Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Dana Niculescu: Uređenim mestima i povoljnim cenama Srbija privlači rumunske turiste

Dana Niculescu: Uređenim mestima i povoljnim cenama Srbija privlači rumunske turiste

  • PDF

            Na razmeđi srpskog i rumunskog, u prostornom, kulturološkom, jezičkom i svakom drugom smislu, za Danu Niculescu iz Temišvara je velika prednost koja je obeležila njen život. Dugogodišnji novinar Banater Zeitung-a iz Temišvara, i profesionalno i personalno više je nego upućena u prilike sa obe strane granice, što joj daje mogućnost da realno proceni društvena kretanja, razvoj u različitim oblastima u obe zemlje.

            Naš razgovor u prijatnoj atmosferi Balkan Bistro-a na Piața Unirii u Temišvaru, na srpskom jeziku, bio je fokusiran na turističke teme i Evropsku prestonicu kulture 2023 - Temišvar, odnosno Novi Sad 2022., koji mu je tu titulu predao.
            Dana Niculescu je rođena od majke Srpkinje i oca Rumuna, u Čanadu, naselju koje pripada okrugu Timiš, u koji se početkom XVIII veka doseljavaju Srbi graničari, čiji potomci i danas čine značajan deo srpske nacionalne manjine u Ruminiji. U Čanadu završava četiri razreda osnovne škole na srpskom jeziku. I danas čita i piše ćirilicom, a sa majkom, koja živi u Bukureštu, isključivo razgovara srpski, kao što je uvek bila praksa u njihovoj kući. Kasnije je istu prenela u svoju porodicu, na svoje ćerke.
            Naša sagovnica puno putuje i neretko, put je nanese u Srbiju, u kojoj je obišla gotovo sve turističke destinacije.
            - Da li sa ćerkama ili prijateljicama, često dolazim u Vojvodinu ili centralnu Srbiju. Obišla sam mnoga mesta i gradove: od Palića, Novog Sada, Zemuna, do Zlatibora i Kopaonika. Imam i rodbinu u Horgošu i Beogradu, tako da sam i tamo mnogo puta odlazila. U Srbiju idem da vidim nešto novo. Kada smo bili u Novom Sadu na zatvaranju Evropske prestonice kulture 2022, ujedno i dočeku Nove godine, gde smo se takođe odlično proveli, postavila sam pitanje razloga dolaska srpskih turista u Temišvar - Evropsku prestonicu kulture 2023., i dobila odgovor koji me je zaprepastio - šoping. U stvarnosti, u Rumuniji i Temišvaru ima i lepih mesta. Na svega dva i po sata vožnje od Beograda nalazi se najveći grad Banata, Temišvar, koji nazivaju „malim Bečom“, gradom parkova, čistog vazduha, brojnih sakralnih objekata. ali kod nas su planine daleko, more još dalje. Bliže nam je da odemo u Grčku ili Hrvatsku nego na Crno more. Nedaleko od Temišvara je Banja Herkulana, najstariji banjski centar u Rumuniji i jedno od najstarijih lečilišta na svetu. Ali, hoteli na turističkim destinacijama dugo nisu obnavljani i sve je jako skupo - kaže gospođa Niculescu i iskreno nastavlja: - Pre sedam godina posetila sam i Zrenjanin. Novi Sad, Beograd, Kikinda, tri su grada koja bar jednom mesečno obiđem sa svojim društvom. Najčešće prošetamo centrom grada i odemo na kafu ili sladoled, ponekad na ručak. Najviše volim da posetim muzej, neku izložbu, obavezno kupim neku knjigu, i to je kako za mene, tako i moje drugarice, Rumunke, pravi doživljaj. Nešto novo i po pristupačnim cenama. Ako je u pitanju koncert ponekad i ostanemo i prenoćimo.
            Idejom povezivanja postojećih turističkih kapaciteta projektom EuroVelo Park Banat, ostvarena je mogućnost proširenja turističke ponude na atraktivan način - biciklovima. Grad Zrenjanin kao i Turistička organizacija grada Zrenjanina, kao suosnivači EutoVelo Park Banat, u dogovoru sa zainteresovanim, napraviće plan obilaska različitih, vrednih da se obiđu lokacija na teritoriji Zrenjanina, od Carske bare, Banje Rusande, Belog Blata, Kaštel Ečka u istomenom selu, brojnih gradskih manifestacija i atrakcija, električnim biciklovima, primerenim turistima svih godišta, a po želji i posetu Kikindi i drugim okolnim mestima.
            Ovaj projekat, koji vodi Tanja Jakšić, master PPP Advisor, Udruženje EuroVelo Park Banat, predviđa i mogućnost dolaska iz Rumunije u Srbiju, rutom koja vodi dolmom uz reku Begej, i prelaskom granice preko pešačko-biciklističko-brodskog prelaza.
            - Pozdravljam ovu ideju koja daje mogućnost više da možemo da uživamo u prirodi, čistom vazduhu, i lako pređemo granicu. Dobro za nas, turiste iz Rumunije, da ponovo posetima Zrenjanin, i verujem da će ostaviti dobar utisak, i još jednog rumunskog turistu preobratiti u zadovoljnog i redovnog gosta. Posebno me raduje odlazak do Kikinde koja mi se dopala na prvi pogled - kaže Dana Niculescu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com