Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Ariel Enriko Guarko: Zadrugarstvo je put do prosperiteta

Ariel Enriko Guarko: Zadrugarstvo je put do prosperiteta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Nakon susreta sa nadležnim ministarstvima i međunarodne konferencije „Budućnost je u zadrugarstvu“ u Palati Srbije, Ariel Enriko Guarko iz Argentine, predsednik Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP), za vreme svoje kratke posete Republici Srbiji sredinom marta, krenuo je na teren obilazeći nekolicinu uspešnih zemljoradničkih zadruga, prvo u centralnoj Srbiji: „Morava“ iz Gorobilja, „Naši voćari“ iz Milićevog sela i „Pčelari nektar 031“ iz Arilja, potom i Vojvodini: „AgroKlek“ iz Kleka i „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja. Predstavnici zadružnih saveza Srbije i Vojvodine uvaženom gostu su se predstavili dobrim rezultatima i primerima dobre prakse, i želeli da čuju što više utisaka koje je poneo iz naše zemlje, da podeli sa njima neke sugestije na osnovu prebogatog iskustva stečenom širom sveta.

            Gospodin Guarko je Srbiju posetio pre 19 godina, a cilj njegovih poseta je na prvom mestu osnaživanje zadružnog sektora i unapređenje zadrugarstva.
            - Smatram da su zadruge najbolja veza među ljudima bez obzira gde se one nalaze, jer se upravo kroz zadrugarstvo iskustva nesebično dele i veoma su značajna. Značajna je i direktna saradnja, jer pojedinac na tržištu u ovim vremenima ne može sam uspeti. Udruženi u zadruge stičemo snagu i potencijal, lakše obezbeđuju tržište i subvencije. Zadrugarstvo je definitivno put do prosperiteta - tvrdi Guarko.
            Svoja iskustva o značaju zadrugarstva u Srbiji, koje je na osnovu razgovora i posetama ZZ stekao, definisao je rečima:
            - Impresioniram sam onim što sam video, ali vidim prostor za napredovanje u celom lancu, od proizvodnje do plasmana robe na tržištu. Udruživanjem u zadruge može se ostvariti ekonomska dobit, ali pre svega poboljšati život ljudi, zato što smanjujemo rizike i možemo deliti znanja i beneficije.
            Rekao je da je iz Srbije neverovatna zemlja iz koje je poneo samo pozitivna iskustva, zemlja sa velikim kapacitetima u proizvodnji, sa neverovatnim, ljubaznim ljudima, i jakim zadružnim sektorom, u šta se sam uverio, koji može da prevaziđe sve probleme sa kojima se susreću poljoprivredna proizvodnja i poljoprivrednici kako u Srbiji, tako i celom svetu. Uz to je video da se i Vlada Republike Srbije trudi da podstiče razvoj zadrugarstva.
            Predsednik Guarko je istakao da je zadrugarstvo imperativ XXI veka i da podrazumeva široku lepezu od zemljoradničkog, proizvodnog, uslužnog, štedno-kreditnog preko onog u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite pa do zadrugarstva u oblasti životne sredine. ZSS i ZSV, uglavnom vezani za poljoprivredu, u saradnji sa Međunarodnim zadružnim savezom, u cilju profitabilnijeg i društveno odgovornijeg zadrugarstva imaju obavezu da zajedno sa državnom i lokalnom samoupravom rade na širenju zadrugarstva na druge delatnosti.
            U okviru Međunarodnog zadružnog saveza sa sedištem u Briselu, nalazi se 131 zadružna organizacija iz 109 zemalja širom sveta, što čini ukupnu milijardu dvesta miliona korisnika. Prvi čovek ove najstarije nevladine organizacije, osnovane 1895. godine sa ciljem da ujedini, zastupa i služi zadrugama širom sveta, na kraju je rekao:
            - Smisao zadrugarstva je da ponuda i potražnja mogu biti organizovane ne na kompetitivan, već na kooperativan način. To vodi ka harmoničnom, uspešnom i prijateljski nastrojenom društvu, koje ćemo i sami društveno odgovorni ostaviti u amanet budućim generacijama.

Više fotografija na napšoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com