Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička avantura kroz opštinu Vršac

Turistička avantura kroz opštinu Vršac

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Godine 2027. Vršac će obeležiti šest vekova od prvog pomena imena nalik današnjem - Podvršan, sa prefiksom „pod" (u značenju ispod vrha (brega)), koji se kasnije izgubio, a korenu reči dodat je završetak „šac", te je tako dobio današnje  - VRŠAC (mali vrh) (prema pisanju Kulturnog centra Vršac). Biti na vrhu ili tik uz njega do danas je ostalo opredeljenje Vrščana. Ili navika.

            Originalno i uvek drugačije predstavljanje turističkog Vršca priredila je i ove godine Turistička organizacija grada svojim nastupom na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Osim novih promotivnih materijala „Manastir Malo Središte”, „Zagajička brda” , „Verski objekti – Bogatstvo kulturnog nasleđa”, „Biljni svet Deliblatske peščare” kao i eno-gastronomsku ponudu ugostiteljskih objekata: Hotel „Villa Breg“, Hotel „Srbija“, „Crveni Krst“ i Hotel „Vetrenjača“, kao i drugih znanih i manje znanih odredišta u gradu i njegovoj okolini.
            Vrščani su postali i značajan deo ponude južnog Banata, koja je po svemu specifična i vredna posete.
            Ove godine štand je posetila i Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca, i sa svojim timom podržala rad TO grada, koja je na najlepši način ponudila potencijalnim turistima sve ono što se lepo može videti u Vršcu.
            - Kao lokalna samouprava veoma smo zainteresovani da još više uložimo u razvoj turizma grada, i gledamo da svake godine turistima ponudimo nešto novo zbog čega će doći i videt inaš grad. Ove godine imamo jednu posebno iznenađenje - otvorićemo vrata Vršačke kule za sve posetiocie sa sjajnom izložbom o životu u utvrđenju tokom srednjeg veka i tako će uz šetnju Vršačkim bregom posetioci imati jedan novi sadržaj koji je godinama unazad bio skrajnut od njih. Pripremamo sjajne programe za manifestacije: Vršačko kulturno leto, od kraja juna do kraja avgusta; VinoFest; Međunarodni festival folklora „Vršački venac“; kao i „Dane berbe grožđa“ trećeg vikenda septembra, za našu najveću manifestaciju. Raduje činjenica da je Vršac u 2022. godini oborio rekord u broju noćenja (+44.000 u odnosu na prethodnu) a u januara ove godine zabeleženo je 30% više noćenja nego januara 2022. godine. Želim da pozovem sve turiste iz naše zemlje, i zemalja regiona da posete grad Vršac bogat kulturom, istorijom, vinom, a mi ćemo se kao dobri domaćini truditi da učinimo njihov boravak nezaboravnim - rekla je gradonačelnica.
            U svom obraćanju, ona je istakla značaj razvoja ruralnog turizma, posebno manifestacionog turizma, kako u gradu tako i selima ove opštine. Prema njenim rečima, sve je više sela koji imaju svoje festivale, da pokazivanjem običaja svoga mesta privuku publiku. Imamo već tradicionalni Banatski fruštuk, Guduričku jesen zlatnu u Gudurici, i veliki broj drugih festivala koji okupljaju različita udruženja, i svih onih koji se trude da sačuvaju kulturu i običaje svoga kraja. Tako će MZ Izbište i Udruženje žena „Dobra volja” iz Izbišta po 13. put organizovati Festival banatske kuhinje i tradicionalni Banatski fruštuk, a Guduričani potruditi da opravdaju svoj epitet Vinskog sela.
            - Da bi se to razvijalo u dobrom pravcu, potrebna je dobra putna infastruktura. Grad Vršac je u prethodnih godinu dana izradio projekat za izgradnju kanalizacione mreže u Gudurici, obezbedio projekte za putnu mrežu, važno da bismo mogli da gradimo smeštajne kapacitete u Gudurici. Razvoj vinskog turizma kroz podršku vinarijama, njihovom udruživanju, a grad Vršac, u saradnji sa TO Vršac, je ove godine izdvojio sredstva kako bi finansirao izradu strategije sa ciljem da se vinarima obezbedimo zaštitu geografskog poreklo i na viši stadium podignemo vinsku priču. Uz to, gigant Vinarija „Drašković“ i apsolutno sve vršačke vinarije učestvuju u ovom velikom projektu objedinjenja turističkp-vinske ponude - izjavila je Dragana Mitrović.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com