Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Žene su garant opstanka srpskog sela

Žene su garant opstanka srpskog sela

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Tematski skup ŽENE NA SELU - DANAS I SUTRA, održan u Privrednoj komori Vojvodine, u organizaciji Udruženja poljoprivrede PKV i novinsko-izdavačkog preduzeća „Dnevnik-Poljoprivrednik”, u utorak, 07. marta, otvorio je brojna pitanja i njhovog rešavanja kroz pozitivne primere iz prakse.

            U uvodnom obraćanju Mladen Petković, sekretar Udruženja PKV konstatovao je tom prilikom da položaj žene na selu nije ni malo zavidan, ali da stavljanje ove teme na dnevni red, te angažovanje državnih institucija i učešće istih i njihovoj afirmaciji, predstavlja realnost za prevazilaženje ovog problema.
            - Sa nama su danas predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Pokrajinskog sekretarijata za privredu, Udruženja žena sa teritorija Banata Srema i Bačke da na njihovim pozitivnim primerima angažovanosti u praksi pokažemo šta i kako treba raditi, damo primere na koje treba da se osvrnemo i oslonimo. Trenutni podaci govore da je tek svaka 14 žena vlasnica poljoprivrednog imanja, a da su više od polovine žena koje žive na selu starije od 65 godina i ovi podaci, koji su danas na snazi, nisu ohrabrujući - rekao je između ostalog gospodin Petković.
            U tom smislu, PKV će u narednom periodu pružiti logistiku za organizovanje edukativih skupova na kojima će donosioci odluka i oni kojima je pomoć potrebna moći na licu mesta da razgovaraju i unaprede postojeće inicijative i regulative.
            Dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, podvukao je značaj reči zajedno, u svemu što planiramo i radimo, i nastavio:
            - Kada govorimo o položaju žene na selu, voleo bih da se o tome ne priča već da se podrazumeva da smo svi ravnopravni. Ali pošto to nije tako, na šta ukazuju i podaci sa terena, naša ideja je da damo mogućnost da žene koje žive na selu mogu ravnopravno da konkurušu na sve konkurse raspisane od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. U okviru Sekretarijata biće otvoren konkurs za podršku ženskom preduzetništvu, te pozivam sve zainteresovane da se prijave, a početkom aprila i konkurs za podšku organizovanju manifesacija, jer su nam manifestacije u prethodnoj godini dovele preko 300.000 turista na teritoriju AP Vojvodine.
            Odgovarajući na pitanje novinara za prevazilaženje postojećeg i izgradnju pravednijeg i povoljnijeg položaja žena u Srbiji, dr Ivanišević je podvukao:
            - To je pitanje vaspitanja. Mi muškarci moramo da prihvatimo žene kao apsolutno ravnopravne. Jer, kada govorimo o udruženju žena sa sela nikada nisam sreo udruženje muškaraca, zato što su oni vlasnici zemljišta i što misle da mogu da upravljaju tuđim životima. Pitanje statusa žene je pitanje kućnog vasiptanja i naša obaveza, roditelja i društva u celini je da vaspitamo dečake da svaka druga žena vredi kao njihova majka, da nijedna druga žena ne vredi manje od njihove sestre.
            Na panelu o položaju žena su učestvovali Ivana Popović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije, Siniša Perić iz Ministarstva za brigu o selu, Dragica Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, Ivana Pejović-Ševrt, direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija, Stojanka Lekić, koordinator Ženske parlamentarne mreže AP Vojvodine, Marija Radojčić, idejni tvorac Noćnog bazara, mesta okupljanja preduzetnika, umetnika i malih proizvođača i dr.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com