Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Dani vina generator razvoja Rivice

Dani vina generator razvoja Rivice

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            U Domu kulture u Rivici, opština Irig, od 03. do 05. marta po 22. put održani su ,,Dani vina“, koju je svečano otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, u prisustvu brojnih učesnika i gostiju iz čitave zemlje, kao i gostiju iz regiona.

Manifestacije poput ,,Dana vina u Rivici”, doprinose afirmaciji proizvodnje vina, te podizanju nivoa vinske kulture, jer je i ovaj vid turizma način da se očuvaju običaji i tradicija i neguje kultura i osobenosti jednog područja.
            Dr Nenad Ivanišević, nosilac Povelje počasnog građanina Rivice za izuzetan doprinos unapređenju prepoznatljivosti fruškogorskih odličja i vinsko-gastronomske kulture od prošle godine, istakao je da ovo malo fruškogorsko mesto pokazalo da jeste deo identiteta ovog dela Vojvodine, da se Rivica sa razlogom upisala na turističku, kulturološku i prevashodno vinsku mapu Vojvodine, kao i da je ova manifestacija izrasla u jednu od najvećih posvećenih proizvođačima vina.
            - Ključna reč je „zajedno“ i mi zajedno možemo sve. Ovo je veoma značajna manifestacija za Rivicu. Dve su značajne stvari na koje smo ponosni, prva je današnje potpisivanje ugovora za izgradnju najnovijeg Hyatt-a na svetu koji treba da zameni novosadski hotel Park, što predstavlja nemerljiv doprinos turizmu. Druga velika stvar koja je, po meni, isto toliko važna za vojvođanski turizam jesu „Dani vina u Rivici“. Ovakve manifestacije su ne samo generator razvoja turizma već i ekonomskog razvoja mesta. Za nas u Sekretarijatu sve su manifestacije važne i sve će biti podržane kao i do sada, bilo da su u Novom Sadu, Kucuri, Subotici ili Rivici - rekao je Ivanišević.
            On je dodao da se kroz ovu, i sve druge manifestacije, koje ne razdvaja na velike ili male, čuvaju radna mesta i otvaraju nova i da se unapređuje turistička privreda Fruške gore i čitave Vojvodine.
            Rivica iz godine u godinu pokazuje sve bolji i sadržajniji privredni i turistički potencijal, posebno sa aspekta mape evropskih vinskih regija čiji je Vojvodina postala deo, čemu su doprineli institucionalni napori da se ovom iriškom naselju pruži adekvatna pomoć proizvođačima vina.
            Goran Eror iz organizacionog odbora manifestacije istakao je da je ove godine čak 252 uzoraka vina dostavljeno na ocenu stručne komisije koja je brojala 11 članova, te da su dodeljene nagrade i priznanja, zahvalnice i povelje vinarima i vinogradarima, što je dovoljan pokazatelj da ova manifestacija, po svim relevantnim parametrima u porastu, a Rivica okuplja sve veći broj ljubitelja vina od autohtonih sorti grožđa.
            Svečanosti su prisustvovali i predsednik opštine Irig, Tihomir Stojaković, predsednik MZ Rivica, Slaviša Smiljanić, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Univerziteta u Novom Sadu, Zadružnog saveza Vojvodine, vinari i proizvođači prehrambenih proizvoda, te brojni sponzori i pokrovitelji.

Tekst i foto:
Sonja Babić Vejnović
https://spriv.vojvodina.gov.rs

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com