Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Udruženje ugostitelja Vojvodine: Konstruktivno-pragmatičan pristup stvaranja novih kadrova

Udruženje ugostitelja Vojvodine: Konstruktivno-pragmatičan pristup stvaranja novih kadrova

  • PDF

            Udruženje ugostitelja Vojvodine (www.vojvodina.top) registrovano 02. decembra 2022. godine, sa novim modelom turističko-ugostiteljskog koncepta obuke i edukacije budućih kuvara i konobara, ugostiteljskih radnika uopšte, sa široko postavljenim ciljevima da na odgovoran i stručan način reši probleme u deficitarnoj profesiji i podigne nivo postojeće usluge, i zadatkom da svojim članovima pruži smernice i olakša poslovanje.

            Petar Dragićević, vlasnik Agencije za zapoštavanje, i zapošljavanje ugostiteljskih radnika u zemlji i inostranstvu, sa grupom iskusnih i renomiranih ugostiteljskih radnika, vlasnika ugostiteljskih objekata iz Novog Sada, Iriga, Vršca, Subotice, kao jedan od osnivača razumeo je potrebu unapređenja turističke ponude Vojvodine kroz pomoć ugostiteljima da razviju svoje poslovanje, i novo usluga koje će im ovo Udruženje ponuditi profesionalnu pomoć u pripremi kadrova, kroz obuku zainteresovanih da usavrše svoje znanje i nauče nešto novo. Putem intenzivnih mesečnih kurseva biće organizovane edukacije, teorijske i praktične, za kuvare i konobare, roštilj majstore, pica majstore i sve druge profile ugostiteljskih radnika.
            - Udruženje ugostitelja Vojvodine će pružati osnovne obuke i potrebna znanja putem kurseva ograničenog trajanja, nakon čega će, u saradnji sa ugostiteljskim objektima, proći kroz proces praktičnog usavršavanja. Njihova perspektiva će biti da, ukoliko zadovolje svojim umećem i kvalitetom, u istim objektu ostanu da rade, odnosno nastave saradnju - objašnjava gospodin Dragićević i dodaje: - Potreba ovako zamišljenog načina edukacije rodila se iz tražnje specifičnih profila ugostiteljskog kadra na tržištu rada. Regrutacija budućih ugostiteljskih radnika kojih trenutno nema dovoljno, od strane iskusnih i proverenih instruktora koji ta znanja imaju i umeju da prenesu onima koji žele da ih usvoje i valorizuju je bio logičan sled aktivnosti koje smo preduzeli formirajući Udruženje ugostitelja Vojvodine. Na taj način polaznici ovih kurseva će dobiti odmah primenljiva znanja koja će im obezediti samostalnu delatnost u najkraćem roku - objašnjava gospodin Dragićević.
            Po njegovim rečima, ovo Udruženje nije konkurentno oficijelnom obrazovanju, da ga ospori niti umanji. Udruženje će takođe, kao rezultat uspešne obuke izdavati sertifikate, ali pošto je reč o iskusnim ljudima, dugo godina u tom poslu, koji „na prvu“ mogu da procene da li je neko za tu profesiju ili nije, biće dovoljno vremena da se skrene pažnja i iznesu razlozi stava da neko nije za tu profesiju.
            U načelu, planovi, programi i načini rada su već dogovoreni, a na web-u i društvenim mrežama postavljena je prezentacija ponude, te postupak prijavljivanja budućih polaznika.
Pored obuka, Udruženje nudi usluge ugostiteljima: pomoć u poslovanju, zapošljavanju, promocijama, edukaciji i organizaciji radionica, izradi projekata (pokrajinskih, republičkih do EU fondova) i dr.
            - Udruženje su osnovali ljudi od iskustva i specifikum našeg rada zasnovaćemo na tome da ćemo već u startu raditi selekciju sposobnosti polaznika u smislu veština i talenta, do profila ličnosti, i siguran sam da će svako ko prođe našu obuku imati preporuku za dalje iza koje će stajati Udruženje. Ovo je izuzetno bitan odnos i prema našim polaznicima, isto tako i prema našim kolegama, ugostiteljima - naglasio je  gospodin Dragićević.
            Na štandu objedinjene ponude Turističke organizacije Vojvodine (TOV) u okviru 44.Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, Mladen Bajić, kuvar, kao pokaznu vežbu znanja i veština, ispred Udruženja ugostitelja Vojvodine promocijom inspirisanom kampanjom TOV-a „Vojvođanski ručak“ na licu mesta je kreirao „vojvođanske zalogajčiće“, od sastojaka sa područja Vojvodine, poput leblebije, crvenog pasulja, paprike, ajvara, sira - zalogaja širokog asortimana boja „usaglašenih ukusa“.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com