Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Saveta Bikić: Budućnost srpske gastronomije u sigurnim rukama

Saveta Bikić: Budućnost srpske gastronomije u sigurnim rukama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

         Od 19. do 22. februara, na obalama Jadranskog mora, u Riminiju, održano je i prestižno kulinarsko takmičenje Global Chefs Challenge - Evropsko regionalno polufinale „Velika nagrada Evrope 2023“. Global Chefs Challenge je takmičenje u organizaciji Svetske kulinarske organizacije (World Chefs)., gde se sastaju najbolji kuvari nacionalnih timova da se takmiče u četiri kategorije.

            Goran Radivojević, nastavnik veština i Saveta Bikić, studentkinja četvrte godine, oboje sa Katedre za gastronomiju Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, su kao članovi tima Kulinarske federacije Srbije, osvajanjem srebrne medalje izborili plasman za finale Global Chef Challenge 2024 u Singapuru, u kategoriji Global Vegan Chefs Challenge, u konkureniciji 40 timova iz celog sveta.
            Saveta Bikić se sa fantastičnim utiscima posle plasmana na Svetski kup 2024., za južnu Evropu, vratila u Novi Sad.
            - Sav rad, trud i muke intenzivnih dvomesečnih priprema je bilo vredno zbog odlaska na tako veliko takmičenje sa brojnim timovima iz različitih zemalja, osetiti konkurenciju, uporediti neke druge tehnike, organizaciju rada sa našim i sigurno da ću dosta toga, što sam tamo videla primeniti u svom daljem radu. Posebno bih izdvojila sugestije iskusnog sudijskog tima, bilo da se radi o pohvalama ili kritikama, koje će imati „posledica“ za moj budući napredak u profesiji - rekla je Saveta Bikić uz objašnjenje da je ogroman autoritet i „strogost“ od vrhunskih profesionalaca, u ulozi arbitara, obavezuje da i sama bude odgovornija, posvećenija pozivu koji je odabrala.
            - Nakon završetka pripreme jela, dobili smo feedback gde su nam saopštili dobre i loše strane pripremljenog jela, uz obrazloženje rada u boksu. Za ovu priliku naš dvočlani tim je pripremio dva ganga. Prvi je bio potaž od bundeve sa dukselom od pečuraka (mushroom duxelles), pločicom od bundevinog semena i uljem od mente; za glavno jelo smo pripremili sarmicu od kelja punjenu kuvanom pšenicom, suvim šljivama, orasima, pečenim celerom, sous vide šargarepu, odnosno kuvanu „pod vakuumom“, sa pireom od šargarepe i čipsom od žalfije - a mi bi dodali interesantnu, maštovitu kulinarsku kompoziciju koja nadilazi nutritivnu vrednost hrane pretvarajući jednostavne plodove u poseban doživljaj.
            Saveta Bikić ne planira na duge staze, ali zna da će na jesen nakon osnovnih, upisati master studije na istom fakultetu. Interesovanja u ovoj oblasti su široka, a pred njom još teža odluka jer je tokom studija radila u okviru redovne prakse, ali i van nje, u brojnim hotelima i restoranima u Novom Sadu i Vrdniku, birajući potencijalni prostor svog budućeg rada. Trenutno je i student-demonstrator, pa ne isključuje mogućnost da se jednog dana posveti prenošenju svojih znanja i iskustva mlađima.
            „Kuvanje je kao ljubav. Ili se predajte ili ne ulazite u to", izjavila je Harijet van Horn, američka novinarka, sa kojom se slaže i ova devojka rodom iz Siriga, sigurna da će ostati verna profesiji koju je odabrala.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com