milica Šušnjić iz Turističke organizacije Vojvodine (TOV), na Sajmu turizma u Budimešti - UTAZAS 2023, održanog u intervalu od 23 - 26. februara 2023. godine.

            Turistička organizacija Vojvodine (TOV) se i ovoga puta, uz Privrednu komoru Vojvodine (PKV) našla u ulozi organizatora, i nastup na 45. Međunarodnom sajmu u Budimpešti oplemenila brojnim privrednim subjektima i lokalnim turističkim organizacijama koje, zahvaljujući većinskom mađarskom življu u svojim sredinama, već imaju konekcije sa severenim susedom.
            Po rečima Milice Šušnjić interesovanje za naš prostor je veliko, pre svega za programe aktivnog turizma u Vojvodini, cikloturizam i gastronomiju. Adekvatna promocija na sajmovima i prigodnim manifestacijama, te dobri uslovi na terenu, odrazili su se na dolazak turista. Kada je reč o zemlji porekla stranih turista u AP Vojvodini, u 2022. godini turisti iz Mađarske našli su se na petom mestu. U 2022. godini AP Vojvodinu posetilo je 20.756 turista iz Mađarske, što je porast u iznosu od čak 117,5% u odnosu na 2021. godinu, ostvareno je 41.201 noćenja, što predstavlja porast u iznosu od 84,9% u odnosu na prethodnu godinu. Prosečan boravak posetioca iz Mađarske u 2022. godini iznosio je dva dana.
            - Svima nama je u cilju da se dužina boravka produži i zato su sa nama i lokalne turističke organizacije, i hoteli, pružaoci usluga sa obogaćenim sadžajima u svojoj ponudi, bilo da je reč o izletima, radionicima, školama u prirodi, školama jahanja i sl.- objasnila je naša sagovornica dodavši da je većina posetilaca štanda već boravilo u Vojvodini, da nose lepe uspomene i da žele da ponove svoj boravak.
            Dobri rezultati svakako su rezultat i brojnih kampanja TO Vojvodine i Srbije, i lokalnih turističkih organizacija. Dobri odnosi TOV sa svim privrednim subjetima na teritoriji Pokrajine, zajedničko učešće na sajmovima, manifestacijama, Danima Vojvodine širom regiona godinama unazad, pokazali su uspešnost tog vida prezentacije. Ove godine na Sajmu u Budimpešti turizam Vojvodine predstavili su: TO Temerin, Senta, Sombor, TOO Novi Bečej i Opština Novi Bečej, Anna Panzió - Pansion Ana / seosko turistički kompleks Atile Vereš iz Sente, Restoran sa prenoćištem „Dani“, Dani Ernea iz Skorenovca, Udruženje domaćina Totovo selo, Salaš Katai Mali Iđoš, Petar Stamenović iz Klastera „Deliblatska peščara", Kristina Link Majer ispred Udruženja građana „Arača 95“, Novi Bečej...
            Povezna osnova dolaska mađarskih turiste u Vojvodinu je i zajednička kultura, tradicija ova dva naroda. U tom smislu, TO Vojvodina je realizovala projakat IDENTIS u saradnji sa Županijom Čongrad, koja se odnosi na revitalizacija opština uz reku Tisu, sa srpske i mađarske strane. Na štandu se nalazila i brošura nastala kao rezultat tog projekta sa predstavljenjem ponude gradova uz reku Tisu, što je izazvalo veliko interesovanje posetilaca sajma.
            Vino i gastronomija su još jedan pravi izgovor dolaska u Vojvodinu i Srbiju. Brojni restorani, čarde, nezaobilazni salaši pružaju vanredan doživljaj za sladokusce, a učešće na nekoj od 1.200 manifestacija na godišnjem nivou, od kojih je gro eno-gastro može da zadovoljni radoznalost i „apetite“ za svakim novim doživljajem. Spisak manifestacija i datum njihovog održavanja nalazi se na sajtu TOV-a: www.vojvodina.travel.
            Na vojvođanskom štandu predstavljene su i neke vinarije, a u Ambasadi Republike Srbije u Mađarskoj, TOV i PKV organizovali su već tradicionalno Vojvođansko veče, uz prisustvo zvaničnika Mađarske i Srbije tako i njihovih gostiju iz prijateljskih zemalja uz prezentaciju najkvalitenijih vina iz Vojvodine i poslovično dobre gastronomske ponude.
            Širok spektar turističke ponude, sadržaja, predloga za odmor predstavljeni štampanim materijalima na mađarskom i engleskom jeziku, kao i atraktivnim promotivnim filmovima na šarenom, veselom i dojmljivom zajedničkom štandu AP Vojvodine i ovoga puta privlačnom za naše susede, što govori o svrsishodnosti ovakvih nastupa turističkih poslenika koji imaju i umeju da predstave turističku ponudu Vojvodine i Srbije.  

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com