Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM ZDRAVSTVENI TURIZAM Po zdravlje u Merkur

Po zdravlje u Merkur

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

    Na 44-om Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, tokom četiri sajamska dana 23. do 26. februara 2023. godine, veliki broj prijatelja, saradnika i predstavnika medija posetio je štand Specijalne bolnice Merkur  kako bi se informisali šta se sve dogodilo u periodu između dva Sajma.
    Pansioni - za svakog ponešto

    Merkur je prezentovao Pansione za period od 01. marta do 31. decemba koji pružaju mogućnost svima koji budu želeli da se tokom ove godine odmore, prekontrolišu i unaprede zdravlje u Vrnjačkoj Banji, učine to u Merkuru. Specijalno kreirani Merkurovi pansioni kombinuju komforan smeštaj, najsavremeniju dijagnostiku, terapije, tretmane  mineralnom vodom i visoko specijalizovan tim lekara.
    Živeti sa dijabetesom - novi pansion specijalno kreiran za pacijente obolele od dijabetesa. Pored usluga smeštaja u komfornim sobama, uključuje i terapije, dijagnostiku, edukaciju, pravilnu ishranu i fizičku aktivnost, prilagođenu zdravstvenom stanju pacijenta. Više od 100.000 dijabetičara je tokom poslednjih 15 godina boravilo u Merkuru kako bi održali svoj nivo šećera u krvi pod kontrolom,  regulisali svoju težinu i izbegli ozbiljne komplikacije koje dijabetes nosi.
    Pokret bez bola - pansion koji kombinuje modernu fizikalnu terapiju, korišćenje mineralnih voda i stručni tim lekara i terapeuta. Namenjen svima onima koji odmor u Vrnjačkoj Banji žele da iskoriste kako bi uklonili bol u leđima, zglobovima i oporavili svoj koštano - zglobni sistem uz kinezi, magnetne, elektro terapije i tretmane koji koriste lekovitu mineralnu vodu.
    Opšti Medicinski pansion i Banjski pansion - kreirani za kontrolu i unapređenje zdravlja uz banjske terapije i tretmane. Omogućavaju gostima lečenje i odmor uz otkrivanje lepota  Vrnjačke Banje i okoline, kao i prijatnu atmosferu i gostoljubivost osoblja Merkura.     Ovo su samo neki od novih Merkurovih pansiona koji su prezentovani posetiocima Sajma turizma.
    Promocija projekta SI4CARE. Projekat SI4CARE
    Na štandu Specijalne bolnice Merkur drugog dana Međunarodnog Sajma turizma u Beogradu, održana je promocija projekta SI4CARE. Projekat SI4CARE - Društvene inovacije za integrisanu zdravstvenu zaštitu starije populacije u regionu ADRION - podržan je od strane Interreg ADRION programa, finansiranog iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda. Sa budžetom od 2,3 miliona evra, projekat ima za cilj da doprinese stvaranju transnacionalnog ekosistema za društvene inovacije u integrisanim zdravstvenim uslugama za starije stanovništvo širom ADRION zemalja. SI4CARE je počeo u decembru 2020. i završiće se u maju 2023. godine. Između 10 partnera iz osam zemalja, Specijalna bolnica Merkur iz Vrnjačke Banje jedini je partner iz Srbije koji je uključen u projekat SI4CARE, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja.
    Dr sci. med. Dejan Stanojević direktor SB Merkur, se zahvalio svim institucijama na saradnji i između ostalog rekao:
    - U ovom trenutku mi smo u petom, završnom periodu realizacije projekta. Nakon uvida u  najnovije primere dobre prakse iz okruženja i Evropske Unije, izabrana je Telemedicina, kao tema pilot-projekta koji se sprovodi u Merkuru i čija će se iskustva pretočiti u kasnije politike, kako bi se starim licima u Srbiji poboljšali uslovi lečenja.
U projektu trenutno učestvuje 50 pacijenata iz cele Srbije, koji su u anketi izrazili zadovoljstvo što mogu kontaktirati sa lekarima i nakon povratka kući i dobiti adekvatne savete ili terapiju putem mobilnog telefona. Rezutati ukazuju da među pacijentima obolelim od dijabetesa postoji interesovanje da sa lekarma iz Merkura budu u kontaktu i nakon odlaska kući i na taj način drže svoju bolest pod kontrolom.
    Srđan Kožetinac, projekt menadžer u Merkuru, predstavio je koncept i rezultate pilot projekta realizovanog u Merkuru koji se odnosi na daljinsko lečenje dijabetesa.
    - Važni rezultati pilot projekta u Merkuru su razbijanje predrasuda o korišćenju telemedicine među lekarima, kao i razvijanje svesti kod pacijenata, posebno dijabetičara, o upotrebi telemedicine za daljinsko upravljanje zdravljem. Nacionalni akcioni plan za Srbiju projekta Si4CARE predviđa i nastavak pilota u Merkuru, koji će pomoći u pripremi institucionalnog i pravnog okvira za uvođenje telemedicine u Srbiji, a ovi rezultati biće odlična osnova za taj projekat - istakao je Kožetinac.
    Događaju su prisustvovali predstavnici iz Crvenog krsta Srbije, Udruženja „Amity - snaga prijateljstva”, Gerontološkog društva Srbije, Agencije „NANA”, Instituta za rehabilitaciju „Selters” i Instituta Niška Banja kao institucije koje podržavaju i direktno se uključuju u SI4CARE projekat. Promotivni događaj protekao je  uz veliko interesovanje medija.

Specijalna bolnica Merkur
Bojana Beljić PR i referent prodaje

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com