Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Lovorov venac organizatorima XXIV Međunarodnog sajma turizma u Nišu

Lovorov venac organizatorima XXIV Međunarodnog sajma turizma u Nišu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Intoniranjem nacionalne himne „Bože pravde“ propraćena prelepim glasovima Akademskog hora SKC Univerziteta u Nišu, urpiličena je svečanost povodom otvaranja XXIV Međunarodog sajma turizma u Nišu. Nakon četiri godine organizovanja Dana turizma na otvorenom, kako bi zadržali kontinutet promocije turističke privrede, u Sportskom centru „Čair“, u organizaciji Turističke organizacije grada Niša, pod pokroviteljstvom Grada Niša, od 30. marta do 01. aprila 2023. godine Niš je bio domaćin brojnim turističkim organizacijama, agencijama i poslenicima turističke privrede iz zemlje i regiona.

            Na svečanosti povodom otvaranja, Dragana Božić, direktor TOG Niš je izjavila da je Niš mesto susreta turističke privrede naše zemlje sa partnerima iz regiona. Ove godine zemlja partner je bila Severna Makedonija sa kojom je TOG Niš u prethodnom periodu realizovao uspešnu poslovnu saradnju. Po njenim rečima, ta saradnja će biti nastavljena povezivanjem turoperatera i kreiranjem novih turističkih proizvoda i aranžmana, kako bi se valorizovala inicijativa Open Balkan, povezivanjem kultura, njihovih sličnosti i različitosti, predstavljanjem gastro koncepta, programima aktivnog odmora, u cilju privlačenja turista i sa udaljenih emitivnih tržišta.
            Predstavljanje turističkih destinacija i regija, turističkih organizacija, turoperatera, organizatora manifestacija, aktivnog odmora, udruženja koja se bave izradom suvenira, celokupne turističke ponude radi uspostavljanja dobre poslovne saradnje, označen je za cilj ovogodišnjeg sajma.
            - Zahvaljujući Privrednoj komori Srbije organizovani su B2B sastanci, sa turoperatorima. U vreme sajmske manifestacije organizovali smo i IV Međunarodnu stručnu konferenciju posvećenu razvoju turizma, želeći da sa partnerima iz razvijenih zemalja Evrope, razmenimo iskustva. Tema prvog panela bila je: „Biznis u turizmu - najbolje evropske prakse”, gde smo razmenili iskustva, čuli primere dobre poslovne prakse tih zemalja; II panel: „Izazovi u MICE industriji nakon pandemije i značaj razvoja MICE industrije za turističku destinaciju“, bio je značajan za naš grad, koji se intenzivno razvija i kao industrijsko-privredni centar. Svedoci smo otvaranja novih hotela, razvoja kongresnog turizma. U saradnji sa Kongresnim turizmom Srbije, Turističkom organizacijom Srbije, Udruženjem ugostitelja i hotelijera Srbije, ali i u razgovoru sa panelistima iz Slovenije, Austrije i drugih zemalja, razmenili smo iskustva, a predstavnici našeg privrednog saveta, turističke organizacije, ugostitelji, hotelijeri, organizatori kongresa u Nišu, ostvarili uspešne poslovne kontakte za dalju saradnju - izjavila je Dragana Božić, direktor TOG Niš.
            Tokom trodnevne manifestacije predstavljena je i razvnovrsna gastronomska ponuda grada, promovisani Dani bureka, vinarije, posebno istaknuto mesto dato je arheološkom nalazištu Medijana, otvorenom krajem prošle godine, koje je za tri meseca posetilo više od 15.000 posetilaca. Uspostavljanje veza Niša sa evrospkim gradovima vezanim za život cara Konstantina, koji beleže milionske posete, TOG Niš vidi razvojnu šansu grada.
            Ambiciozno zamišljen, bogatog sadržaja, program sajma je omogućio studijske ture upoznavanja grada, Cerjanske pećine sa programom „spuštanja u središte zemlje“, koja je zainteresovala brojne organizatore aktivnosti team building-a.
            - Nadam se da ćemo programima aktivnog odmora, koji nužno pokreću ruralni razvoj u okolini grada razgovarati i tokom naredne godine. Sigurna sam da će ovaj sajam biti ocenjen visokim ocenama, i zadovoljni prionuti na pripremu za predstavljanja turističke ponude 2024. na više lokacija u gradu, jer se interesovanje pokazalo većim od kapaciteta hale, površine 800 m2, nedovoljne za izlagače prijavljene u većem broju od planiranog, tako da smo bili primorani da udruženja, organizatore manifestacija postavimo u ulaznom delu hale - objasnila je Dragana Božić.
            Sve što su planirali organizatori su uspeli da sprovedu. Izlagači su konstatovali da iako nije bilo gužve, došli su oni koji su bili zainteresovani, i da nisu imali dovoljno promo materijala, jer je među Nišlijama, nakon dve godine ograničenja, primećen nagli rast interesovanja za putovanjima. 

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com