Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Objedinjena vinska ponuda Udruženja Srem - Fruška gora

Objedinjena vinska ponuda Udruženja Srem - Fruška gora

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Svake godine Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva raspisuje Konkurs za raspodelu podsticaja za unapređenje sistema kreiranja i prenosa znanja kroz razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Udruženje vinara i proizvođača grožđa sa oznakom geografskog porekla „Srem - Fruška gora“ osnovano 2015. godine sa ciljem održavanja kontinuiteta slavne vinogradarsko-vinske tradicije ovog podneblja, kao i njegovog unapređenja, pojavljuje se sa dva projekta: Promocijom autohtone sorte grožđa GRAŠAC i Razvojem turizma regiona Srem-Fruška gora, oba u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu.

            U okviru projekta Promocija grožđa sorte GRAŠAC Udruženje je organizovalo niz radionica za vinare i potrošače vina; preuzelo organizaciju I Festivala GRAŠCA na Petrovaradinskoj tvrđavi, u junu prošle godine. Osim izložbe, organizovana je i Konferencija o GRAŠCU, kojoj je prethodila marketinška kampanja, a koliko je bila uspešna, govori podatak da je, i pored kiše koja je celog dana pljuštala, posećenost prevazišla očekivanja. Konačan rezultat ovog projekta je izdavanje publikacije o GRAŠCU, koja će, podeljena u tri dela (Grašac na našem podneblju - Igor Luković; o ampelografskim podacima sorte GRAŠAC - dr Dragoslav Ivanišević; analiza aromatskog kompleksa karakterističnog za to vino - dr Vladimir Puškaš), biti prilagođena široj publici, kako bi se što više upoznala sa sve traženijom sortom.
            - Priča o GRAŠCU (alijas Italijanski Rizling) je sve prisutnija, a veza sa karlovačkim, banatskim i drugi „rizlinzima“ namenjenim „bušenju“ kiselom vodom, izuzetno popularnim pre 30 - 40 godina, koji nisu mogli da pokažu pun kapacitet sorte, na pragu su da budu zaboravljeni. Problem pogrešnog povezivanja Italijanskog Rizlinga sa Italijom i Rizlingom, vraćanjem starog naziva sorte GRAŠAC, za šta velike zasluge ima Igor Luković, takođe je na putu da bude prevaziđen, jer reč je o domaćoj sorti. Statistički podaci Ministarstva govore da GRAŠCA u Srbiji ima najviše i svuda, i da čak 25 vinarija Udruženja Srem-Fruška gora gaji ovu sortu i proizvodi vina GRAŠAC - objašnjava gospodin Slobodan Spasovski, sekretar Udruženja.
            I dok će se publikacija o GRAŠCU pred publikom naći u aprilu, Udruženje se uveliko priprema za Dan GRAŠCA - II Međunarodni festival sa gostima iz Severne Makedonije i Hrvatske početkom juna.
            Gospodin Spasovski kaže da je projekat „Razvoj turizma regiona Srem-Fruška gora“ bio obimniji, sa više rada na terenu, a podrazumevao je anketiranje i izdvajanje vinarija koje mogu da prime turiste i onih koje žele da učestvuju u projektu. Anketom je utvrđeno da 40-ak vinarija mogu da prime turiste, posle čega je sledilo utvrđivanje tehničkih uslova koje mora da ispunjava svaka degustaciona sala, što je bilo predviđeno ovim projektom. Na kraju je sledila ponovna poseta vinarijama, provera ispunjenja propisanih uslova i njihovo fotografisanje. Rezultat toga treba da bude knjiga turističke vinske ponude Srema i Fruške gori, kada je turizam u pitanju.
            - Udruženje Srem - Fruška gora trenutno ima 108 članova, od toga 66 registrovanih vinarija, ostalo su proizvođači grožđa, koji takođe planiraju da otvore vinarije. U ovom momentu 42 vinarije mogu da prime turiste. Svi oni imaju uslove da rade i leti i zimi, većinom uz prethodnu najavu, ali sve mogu da ponude „hladan tanjir“, a ima i vinarija koje imaju svoje restorane koje očekuju goste i bez najave - objašnjava Slobodan Spasovski.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com