Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Miodrag Miša Branković: Svetinje rodu u pohodu

Miodrag Miša Branković: Svetinje rodu u pohodu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Uz blagoslov arhijereja Lukijana, u Eparhiji temišvarskoj Srpske pravoslavne crkve, od 05 - 12. marta održana je izložba radova beogradskog umetnika Miodraga Miše Brankovića. Izložba „Svetinje rodu u pohodu“ asocijacija je na pravoslavne svetinje, koje je tehnikom fotografije na platnu, sa preko 45 radova predstavio publici u Temišvaru, istorijsko-kulturnom centru Srba u Rumuniji i Evropskoj prestonici kulture 2023. godine.
            Umetnik je želeo da svoje prvo gostovanje Srbima u ovom banatskom gradu, kao i Rumunima zainteresovanim da preko sakralnih objekata i njihove arhitekture približi istoriju i kulturu srpskog naroda u srednjem veku, obeleži predstavljanjem nekih od najvrednijih i najlepših manastira koji se nalaze na teritoriji Srbije, Crne Gore, Hercegovine, Rumunije i Svete gore atoske.

            Ovi radovi jedinstveni su po tome što je ovom tehnikom, štampom na kanvasu - slikarskom platnu, prvi put u Srbiji prikazan manastir Hilandar. Osim Hilandara temišvarska publika je mogla da se divi veličanstvenom srednjovekovnom blagu srpskog naroda, Manastirima Gračanica (XIV), Studentica (XII vek), Sopoćani (XIII), Pećka patrijaršija (XIII), Visoki Dečani (XIV), Ostrog (XVII), Mesić (XIII), Tvrdoš (početkom XVI), Savina (XI) i dr., predstavljeno je i pet manastira Srpske pravoslavne crkve koji se nalaze u sklopu Eparhije temišvarske: Manastir Bazjaš (XIII vek ), Zlatica (XIV), Kusić (XV), Sveti Đurađ (XIV) i manastir Bezdin (XV).
            Povodom otvaranja svoje prve izložbe u Rumuniji, do koje je došlo posredstvom njegovog kuma, Milana Purića, i upoznavanja sa Javorom Radovankovićem, poznatim privrednikom srpskog porekla koji živi i radi u Temišvaru - inicijatorom ove izložbe, „sve je krenulo pravim tokom“. Pored gospodina Radovankovića, Miodrag Miša Branković se zahvalio i arhijereju Lukijanu koji je otvorio kapiju Patrijaršijskog dvora, riznice u kojoj su pohranjene brojne dragocenosti, i u ovakvom veličanstvenom ambijentu, slike ovog autora ugledale svetlost dana.
            - Očekivanje da će doći puno posetilaca, mojih prijatelja iz Beograda, kao i građana Rumunije, bilo je opravdano. Nakon Temišvara, izložba će krenuti put Arada, Bukurešta, a potom kroz sva naša mesta uz Dunav, gde se nalaze manastiri Srpske pravoslavne crkve - rekao je Miša Branković, po struci mašinski inženjer koji se iz hobija bavio i fotogafijom, a od prelomne, 1995. godine, postao umetnik nameran da gledajući kroz objektiv zabeleži trenutak vremena produžavajući mu trajanje.
            - Iz svog ugla - objašnjava umetnik - jer svako od nas „hvata“ svoj ugao, koji se ne poklapa ni sa jednim drugim. Zato znam da nije do aparata već do fotografa. Beležio sam kamene građevine iz vremena antike, potom svetinje i analognim i digitalnim aparatima, pratio napredak tehnike, i suštinski sam dobio isti kvalitet, svestan da moja fotografija tehnički nije nužno najbolja, ali ima nešto što sam nehteći uhvatio, što se ne vidi, već oseća, neka senka, obris, titraj nečega što se naslućuje. Tog nečeg, najviše ima na motivima manastira i krajolika Svete gore, i arhitekturi kompleksa lavre Hilandara, koje najviše volim da beležim.
            Miša Branković je još 1978. godine postao član Udruženja foto i filmskih radnika Srbije, ali do njegovog određenja došlo je dvadesetak godina kasnije, kada je kao dopisnik+ evropskih TV novosti iz Soluna i Atine, gde je 90-tih godina prošlog veka živeo, prvi put planirao da ode na Svetu goru, za čega su mu bile potrebne brojne dozvole iz konzulata severne Grčke. Vredelo je. Od tada je počelo interesovanje i za Svetu goru i naše manastire.
Svoje radove snimljene pre i posle požara na Svetoj gori 2004. godine, izlagao je u svim većim evropskim gradovima. Iza njega je lista od preko 100 izložbi, od Pariza, Hamburga, Brisela, Soluna, Sankt Peterburga, do Beograda i većine srpskih gradova.
            Lavra iz Sankt Petersburga dodelila mu je medalju „Aleksandar Nevski“ za Svetu ikonu Bogorodice Mlekopitateljnice koju je poklonio u „ime srpskog naroda“ povodom 300. godišnjice Lavre Svete trojice Aleksandra Nevskog, 2013. godine. Istoj je poklonio i ikonu Svetog Justina sa moštima i ikonu Svetog Nikolaja Velimirovića. Hramu posvećenom Bogorodici Kazanjskoj, kojem su Srbi pre 170 godina darovali ikonu Mlekopitateljnice i ikonu Svetog Save, koja je nestala, obećao je da će nadomestiti gubitak. „U ime srpskog naroda“ Miša Branković poklanjao je svoje radove i drugim manastirima u desetak zemalja.
            „Ja poklanjam, a Bog mi višestruko uzvrća“ - dodaje gospodin Branković, nauman da tako radi i dalje. I ozbiljno planira sledeći projekat, vezan za zadužbine svete loze Brankovića, čije prezime, ne slučajno, i sam nosi.
            Osim fotografija na platnu Miše Brankovića, na izložbi „Svetinje rodu u pohodu“ u Temišvaru bile su izložene ikone Ratka Škobića iz Umetničke radionice HTIS IKONE DOO, Beograd.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com