Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Saša Maksimović: Preporod jedne male opštine u turističkog giganta

Saša Maksimović: Preporod jedne male opštine u turističkog giganta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Prepoznavanje prirodnih i kulturnih resursa i nasleđa kroz spektar razvojnih mogućnosti, definisanjem i analizaranjem potreba turista u stvaranju turističkog proizvoda, u krugovima turističkih poslenika i svih koji su na bilo koji način bili vezani za razvoj ove privredne grane u opštini Novi Bečej, započelo je jasno definisanjem strategije razvoja i sagledivosti cilja od zametka same ideje. Turistički Novi Bečej, opština sa četiri naselja, danas nudi „Jedinstveno iskustvo koje morate doživeti“, a koje se odnosi na prirodna i kulturna dobra, atrakcije, jedinstvenosti, vredne artefakte i dostignuća savremenog doba.

            Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, svake godine, na poziv partnera, Privredne komore Budimpešte, sa Turističkom organizacijom opštine Novi Bečej (TOONB), posećuje Sajam turizama u glavnom gradu Mađarske. Ove godine, s obzirom na datumsko preklapanje, zadovoljan je što je uspeo da poseti i 44. Sajam turizma u Beogradu i 45. Sajam turizma -UTAZAS 2023. u Budimpešti.
             - U Novom Bečeju, sredinom novembra 2019. godine otvorena je prva Informativna kancelarija Privredne komore Budimpešte u Vojvodini. Reč je o produbljivanju saradnje vezane za razvoj infrastrukture, turizma, sporta i kulture. Primarna uloga Kancelarije je povezivanje privrednika i lokalne samouprave iz cele Vojvodine sa PK Budimpešte i Vladom Republike Mađarske u cilju intenziviranja prekogranične saradnje i skraćenja puta ka fondovima EU, te pružanja podrške i pomoći prilikom odabira poslovnih partnera i investicija iz Srbije i Mađarske. To je jedan od razloga što na Sajmu turizma svake godine predstavljamo ponudu Novog Bečeja, mesta duge tradicije i velike istorije - rekao je gospodin Maksimović.
            U prilog povezanosti Novog Bečeja, odnosno Vojvodine i Republike Mađarske nezaobilazna je i reka Tisa, koju Novobečejci „eksploatišu“ do krajnjih granica. Dovoljno je reći da Tisu smatraju glavnom ulicom grada, i da na njenoj obali više nema mesta za „parkiranje“.
            Uređena marina i auto kamp „Gradište“, kojim upravlja TOO Novi Bečej, kapaciteta 200 vezova, nudi čuvanje čamaca 24/7, suvi vez, uslužnu servis službu i još mnogo drugih pogodnosti. Svi vezovi imaju mogućnost priključka na struju i vodu. Srećna okolnost je što je vodostaj Tise kod Novog Bečeja, zahvaljujući brani, stabilan, bez velikih oscilacija, što je za nautičare važno. Kako bi iskoristili povoljne uslove za nautički turizam Novobečejci planiraju da do kraja 2024. urede pristan za veće brodove.
            Novi Bečej se nalazi i na biciklističkoj ruti EuroVelo11, najdužoj evropskoj ruti, koja prolazi prelepom novobečejskom dolmom. Odranije poznat po svojim kapacitetima Novi Bečej je zavredieo pažnju cikloturista, posebno obezbeđivanjem smeštaja otvaranjem Hostela „Stara Vranjevačka opština“.
            Na ponos i zadovoljstvo meštana, kao i svih budućih posetilaca grada, pre mesec dana počela je izgradnja gradskog Wellness&spa centra koji će biti u vlasništvu lokalne samouprave.
            Pored velikog broja pozitivnih stvari, predsednik navodi i problem smeštajnih kapaciteta koji se polako rešava, kao i nedovoljnu popularizaciju vikend turizma, za koji postoje maksimalni uslovi, iz razloga što je Novi Bečej, kada je turistička ponuda u pitanju, od samog početka bio fokusiran na izvrnost i jedinstvenost svog turističkog potencijala.
            Zato, gospodin Maksimović kaže da su Sajmovi turizma u Beogradu i Budimpešti početak sezone sajmova na kojima će sa svojim prezentacijama i turističkim planovima ove godine nastupiti opština Novi Bečej i Turistička organizacija opštine Novi Bečej.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com