Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Nove vizije za nove turiste

Nove vizije za nove turiste

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Proces pozicioniranja Vojvodine kao jedinstvene turističke destinacije, osnivanjem Turističke organizacije Vojvodine (2003), te opštinskih TO širom Pokrajine, predvođenih profesionalnim turizmolozima, tokom 20 godina, dobio je ubrzanje, a ciljevima turističke privrede, manje poznata mesta nakon znalački izvedenih untervencija, status turističkih destinacija.

            Definisanjem i povezivanjem turističke ponude Srem, Banat i Bačka su povezani u jedinstvenu  destinaciju širokog spektra turističke ponude - gastronomske, vinske, kulturne baštine, aktivnog odmora, etno kuća, vinskih podruma, čarda i salaša, cikloturizma, kampova, kupališta...
            - Za mene, veoma je značajno što se u dosadašnjem radu Turističke organizacije Vojvodine (TOV) potvrdila krilatica „turizam spaja ljude“ i da smo uspeli da uvežemo sve činioce turističke privrede insistirajući na tome da pokažemo šta imamo. To se još jednom potvrdilo na najvećem u regionu - Sajmu turizma u Beogradu ove godine, gde je zajednički rad zasnovan na zdravim osnovama našeg tima i timova lokalnih TO nastupio ujedinjen, i kao takav primećen. Bez snažne podrške Pokrajinske vlade radu, projektima u koje smo uključeni, TOV ne bi mogla da ostvari ni polovinu planiranog. Rezultati tog i takvog poslovanja su više nego očigledni. Kontinuitet rada u prethodnim godinama, odnos planiranog i ispunjenog služi na ponos svim zaposlenim u vojvođanskom turizmu - istakla je dr Nataša Pavlović, direktor TOV-a.
            Neki od planova širenja turističke ponude usklađeni sa duhom vremena i novim zahtevima turista su i dovođenje turista sa delekih tržišta Kine, Indije..., koja pretpostavljaju izuzetno ozbiljne pripreme u pravcu turizma specijalnih interesa, sa akcentom na lovnom turizmu. Njihov dolazak isprovociran je nastupima TOV-a od 2016. na dve sajamske manifestacije u Kini, Nacionalnom danu u Dubaiu, Izraelu, a sve je to ispraćeno originlnom ponudom promo materijala, insertera sa programima turističkih putovanja po Vojvodini u organizaciji vojvođanskih turističkih agencija, prevedenim na jezicima domaćina. Sledeća stanica je Istanbul, i još jedna selektivna priprema materijala i kampanje u skladu sa interesovanjima turista iz te zemlje.
            Paralelno je intenziviran nastavak promotivnih aktivnosti u zemljama regiona. Na tome je TOV vredno radila u prvom kvartalu ove godine, a te aktivnosti će u nastavku 2023. biti proširene nastupima na novim, značajnim za našu destinaciju, tržištima. Svako tržište i svaki nastup mora biti dobro osmišljen, imati smisao, svrhu i konkretnost, jer se radi o nezamenjivom konceptu direktnog kontakta sa potencijalnim turistima, kojima se na licu mesta pružaju informacije uz sugestije zašto treba da dođu u Vojvodinu. Brojne destinacije su obuhvaćene i valjano osmišljenom kampanjom „Vojvođanski ručak“, ove godine obogaćene još jednim izdanjem sa poukom i porukom o raznovrsno-maštovitoj vojvođanskoj kuhinji.
            TOV će, kao i do sada, punim kapacitetom raditi na edukaciji predstavnika ugostiteljskog sektora usled sve većeg nedostatka kvalifikovane radne snage. Možda ne toliko izražen, ovaj problem prisutan godinama unazad, TO je pokušala da predupredi izdavanjem priručnika edukativnog sadržaja, sa svrhom bržeg razvoja seoskog turizma i preduzetništva u Vojvodini, te povezivanja i stvaranja kompaktnije i kompletnije turističke ponude.
            Vojvodina ima sve osim mora, ali njena specifičnost, ujedno i izazov, po rečima direktora je multikulturalnost ljudi ovog podneblja, veličanstveno nesvesnih kreatora jedinstvenih celina, specifičnih navika, lepih, starih običaja. Isticanje turističkih proizvoda na adekvatan način je još jedan od zadataka postavljenih pred turističke radnike, u čijem sprovođenju postižu sve bolje rezultate.
            - Baveći se relacijama, interakcijama i mrežama u savremenom marketinškom poslovanju, u okviru svog doktorata, shvatila sam značaj umrežavanja svih aktera koji se tiču turističke ponude. Zahvaljujući tome više ne govorimo o turističkim potencijalima koji su, dobro upakovani, postali turistički proizvodi. Uporedo sa postojećim, TOV radi na izgradnji novih proizvoda. Ukoliko budemo imali sredstava, u planu je nova promo tura koja će kroz aktivan odmor obuhvatiti dva ključna segmenta Vojvodine, Frušku goru i Dunav. Kroz projekte prekogranične saradnje i snažnu podršku Pokrajinske vlade, trudićemo se još više da povežemo mala preduzeća i proizvođače koji čine bitan segment turističke ponude u izuzetno važnoj vanpansionskoj potrošnji. Pokušavamo da objedinimo hotelijere i ugostitelje koji će se naći na našoj mapi promotivnog materijala tokom naredne kampanje. Nadam se da će i „Vojvođanki ručak“, u saradnji sa Privrednom komore Vojvodine (PKV) i Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, biti uspešno nastavljen. Kada nam obaveze dozvole, obeležićemo i naš jubilej. Imamo mnogo toga da proslavimo. Zajedno sa svim činiocima turističke ponude, ali i medijima, koji prenose prve slike o destinaciji, nezaobilazni u kreiranju dobre priče za pokretanje ideje turista o Vojvodini kao pravom izboru za odmor - zaključila je dr Nataša Pavlović.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com