Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Aleksandra Rosić: Kad porastem biću advokat

Aleksandra Rosić: Kad porastem biću advokat

  • PDF

            Aleksandra Rosić student prve godine Pravnog fakulteta za privedu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, jedna je od onih koja je školske 2022/23. postignutim rezultatima u dosadašnjem školovanju zaslužila stipendiju Fakulteta koji priprema buduće pravnike, advokate i sudije.
            - Oduvek sam želela da studiram pravo, i dve godine pre nego što sam upisala Univerzitet Privredna akademija, na osnovu preporuka imala sam odluku da studiram baš ovde. Za stipendiju sam blagovremeno saznala kao đak opšteg smera Gimnazije „Svetozar Marković“ u Novom Sadu, i pošto sam završila sa odličnim prosekom, kvalifikovala sam se za dobijanja stipendije, koju sam na kraju i ostvarila - objašnjava Aleksandra Rosić.

            Ako bi pravila paralelu između gimnazijskog i studentskog života, Aleksandra bi uvek birala studentski, jer je u gimnaziji prirodne nauke nisu zanimale i da ih je savladavala samo zato što je morala. Za nju, ovo je druga priča i sve što uči je važno i ima smisla jer će joj sve što sada uči trebati, a o tome govore i njene ocene - prvi semestar je završila sa svim položenim ispitima i prosekom 10,00. Takođe, ograničen broj studenata, rad u grupama, stvaraju radnu atmosferu koja joj u potpunosti odgovara, dozvoljava da se kolege međusobno približe, pomognu jedan drugome, ali i intenzivno druže van nastave.
            Obaveze na fakultetu nisu jedina „briga“ Aleksandre Rosić. Iza nje je dug niz godina intenzivnog bavljenja fizičkim aktivnostima, od gimnastike, potom i fitnesa, pre par godina postala je i fintes trener. Uz bezmalo svakodnevne treninge, ima svoje grupe, bavi se i koreografijom, često putuje i redovno posećuje teretanu, a nađe vremena, kao i svi mladi, da izađe i druži se.
            - Fitnesom se bavim jer to zaista volim, posebno rad sa decom. I pored toga što svaki dan imam treninge stižem da pratim predavanja, učim i polažem ispite. U tome mi pomaže sistem rada na Fakultetu kojim se podstiče redovnost u savladavanju gradiva, bezmalo nakon svakog predavanja, na šta me motivišu česte provere znanja, tj. kolokvijumi. Bez dugih pauza i uz redovno učenje, stvara se dobra osnova za sticanje radnih navika, što pomaže i kod ispita i dobrog proseka. Pozdravila bih i raspored predavanja koji je prilagođen nama, studentima, da za što kraće vreme i sa što manje razmaka završimo sa nastavom i imamo vremena za život van studija - izjavila je naša sagorvnica, angažovana i u vannastavnim aktivnostima u okviru Univerziteta: Studentskom parlamentu, preko kojeg studenti ostvaruju svoja prava i štite svoje interese na Univerzitetu i ELSA (European Law Students’ Association - ELSA) fokusiranog na saradnju sa kolegama iz različitih država i pravnih sistema, kao i njihovo pripremanje za profesionalni život u međunarodnom okruženju.
            - Oduvek me je zanimala advokatura i to se uklapa u moju viziju budućnosti. Planiram da ako mi se ukaže, iskoristim mogućnost studiranja u nekoj drugoj zemlji zahvaljujući programu razmene studenata, gde bi mi se otvorila mogućnost da se usmerim u pravcu međunarodnog prava. Nikad se ne zna - kaže Aleksandra Rosić.
            Pravni fakultet za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, tokom minulih godina postao je institucija čija se izvrsnost u visokom obrazovanju i naučno-istraživačkom radu, kroz praćenje internacionalnih standarda i primenu u praksi, ne dovodi u pitanje.
            Krajnji cilj pružanja sveobuhvatnog znanja primenom inovativnih metoda nastave i za aktuelan trenutak kreiranim situacijama, je stvaranje samosvesnih, odlučnih, energičnih profesionialaca spremnih da, uz poštovanje etičkog kodeksa, odgovore  najizazovnijim zahtevima profesije kojom su odlučili da se bave. Aleksandra Rosić je jedna od onih studenata odlučnih da sve to iskoristi, delom zahvaljujući stipendijskom programu „Prof. dr Slavko Carić“, koji je podržao Pokrajinski sekretarija za nauku i tehnički razvoj i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, namenjen najboljim srednjoškolcima, budućim studentima željnih da konkurišu za upis na Fakultet.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com