Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Radovan Bokić: ZZ Agro-Klek se oslanja na sopstvene snage

Radovan Bokić: ZZ Agro-Klek se oslanja na sopstvene snage

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Ariel Enriko Guarko iz Argentine, predsednik Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP), sa sedištem u Briselu, svoju kratku posetu našoj zemlji, dajući na taj način podršku zadružnom sektoru i unapređenju srpskog zadrugarstva, krunisao je posetom nekolicini uspešnih zemljoradničkih zadruga. Jedna od dve zadruga kojuu je predsednik Međunarodnog zadružnog saveza posetio bila je Zemljoradnička zadruga „Agro-Klek“ iz Kleka.

            Dočekan od strane Radovana Bokića, čelnog čoveka ZZ „Agro-Klek“, jedne od najuspešnijih zadruga u Vojvodini i Srbiji, gospodin Guarko se interesovao za delatnost zadruge i probleme sa kojima se zadruga suočava, a najviše za investicije i planove za podizanje novih kapaciteta.
            Radovan Bokić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo posetom visokog gosta, posebno jer je veterinar. Činjenica da Vojvodina za razliku od Argentine ne raspolaže resursom „neograničene zemlje“ i da rešenje nalazi u podizanju profitabilnosti po hektaru površina, do različitih logika stočarenja i proizvodnje mleka, ova poseta je bila važna za pokazivanje šta umemo i znamo, još značajanija iz perpektive sugestija koje su se mogle čuti od uvaženog gosta.
            Gospodin Bokić je tom prilikom istakao da je filozofija rada ove zadruge da se kroz rad i trud izbegnu velika iznenađenja, što se moglo primetiti i u vreme posete, u nedelju, 12. marta, kada je 40 ljudi bilo na svom radnom mestu. Priznao je i da će proizvodna 2022/23. godina biti teška jer se ušlo sa visokim ulaznim troškovima, uz očekivanje daljeg pada cena.
            - ZZ „Agro-Klek“ funkcioniše, opstaje jer to što radimo, radimo najbolje što znamo i samim tim sve udare i uticaje uspevamo da amortizujemo. Navikli smo se da se oslanjamo na sebe, da poštujemo državu i da funkcionišemo u datim uslovima onakvim kakvi jesu - rekao je gospodin Bokić, dodajući da su im krajem 2018. godine, u okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“, dodeljeno 15 miliona dinara bespovratnih sredstava, namenski uloženih u obnavljanje opreme.
            - Drago nam je što će tih sredstava biti i dalje, i da konačno ova država prepoznaje naše domaće proizvođače, stočare i da protežira i njih - rekao je gospodin Bokić. Kao ilustracija oslanjanja na sopstvene snage je i podatak da 10 - 15 godina unazad, ova zadruga investira od 300 do 800 hiljada evra sopstvenih sredstava za obnavljanje mašina, opreme i širenja kapciteta zadruge.
            ZZ „Agro-Klek“ funkcioniše zajedno sa naseljenim mestu Klek u kojem se nalazi. Osnovna delatnost zadruge je stočarstvo i mlečno govedarstvo, zatim ratarstvo, koje je u službi stočarstva i ribnjaka. Raspolaže sa 1.200 ha oranica, oko 1.100 grla rogate stoke i trenutno sa oko 560 muznih krava. U sastavu zadruge je i ribnjak površine 80 ha, što ukupno upošljava između 72 i 75 stalno zaposlenih. U ratarstvu je zastupljeno sve što je potrebno za stočnu hranu, na prvom mestu lucerka, kao strateška kultura, kukuruz i soja. Ratarstvo obezbeđuje 100% potreba farme (15 - 18.000 tona kabaste hrane), osim mineralnih dodataka koje ovo podneblje ne obezbeđuje.
            S obzirom na delatnost zadruge bilo je reči i o problemu s mlekom. „Agro-Klek“ na godišnjem nivou proizvede oko pet miliona i 400 hiljada litara mleka, i spada među tri najbolje farme u Srbiji po kvalitetu i proizvodnji, ne i količini. Današnji nivo proizvodnje je na 15.000 litara vrhunskog, kvalitetnog mleka koje ispunjava sve standarde.
            - Ovo je proizvodnja koja traje 365 dana godišnje. Sada se realizuju planovi od pre pet godina, a planira se za narednih 10. Naša snaga je u potencijalu koji imamo. Cena na današnji dan ne znači nam mnogo. Nas interesuje koja će otkupna cena mleka biti u avgustu i decembru. Problem nije u otkupu mleka već u uvozu jeftinog sira, jer kako će nam mlekara platiti mleko ako se uvozi sve i svašta iz Evrope, po stimulativnim cenama, i to nas trenutno najviše brine - tvrdi direktor ZZ „Agro-Klek“.
            Jedan od problema ove zadruge je i krađa ribe iz ribnjaka, nerešenog unazad 30 godina zbog nesrazmerno blagih kazni prema počiniocima.
            - Izuzetna nam je čast što je kod nas u gostima bio predsednik Međunarodnog zadružnog saveza koji nam je preneo iskustva, ne samo iz Evrope, već i sa različitih kontinenata, i da nas usmeri u pravcu koji bi bio koristan i za naše zadruge. Ono što smo čuli u dosadašnjim razgovorima, je da su neki od rezultata u našem poljoprivrednom zadrugarstvu iznad evropskog nivoa, što me posebno raduje, tako da jesmo deo sveta, u vezi zadrugarstva ali prostora za napredak ima još jako mnogo - izjavila je posle posete ZZ „Agro-Klek“ mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com