Sun04142024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Gordana Radović: Konkretna rešenja za boljitak položaja žena na selu

Gordana Radović: Konkretna rešenja za boljitak položaja žena na selu

  • PDF

            Jednakost, poštovanje i razumevanje žena čini se večnim pitanjima sa vrlo malim pomakom u nalaženju pravih puteva, načina da se to razreši. Razgovori, tribine, su samo jedan od pokušaja da se skrene pažnja društvene zajednice na status žene, majke, sestre, radnice, stuba jedne zdrave porodice, profesionalno i društveno angažovane.

            Upravo se o ovim pitanjima razgovaralo na tematskom skupu Žena na selu - danas i sutra, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), 07. marta 2023. godine u organizaciji Udruženja poljoprivrednika PKV i Novinsko-izdavačkog preduzeća „Dnevnik - Poljoprivrednik“.
            Gordana Radović, direktor prodaje Novinsko-izdavačkog preduzeća „Dnevnik-Poljoprivrednik“ je tom prilikom podsetila na okupljanje iz 2018. godine, sa istim organizatorima, koji je imalo za cilj da informiše žene o merama finansijske podrške nadležnih institucija, za njihovo ekonomsko osnaživanje, ali i radi povezivanja i umrežavanja žena ukazujući na značaj Novosadskog noćnog bazara, kao prostora za plasman proizvoda koje nude žene. Takođe i kao afirmacija lokalne samouprave koje preko Agencije za ruralni razvoj pomažu ekonomskog osniživanje žena.
            - Resorno ministarstvo, Pokrajinski sekretarijat, puni su konkursa. Pokrajinski sekretarijat je među prvima pokrenuo konkurse gde dodatne bodove dobijaju žeme koje žive i rade na selu. Time smo želeli, a mislim u tome i uspeli, na bazi razgovara sa učesnicama skupa, da približimo koje se sve mogućnosti otvaraju i nude ženama. Problema je mnogo, ali smo mi tu da pokušamo da ih rešimo. Ono što mogu da kažem, ispred Novinsko- izdavačke kuće „Dnevnik - Poljoprivrednik“, da ćemo u saradnji sa PKV nastojati da o ovom pitanju, bar jednom godišnje razgovaramo u okviru ovakvog skupa, pre svega na temu  finansiranja u poljoprivredu, jer su to važne teme koje su bitne za opstanak sela, i žene kao temelj razvoja istog. Takođe su bitne da bi one mogle svoje ideje realizovati i ekonomsko se osamostaliti. Tu je važna podrška institucija a i nas, novinsko-idavačkog preduzeća zaduženog za obrazovanje poljoprivrednika, jer je naša misija i da žene obrazujemo i informišemo o modelima finasiranja njihovih aktivnosti - naglasila je tom prilikom Gordana Radović.
            Ona je dodala i da nikada nije bila veća podrška ženama nego danas jer nikada nije bila bolja informisanost, što je u ovom momentu i najpotrebnije.
            Gordana Radović je istakla da u neodstatku sredstava žene na selu nemaju mogućnosti da pokrenu svoje aktivnosti, te da im ovakvi skupovi daju priliku za upoznavanje, povezivanje i udruživanje. Posebno je istakla da su od vitalnog značaja udruženja sa jakim liderima koja opstaju i prevazilaze postojeća ograničenja.
            Koliko odnos prema pitanju osnaživanja položaja žena preduzeće „Dnevnik - Poljoprivrednik“ smatra ozbiljnim govori i podatak da se u novom izdanju Poljoprivrednog kalendara 2023., nalazi i blok - Žene i selo, gde se afirmišu primeri dobre prakse i ističu kako se prevazilaze problemi, a ne samo razgovara o njima.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com