Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vojvođansko veče u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti

Vojvođansko veče u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Povodom učešća na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Budimpešti UTAZAS 2023, u periodu od 23 - 26. februara 2023. godine, gde su, u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine (TOV) i Privredne komore Vojvodine (PKV) dvadestak turističkoj i ugostiteljskih preduzeća, privrednih subjekata reprezentovali turističku ponudu Pokrajine, Ambasada Republike Srbije se po četvrti put pokazala dobrim domaćinom priredivši Vojvođansko veče. Upriličeno u subotu 25. februara bilo je veoma posećeno, a među mnogobrojnim zvanicama iz Mađarske, Srbije i drugih zemalja, bio je značajan broj turističkih novinara zainteresovanih za popularizaciju turističkih destinacija u Vojvodini i Srbiji.

            Predstavljajući Vojvodinu kao riznicu kultrunih i prirodnih vrednosti sa šarmom minulih vremena, turistički činioci su se svojski potrudili da na razne načine potkrepe svoju ponudu doživljajem jedinstvenog iskustva.
            Tokom tradicionalne Vojvođanske večeri u Ambasadi, prisutnima se obratila dr Nataša Pavlović, direktor TO Vojvodine, i tom prilikom iznela rezultate postignute tokom prošle godine, koji su sa porastom broja noćenja od 56.3% premašili rekordnu 2019., zahvaljujući čemu su se turisti iz Mađarske našli na petom mestu kada je poseta Pokrajini u pitanju.
            Dr Pavlović je najavila i velika ulaganja u turističku ponudu Fruške gore i Gornje Podunavlje. Prošle godine veliko interesovanje izazvao je novi turistički proizvod  „Fruška gora Walk 'n' wine“, koji će se naći u ponudi i tokom ove godine. Naglasila je značajnu ulogu kolega koje svake godine osmišljavaju nastup na sajmu, čije prisustvo reprezentuje sve ono najbolje što Vojvodina ima.
            Osvrnula se i na aktuelnu saradnju sa stranim partnerima. Nakon uspešno sprovedenog projekta IDENTIS (Integrated Development of Natural and Cultural Tourism in Tisa River Region), sa Županijom Čongrad kao partnerom, TOV učestvuje i na projektu SMARTER AOE u kojem osim Srbije (Zapadna Bačka) učestvuju: Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Crna Gora, Bugarska i Rumunija, a koji je proizišao iz prvog rezervata biosfere na svetu Mura-Drava-Dunav WWF Adria.
            - Naglasila bih da nam snažnu podršku pruža Ambasada Republike Srbije u Budimpešti, kao i Pokrajinska vlada i Privredna komora Vojvodine (PKV), koje nas podržavaju u svom našim projektnim aktivnostima. Važan faktor su i lokalne turističke organizacije, privrednici koji svake godine oplemenjuju i predstavljaju svoju ponudu. Zahvaljujući toplom gostoprimstvu Ambasade, dobroj saradnji svih nas koji smo marljivo radili, zajedno sa PKV, štand Vojvodine je bio izuzetno posećen i vladalo je veliko interesovanje, pre svega za aktivan odmor, najvećim razlogom što je broj dolazak za 117% premašio onaj iz 2021. godine - istakla je između ostalog dr Nataša Pavlović.
            Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV), jedan od domaćina Vojvođanske večeri, tom prilikom je izrazio zadovoljstvo štandom sa oko 20 firmi iz oblasti turizma na kojima je prikazan deo turističke ponude Vojvodine i Srbije, kao tursitičke destinacije.
            - Ovo je pravi način da se nametnemo publici. Potrebno je napraviti kvalitetan ambijent, te prisustvom na sajmovima i atraktivnim prezentacijama pokazati sve ono što imamo. TOV je lider u tome, a PKV apsolutno podržava sve njene aktivnosti i to je rezultiralo dobrim rezultatima. Prošle, 2022. godine zabeleženo je preko 700.000 dolazaka u Vojvodinu, preko dva miliona noćenja. I ono što je značajno je da imao veliko uvećanje broja stranih turista, među kojima su turisti iz Mađarske. Cilj učešća na sajmovima je da pokušamo da privučemo što više turista, zainteresujemo za našu destinaciju kroz umrežavanje što više naših privrednika - rekao je gospodin Vučurević.
            - Zaslugom dobrih ličnih odnosa predsednika obe države, danas možemo govoriti o najboljim međudržavnm odnosima u istoriji ove dve zemlje - naglasio je u svom obraćanju Nj.E. Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti i nastavio: - To je postignuto pre svega zahvaljujući odnosu prema nacionalnim manjimana, infrastrukturnim projektima (pruga, rekonstrukcija tri centralna granična prelaza...), privrednoj saradnji u vrednosti od preko četiri milijarde robne razmene (Mađarska je postala peti spoljno trgovinski parner Srbije u EU), kao i dobrim diplomatskim odnosima kako u periodu pandemije, tako i povodom energetske bezbednosti.
            Ambasador je čestitao na postignutim rezultatima podsetivši da je sve veći broj mađarskih investitora, ne samo u Vojvodini. Krajem 2021. godine nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji između PKS - RPK Leksovac i Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske, u Leskovcu je otvorena kancelarija Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske, koja će omogućiti realizaciju određenih infrastrukturnih projekata širom Srbije (Lebane, Kragujevac).
            Nakon oficijelnog obraćanja, prisutni su svim čulima mogli da uživaju u „darovima Panonske ravnice“, u vrhunskim vinima i vojvođanskim specijalitetima. Prijatnu atmosferu upotpunio je ženski Tamburaški sastav „La Banda“, svirajući popularnu muziku raznih muzičkih žanrova.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com