Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Grad kulture, bicikala i ribljeg paprikaša

Grad kulture, bicikala i ribljeg paprikaša

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Sombor, najzeleniji grad u Srbiji, jedna je od retkih gradskih celina koja je uspela da izbegne građevinske, saobraćajne i druge agresije nametnute od strane savremenog urbanizma. Impresivna mreža zelenih površina grada opstaje i zahvaljujući brojnim činiocima javnog i civilnog sektora, spremnih da svojim aktivizmom i javnim delovanjem ukažu na nepravilnosti i neslaganja u slučaju njihovog narušavanja.

            Zelena slika grada nadovezuje se na SRP „Gornje Podunavlje“, delom UNESCO rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ i UNESCO biorezervata Mura-Drava-Dunav (Evropskog Amazona), koje obuhvata gotovo milion hektara i 700 kilometara rečnog toka i najveće je zaštićeno rečno područje u Evropi. Da li možete zamisliti prostor u čijem se krugu od 30 km nalaze Dunav, Veliki bački kanal, DTD, Bajski kanal, kompleksi ritskih šuma ispresecani rukavcima i kanalima, adama, meandrima, vokovima, tonjama, barama, močvarama, vlažnim livadama, tršćacima i ševarima? Teško.
            - Godišnji ciklus lepog vremena stvara uslove za upoznavanje novih predela. Akcenat Turističke organizacije grada Sombora i ove godine će biti na aktivnom odmoru, a somborska opština je idealna destinacija za turiste takvog interesovanja – kaže Zdenka Mitić, direktor TOG Sombora, i nastavlja: - Osim standardne gradske turističke ponude obilaska muzeja, galerija, slike „Bitka kod Sente“ u Velikoj sali somborske Županije, preporučuje se poseta nekom od somborskih salaša, etno kućama u okolnim selima, restoranima i čardama sa vanrednom eno/gurmanskom ponudom.
            Potreba za boravkom u prirodi osvešćena prethodnih godina SRP „Gornje Podunavlje“ stavilo je u prvi plan turističke tražnje domaćih i stranih gostiju. Mogućnosti boravka u prirodi obogaćene su neponovljivo izazovnim pešačkim ili biciklističkim turama stazama koje vode kroz različite eko sisteme. Ili atraktivnom vožnjom vodenim putem, za šta je TOG Sombor obezbedio dovoljan broj kajaka, kanua, čamaca, brodića. Gornje Podunavlje je retka destinacija na kojoj obitava najveća populacija ritskog jelena u Srbiji, zaštićene ptičje vrste, među kojima crna roda i orao belorepan, koje, ako imate sreće možete i da vidite.
            Sam grad raspolaže dovoljnim brojem smeštajnih kapaciteta, pored izuzetno traženih vikendica, prilagođenih porodicama i manjim grupama, u pojasu oko bezdanske prevodnice, u vikend naseljima Baračka, Šebešfok, Kenđija, Daraži fok, Mrtva Baračka i dr.
            - Gastronomska ponuda Sombora je sjajna i deli se na „ponudu na salašima“, sa supama, pečenjem i paprikašem od različitih životinja uzgajanih na salašima, i „ponudu vezanu za samu prirodu, divljač, ribu“, koji naši vrhunski majstori umeju znalački da pripreme. Na ovakav, „prirodan način“ priprema se samo na potezu od Baje do Bogojeva. Za somborski tamno crven i gust fish paprikaš, neizostavna je somborska paprika i uz malo sreće bićete svedok kako kuvar uzima živu ribu i pripremljenu stavlja u kotlić. Somborci i Monoštorci su glavni kuvari tog specijaliteta i pobednici brojnih takmičenja u zemlji i Mađarskoj. Da pokažu svoje majstorije, imaju prilike svake godine na „Somborskom kotliću“, kada se kotlićima okružuje Ćelavi trg u centru grada, a njegov središnji deo ispunjava trpezama, pa se s pravom smatra „najvećom trpezom na Balkanu“. Ova manifestacija je prošle godine okupila 250 kuvara paprikaša koji su priredili veličanstven događaj. U toku su dogovori povodom udruživanja festivala u Baji i Somboru, i svetske priče u nastanku - objašnjava Zdenka Mitić.
            Aktivan odmor sprovodi se i u Centru „Karapandža“, u Bezdanu, pored Bajskog kanala, prirodnog dragulja „doteranom“ od strane čoveka, pogodnog za kupanje. Centar „Karapandža“ namenjen je mlađoj populaciji, sa brojnim edukativnim šetnim stazama i mogućnošću vožnje kanalom kanuima, kajacima i čamcima. Ovu priliku da se nešto čuje, doživi i nauči koriste deca na brojnim ekskurzijama. U okviru „Karapandže“ organizuje se i River School, gde se stiču znanja o reci, njenom značaju i čuvanju.
            Kroz Gornje Podunavlje i grad Sombor prolaze biciklističke rute: „Panonski put mira“ dužine oko 80 km koji povezuje Osijek i Sombor; Dunavska biciklistička ruta, deo evrospke rute EV6; najnovija - Evropski Amazon, koja obalom Dunava povezuje Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju (Sombor sa Kopačkim ritom), i booking centrom u Sloveniji, gde se unapred odredi datum ture, prenoćišta i obilasci, sve unapred plati, i bez para, organizovano, krene na put. Bicikli se za sada mogu iznajmiti u Centru „Karapandža“ i Bačkom Monoštoru, a radi se na obezbeđivanju potrebnog broja i u samom gradu, u kojem čuvene fijakere uveliko zamenjuju dvotočkaši. Na ovaj način turisti bi u petominutnoj laganoj vožnji mogli stići do omiljenog kupališta Somboraca, mesta interesantnih lokala, restorana, čardi, otisnuti se u rečnu avanturu lađicom „Tatjana“, ili nedavno nabavljenim katamaranom (Tourism4All, projekat Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija), kojim je omogućeno i osobama sa invaliditetom jednak pristup prirodnim i kulturnim vrednostima grada.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com