Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Petar Stamenović: Promocija turističkih resursa Deliblatske peščare i južnog Banata

Petar Stamenović: Promocija turističkih resursa Deliblatske peščare i južnog Banata

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Priroda i vreme, te bogato materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe južnog Banata naslonjeno na drugu najdužu evropsku reku - Dunav, oblikovali su predeo neverovatne lepote - Deliblatsku peščaru. Mozaik zaštićenih područja prirode: Specijalne rezervate prirode „Deliblatska peščara“ koja se prostire na 350km2 i jezero „Kraljevac“, uz zaštićeno kulturno nasleđe: arheološke lokalitete i nalazišta, tvrđave, manastire... i kulturne vrednosti novijeg datuma, gastronomiju i vina s peska, u funkciji su pružanja autentičnog, raznovrsnog i raznorodnog užitka južnog Banata.

            - Uvek me iznenadi kada čujem da su o ovom prostoru, koje zaslužuje poseban status u turističkoj ponudi naše zemlje, regiona i sveta, strani turisti obavešteniji o od građana Srbije - kaže Petar Stamenović, menadžet Klastera Deliblatska peščara i vlasnik privatne firme Turistico.st doo, dugogodišnjii vizionar i promoter ovog jedinstvenog predela čiste lepote.
            U cilju stvaranja regionalnog turističkog proizvoda, 2021. uspostavljena je saradnja Budimpeštanske privredne Komore, kancelarija budimpeštanske PK za Srbiju i Turistico.st doo, iz oblasti turizma za tržište Republike Srbije i Republike Srpske. Saradnja je nastala zahvaljujući iskustvu vlasnika, Petra Stamenovića, dugogodišnjeg radnika u turizmu, ali i mikrodestinaciji južni Banat, strateški opredeljenoj za aktivan odmor u prirodi, trenutno najpopularnijem vidu turističke tražnje.
            - Ono što je interesantno tržištu Mađarske je Dunav i srednjovekovne tvrđave na Dunavu, nekadašnje granice Osmanskog i Austrougarskog carstva (1867 - 1918). Naš program podrazumeva obilazak srednjovekovnih tvrđava, vožnju brodom kroz Đerdapsku klisuru, posetu Beogradu i Vršcu, odnosno Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, ili Kikindi i Novom Bečeju. Turistima su ponuđena tri gotova turistička proizvoda krcata sadržajima, kojim su obuhvaćeni i fragmenti iz zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa. Sve to nudimo turistima iz Mađarske, koji kroz njima poznatu prošlost upoznaju i delove našeg kulurnog, stvaralačkog miljea - objašnjava gospodin Stamenović, dodajući da poslednjih godina naši severni susedi južni Banat obilaze u grupama i u velikom broju, čemu je zaslužna kvalitetna ponuda i sve veći broj sadržaja, sa prioritetima razvoja turizma specijalnih interesa (lov, ribolov, eko-turizam, biciklizam (EuroVelo6 Kovin), pešačenje, foto-safari).
            - Razumeli smo potrebe mađarskih turista i na mikrodestinaciji, gde sarađujemo sa svim pružaocima usluga na terenu, od izrade suvenira do hotela, osmišljavamo kvalitetnu ponudu. Za sada smo zadovoljni postignutim rezultatima, svesni koliko još imamo prostora da ponudu unapredimo. Za ovu godinu već imamo oko 400 rezervacija iz Mađarske i očekujemo maksimalnu popunjenost. Na Sajmu u Budimpešti prezentovali smo naš turistički proizvod, ali i zahvalili svima koji su nam omogućili dovođenja što većeg broja turista u Deliblatsku peščaru: PK Budimpešti, PK Vojvodini, TO Vojvodini i medijima koji prate rad Turistico.st doo i Klastera „Deliblatska peščara“. Sledeći planiran korak je uzvratna turistička poseta znamenitostima Mađarske od strane turista iz Srbije - obavestio je Petar Stamenović.
            Deliblatska peščara je poslednja i najveća oaza peščarsko-stepske, šumske i močvarne vegetacije i jedan od najvažnijih centara biodiverziteta u Evropi, ukratko prirodni lokalitet raznorodnih vrednosti koja označava idealno mesto za formiranje turističkog proizvoda i oblikovanje ponude konkretne destinacije. Uzimajući u obzir stalne promene potreba turističke tražnje, neophodno je ponuditi proizvod koji će za turistu imati dodatnu vrednost u kreiranju kompleksnog proizvoda, za koje ova destinacija, bez sumnje, ima potencijala, a što je i cilj kako Klastera Deliblatska peščara, tako i Turistico.st doo. Uspešna promocija na Sajmu u Budimpešti biće tokom godine ponovljena na svim planiranim sajmovima u regionu i šire, radi privlačenja turista i iz drugih krajeva. Slovenci i turisti iz bivših republika SFRJ su za sada najčešći gosti.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com