Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Međunarodna konferencija o budućnosti zadrugarstva

Međunarodna konferencija o budućnosti zadrugarstva

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Od kada je Vlada Srbije preko Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća i Akademijskog odbora za selo SANU 2017. godine pokrenula projekat „500 zadruga u 500 sela“ vratila se vera u mogućnost razvoja sela, kroz rešavanje konkretnih problema i sprovođenje akcija, o čemu se do tada bezmalo pola veka, samo pričalo. Pod geslom da „samo udruženi možemo ići napred“, zadruge postaju nosioci razvoja sela i šire, i kao važne poveznice seljaka, struke i nauke, na putu su rešavanja pitanja o zakonski uređenom pravnom položaju, pre svega problema pravno-imovinskih odnosa.

            „Jačanje zadruga i zadrugarstva je cilj i naša obaveza“, poručili su učesnici Međunarodne konferencije „Budućnost je u zadrugarstvu“ održanoj u Palati Srbija, u petak, 10. marta, u organizaciji Ministarstva za brigu o selu, Zadružnog saveza Srbije i Zadružnog saveza Vojvodine. Među uglednim gostima iz zemlje i inostranstva bio je i Ariel Guarko iz Argentine, predsednik Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP).
            Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, je u uvodnom obraćanju prisutnima istakao da se zadrugarstvo odnosi, pre svega na šansu koja se pruža velikom broju ljudi koji nisu bogati, onima koji sami privređuju na malim posedima i kojima je neophodna pomoć i solidarnost drugih ljudi. Istakao je da kod nas dominira zemljoradničko zadrugarstvo, dok je u svetu zastupljen širok dijapazon zadrugarstva, npr. u proizvodnim delatnostima, energetici, turizmu, stambenoj izgradnji, u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, veoma bitno s obzirom na sve veći broj starih, kojima je potrebna pomoć.
            - Sve to otvara mogućnost da u narednom periodu u Srbiji, kao ozbiljnoj državi, razvijamo i druge vidove zadrugarstva. Samo sa razvijenim zadrugarstvom možemo da se pridružimo savremenim evropskim i svetskim tokovima. Ovo danas je potvrda je da mi pratimo tokove i principe razvoja zadrugarstva i odgovorno tvrdim da smo se najviše približili evropskim principima od svih zemalja u regionu - rekao je između ostalog ministar.
            Počasni gost Ariel Guarko, govoreći o aktivnosti Međunarodnog zadružnog saveza u cilju popularizacije zadružnog sektora i njihovog uticaja na vitalnost i uspeh zadruga i zadrugarstva u svetu, pozdravio je projekat „500 zadruga 500 sela“ siguran da će se zadrugarstvo u Srbiji dalje nesmetano širiti, i da, ako zadruge podržava Vlada koja razume potrebu, dovesti do jednakosti gde će i bogati, manje bogati i siromašni imati mogućnosti da proizvode i koriste te proizvode, koji će biti dostupni svima.
            - Istorija zadrugarstva je duga 200 godina. Međunarodna asocijacija okuplja milijardu i dvesta miliona zadrugara. A Srbija bi trebalo da bude ponosna što je 1895. godine u Londonu, pored Francuske, Italije, Engleske, Belgije, Danske, Argentine, Australije, SAD, Indije, Francuske i Švajcarske, bila jedan od osnivača Međunarodnog zadružnog saveza. Imate tradiciju zadrugarstva i trebalo bi da nastavite na proširenju zadrugarstva. Siguran sam da će rezultati biti odlični - uveren je gospodin Guarko.
            Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije je izrazio zadovoljstvo da smo opet u prilici, kao država i zadružni savez, da posle 19 godina ugostimo predsednika Međunarodnog zadrugarstva i da smo dobili šansu da se predstavimo i da se pohvalimo, s obzirom na ustaljenu praksu ZSS, koji bazira rad na dobrim primerima zadugarstva. Objasnio je da problema ima ali oni su tu da se rešavaju, a dobri primeri daju podstrek za dalji rad.
            Po njegovim rečima, koincidencija ponovnog susreta jednih od osnivača Međunarodnog zadružnog saveza, gde se Srbija i Argentina simbolično sreću nakon 19, odnosno 128 godina, daje nadu da želimo da ono što je dobro iz Evrope i sveta, pre svega od njegovog dragocenog iskustva, primenimo u našem zadrugarstvu. Zahvalio se i podršci ministra Krkobabića, koji stoji na čelu projekta „500 zadruga u 500 sela“ zahvaljujući kojem je osnovano 1.100 novih zadruga i pokrenut dalji razvoja zadrugarstva.
            Mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), ocenila je prisustvo visokog predstavnika veoma značajnim, pre svega sa stanovišta upoznavanja sa potencijalima našeg zadrugarstva, kao i dobijanju niza povratnih informacija o dosadašnjem sprovođenju mera prema zadrugama u našoj zemlji, koje bi se mogle čuti, razmotriti i primeniti u dogovoru sa Vladom Republike Srbije.
            - Činjenica je da je naše zadrugarstvo vezano za poljoprivredu i da više od 90% zadruga čine zemljoradničke poljoprivredne zadruge. Činjenica je i da Srbija predstavlja državu u kojoj je zadrugarstvo duboko utemeljeno. Pomenući da je treća zadruga u svetu   Zemljoradničko-kreditna zadruga sa 50 zadrugara, osnovana u Bačkom Petrovcu u Vojvodini (1846), a Zadružni savez Srbije, tada Glavni savez srpskih zemljoradničkih zadruga osnovan 1895., iste godine kada i Međunarodni zadružni savez (ICA), i da ovu dugu tradiciju koju imamo treba da iskoristimo i kombinujemo sa svetskim znanjima i iskustvima unapređujući naše zadrugarstvo na način da svi od njega imamo koristi: od proizvođača, potrošača do socijalnih kategorija stanovništva, svih koji u zadružnom obliku organizovanja mogu ostvariti bolje uslove života - istakla je između ostalog mr Jelena Nestorov Bizonj.
            Na kraju obraćanja, ministar Krkobabić je rekao da će konkursni ciklus „500 zadruga u 500 sela“ biti nastavljen u drugom delu godine, a da su opredeljena sredstva od pola milijarde dinara za pomoć zadrugarstvu. Najavio je i da se intenzivno radi na novom programu koji će doneti novi kvalitet, primeren etapi razvoja, iza koje stoji 6 - 7 godina rada u oblasti razvoja zadruga i zadrugarstva.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com