Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO ZZ Mrkšićevi salaši: Visok kvalitet domaćih proizvoda gradi poverenje potrošača

ZZ Mrkšićevi salaši: Visok kvalitet domaćih proizvoda gradi poverenje potrošača

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Kraj XX i početak XXI veka obeležila je ekspanzija aktivnosti vezanih za razvoj i širenje zadružnog sektora, kao jednog od najoptimalnijeg oblika privrednog udruživanja, odnosno organizovanja. Zato je poseta Ariel Enrike Guarko, predsednika Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP) našoj zemlji izazvala veliko interesovanje. Finale njegove posete Srbiji, obeležio je obilazak ZZ „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja, jedne od najsavremenijih kako u Vojvodini, tako i regionu.

            Vojislav Mrkšić je u svojstvu domaćina dočekao visoke goste upoznajući ih sa kapacitetima, koncepcijom rada i daljim planovima ove zadruge.
            ZZ „Mrkšićevi salaši“, na 36 km od Zrenjanina, posluje u okviru sedam organizacionih jedinica koje podrazumevaju: ratarsku proizvodnju, skladištenje i sušenje robe, proizvodnju mesa i prerađevina od mesa, proizvodnju hleba, peciva i smrznutog testa, maloprodajne objekte, ugostiteljstvo (restoran sa prenoćištem, svečanom i konferencijskom salom, salonom lepote), benzinsku pumpu sa prodavnicom robe široke potrošnje.
            - Jedna smo od retkih klanica koja se isključivo bavi preradom i prodajom mesa i mesnih prerađevina sa domaćeg tržišta. Naši potrošači mogu biti 100% sigurni u naše meso i mesne prerađevine, pekarske proizvode i smrznuti program. Borimo se za visok kvalitet, težeći tradicionalnom načinu proizvodnje, izbegavajući što je moguće više upotrebu hemije. Širimo mrežu maloprodajnih objekata, ali uvek nastupamo isključivo kvalitetom, poštujući dogovorene principe naše kuće - srednje visokog kvaliteta uz odgovorajući nivo cena - rekao je gospodin Mrkšić.
            Za 30 godina postojanja zadruge u nju je uloženo desetine miliona evra. Jedna od najvećih uspešnih investicija je izgradnja pogona za preradu mesa i klanje krupne stoke. Dok su dve faze, prerada sa pratećom infrastrukturom završene, treća, klanica, poslednja je faza ovog ogromnog projekta.
            Po rečima gospodina Mrkšića, zadrugarstvo ima ozbiljan smisao, a udruživanje je ključ opstanka i spasa gazdinstava, malih, srednjih, velikih zadruga:
            - Niko ne može solo opstati na tržištu. Primer iz Srpskog Itebeja, gde je došlo do osipanja pojedinih, bolje stojećih zadrugara i kooperanata, koji su pokušali sami da se pojave na tržištu i sada svakodnevno gube utakmice. Dok smo zajedno nastupali imali su daleko bolju likvidnost, video se napredak.
            Naglasio je da je u ovoj branši najbitnija pomoć države i značajno veća sredstva za subvencije, tj. povećanje subvencija po hektaru, jer nijedna država ne drži ovu branšu prepuštenu slučaju kao što su srpski poljoprivrednici prepušteni, sa minimalnim subvencijama i cenama goriva identičnim onima na autoputu.
            Dotakao se i pitanja trenutne nelikvidnosti:
            - Ona je izazvana nepromišljenim i brzim potezima države zabranom izvoza što je dovelo da smo ostali u robama, a da nemamo para - odnosno „pored hleba gladni“. Mislim da ćemo par godina trpeti posledice takve odluke. Pri tom smo izgubili tržište i svi koji su bili oslonjeni na naše proizvode danas neće sa nama da pričaju, jer smo se pokazali kao neozbiljni dobavljači, bez obzira što tu odluku nismo doneli mi, pravni subjekti. Danas smo ostali bez kupaca i borimo se da dobijemo neku minimalnu cenu, rasprodajemo našu robu kada nam zatreba neki dinar, umesto da nam je tada država dala da zaradimo i bar malo oporavimo i stvorimo malo veću akumulaciju obrtnih sredstava kada je bio pravi trenutak.
            Gospodin Mrkšić je istakao da je svaka aktivna zadruga, kao ZZ „Mrkšićevi salaši“ poluga razvoja sredine u kojoj posluje. „Mrkšićevi salaši“ zapošljavaju 350 mladih ljudi koji izdržavaju svoje porodice, čija deca pune vrtiće i škole. Iako se zahvaljujući zadruzi, Srpski Itebej smatra ozbiljnim naseljem, za potpun oporavak i podizanje kvaliteta života neophodna su i ulaganja od strane države, koja su izostala poslednjih 20 godina. Potrebna je obnova doma kulture, vrtića, posebno putne infrastrukture. Osim toga, voda je u mestu loša, a svakodnevni nestanci struje onemogućavaju svaku ozbiljniju aktivnost.
            - Otvaranjem graničnog prelaza za putnička vozila, o kojem se godinama priča, ovaj kraj bi živnuo, kao i sva okolna mesta, jer „gde god nešto protiče nešto i ostane“. Iskreno i bez lažne skromnosti, jedino što funkcioniše ovde je ova zadruga - tvrdi Vojislav Mrkšić.
            - Uviđam da imate velike agrarne potencijale i jak zadružni sistem, dovoljno jak da se suoči sa problemima. Oni su svugde u svetu slični, a jedan od najvećih je nedostatak povoljnih izvora finansiranja. Udruživanje je ključ opstanka i konkurentnosti proizvođača, a zadruge pokretači ekonomskog razvoja u sredinama u kojima posluju. To na svojem primeru potvrđuje ZZ „Mrkšićevi salaši“ - zaključio je na kraju posete Srbiji Ariel Enrike Guarko.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com