Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Mr Jelena Nestorov Bizonj: Pozitivne ocene srpskog zadrugarstva iz svetskog vrha

Mr Jelena Nestorov Bizonj: Pozitivne ocene srpskog zadrugarstva iz svetskog vrha

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            - Bila nam je izuzenta čast da u našoj zemlji ugostimo uvaženog gosta, gospodina Ariel Enriko Guarkoa iz Argentine, predsednika Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP), u okviru koje je, u Palati Srbije, u petak 10 marta, organizovana Međunarodna konferencija pod nazivom „Budućnost je u zadrugarstvu“, upriličen susret sa resornim ministarstvima, sledeća dva dana organizovane posete zadrugama u centralnoj Srbiji i Vojvodini (Banatu). Osnovni kvalitet ove posete bila je razmena iskustava, ocena našeg zadrugarstva u odnosu na zadrugarstvo u Evropi i svetu, te davanja smetnica o pravcima razvoja korisnim za naše zadruge. Ono što smo u međusobnim razgovorima čuli je da su neki od rezultata u  našem poljoprivrednom zadrugarstvu iznad evropskog nivoa, što me posebno raduje, iz čega možemo zaključiti da smo deo sveta kada je zadrugarstvo u pitanju, ali i da ima još mnogo prostora za napredak - rekla je mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) po završetku posete čelnog čoveka Međunarodnog zadružnog saveza.

            I dok je Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, ovom prilikom govorio o pozitivnim kretanjima i primerima dobre prakse u srpskom zadrugarstvu, fokus razmene informacija sa predsednikom Međunarodnog zadružnog saveza, mr Nestorov je stavila na probleme koje godinama unazad otežavaju, čak sprečavaju razvoj zadrugarstva u našoj zemlji.
            Po rečima mr Nestorov, mada neke stvari na relaciji Argentina - Srbija ne mogu biti uporedive zbog različitih površina, prostranstava i delatnosti u oblasti same poljoprivredne proizvodnje dve zemlje, gospodin Ariel Enriko Guarko je izneo neke od sugestija koje bi se u dogledno vreme mogle primeniti na naše zadrugarstvo i uticati na smanjenje problema sa strateškog i operativnog nivoa, sa kojima se sreću naše zadruge.
            Jedan od problema je što zadruge svoje obaveze ispunjavaju, ali su njihova prava često ugrožena, bilo da je u pitanju upis zadružne svojine i odugovlačenje procesa, bilo da je u pitanju neprimenjivanje nekih zakonskih odredbi. Kao primer, predsednica je navela da se propisana posebna zaštita zadruga od strane države, pokrajine, lokalne samouprave, koja bi trebala da se ogleda u posebnim podsticajnim merama fondova za razvoj zadrugarstva, koje od donošenja Zakona o zadrugama 2015., još uvek nisu zaživele, osim u jednom programu, a to je program Ministarstva za brigu o selu „500 zadruga u 500 sela“.
            Mr Nestorov je istakla postojanje i drugih faktora koji se tiču agrarne i podsticajne politike, koja zadruge ne prepoznaju kao nosioce razvoja poljoprivrede i sela, i u tom kontekstu ZSV i ZSS imaju predloge izmena. Između ostalog, pomenula je i problem zapošljavanja u zadrugama, koji svaki godine postaje sve veći, jer je sve veći broj zadruga, a sve manje zaposlenih u njima.
            Takođe je istakla fasciniranost jednom od stvari koju je gospodin Guarko izneo, a to je podatak da osim poljoprivrednih zadruga, na kojima se u velikom procentu zasniva naše zadrugarstvo, ogromno je učešće drugih vrsta zadruga u zadružnom sektoru Argentine, kao što su proizvodne, uslužne, štedno-kreditne, socijalne i zdravstvene zaštite pa do zadrugarstva u oblasti zaštite životne sredine, koje se broje milionima ljudi u mnogim oblastima gde mi nemamo razvijeno zadrugarstvo. Ono što imamo je da mnogo toga naučimo, zaključila je mr Jelena Nestorov Bizonj.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com