Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Od banatskog kicoša do otmenog banaćanina

Od banatskog kicoša do otmenog banaćanina

  • PDF

            Ovogodišnju promotivnu kampanju pod nazivom Zrenjanin - grad za medalju, Turistička organizacija grada Zrenjanina (https://visitzrenjanin.com/) počela je zapaženim nastupom na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, sa ozbiljno pripremljenim timom za sve događaje koji slede.

            Kako su manifestacije najbolji način upoznavanja jednog grada, akcenat turističke ponude stavili su na ovaj vid turizma, jer manifestacija znači i poziv, i sadržajan program kojim domaćini žele da predstave sebe i svoje mesto u najboljem svetlu. A Zrenjanincima to nije problem, jer o čemu god da pomisle, stvori se zlatna medalja, bilo da se radi o sportu, kulturnoj baštini, gastronomiji, muzici i horovima... Čak i Narodni muzej Zrenjanin, čuvar sveg blaga srednjeg Banata, nosilac je brojnih priznanja. U budućim planovima TOG Zrenjanina, Muzej će biti aktivan učesnik u kreiranju i realizaciji kulturnih događaja.
            - Slučaj je hteo da „Beloblatska kobasica“ bude jedna od prvih u nizu manifestacija grada Zrenjanina, koja je i ove godine privukla veliki broj učesnika/takmičara i posetilaca. Slede vesele aktivnosti posvećene „buđenju proleća“, i u izuzetno svečanoj atmosferi obeležavamo dan uoči Hristovog vaskrsenja, na Veliku subotu, koja okupi nekoliko hiljada porodica. Jedna od manifestacija u koju je uloženo puno znanja i truda je IV Banatski festival vina, 20. maja, po prvi put u prostoru Gradske bašte za koji smatramo da je idealan da privuče sugrađane, da prošetaju do centra grada i degustiraju neka od vina iz palete najboljih vinarija u zemlji i regionu - istakla je Sanja Petrović, direktor TOG Zrenjanin.
            A onda se zahuktava serija letnjih festivala. Vinski festival u Gradskoj bašti prepustiće mesto prvom u nizu tradicionalnih dešavanja - „Banatska bajka“, dok glavnom gradskom ulicom, Kralja Aleksandra I Karađorđevića, tokom jula i avgusta, zabavljeni brojnim sadržajima u okviru „Korzo fest-a“ šetaju Zrenjaninci evocirajući uspomene na vremena prošla idući sa svojim mališanima u vreme buduće.
            - „Korzo fest“ je i odzivom sugrađana i kvalitetom događaja, ispunio sva naša očekivanja. Nadam se da ćemo ga svežim idejama dalje unaprediti, ali se nećemo ljutiti ni ako bude na nivou prošlih. Jer, ova manifestacija je pokazala vitalnost svih generacija stanovnika našeg grada, spremnih da prihvate svako vreme i učestvuju u njemu - kometarisala je Sanja Petrović, dodajući da TOG Zrenjanin, u saradnji sa udruženjima građana, ima nove planove u smislu animacija, manifestacija, radionica za najmlađe i na jednom od najlepših kupališta na Begeju - zrenjaninskoj „Peskari“, koju dnevno poseti i do 5.000 ljudi, uživajući u kupanju, gastronomiji, piću, pre svega u brojnim aktivnostima i druženju.
            Dani piva, najveća gradska manifestacija biće održana od 15 - 20. avgusta, na najatraktivnijim gradskim lokacijama i sa programima namenjenim svim generacijama najrazličitijih interesovanja. Organizatori, TOG Zrenjanin obećavaju „manifestaciju za pamćenje“ i da će ovogodišnja ponuda krcata iznenađenjima, podjednako zadovoljiti i  ljubitelje kulture i muzike, sporta i gastronomije.
            - Veoma nam je drago da su i meštani zrenjaninskih sela shvatili da turizam može doneti različite blagodeti, doprineti razvoju mesta, ali i njihovom ličnom boljitku. Počeli su da ulažu malo više entuzijazma i sredstava kako bi osmislili manifestaciju koja prevazilazi lokalne okvire. Već nekoliko mesta, poput naselja Stajićevo, na obodu prirodnog rezervata Stari Begej - Carska bara, u blizini Etno sela Tiganjica, koje je prošle godine uz kulturno-umetnički i zabavni program obeležilo 100 godina postojanja, privukloje neočekivan broj gostiju. Danas selo ima dve registrovane etno kuće sa smeštajem turista i meštane koji su osvestili ideju seoskog turizma, u smislu aktivnog odmora, organskih proizvoda i domaćih jela - pomenula je direktorica, zadovoljna što je u prethodnom periodu Zrenjanin postao čvorište EuroVelo ruta 6, 11 i 13, kroz koji godišnje prođe 30.000 bajkera. TOG Zrenjanin je osim infrastrukture, uradio odgovarajuće mape sa obeleženim turističkim proizvodima, koji bi trebalo da zaustave na jedan - dva dana bike turiste u ovom prelepom gradu.
            Razvoj sve popularnijeg nautičkog turizma u „gradu na pet voda“ (Begej, Tisa, Tamiš, Dunav, DTD), za sada se svodi na promo ture u raznim pravcima, i u organizaciji TOG-a, kako bi podstakli vlasnike plovila da se uključe u turističku ponudu grada i vrše promociju ovog atraktivnog vida turizma.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com