Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Od Naisusa do Nišvila

Od Naisusa do Nišvila

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Nakon četiri godine i niza manjih događaja na više lokacija na kojima je prezentovana turistička ponuda grada, od 30. marta do 01. aprila 2023., u Sportskom centru „Čair“ je održan 24. Međunarodni sajam turizma. Organizatori Turistička organizacija grada Niša, pod pokroviteljstvom Grada Niša i zemljom partnerom - Republikom Makedonijom, koja se predstavila bogatim kulturnim nasleđem i raznovrsnom turističkom ponudom.

            - Tokom trajanja sajma predstavilo se više od 150 izlagača iz Srbije i regiona: turističkih organizacija, turoperatora i turističkih agencija, organizatora aktivnog odmora i manifestacija, hotelijera, vinara, proizvođača suvenira i mnogi drugi - saopštila je Dragana Božić, direktor TOG Niš. Konferencije, paneli, predavanja, promocije pratile su dešavanja u hali, a u saradnji sa Udruženjem turističkih vodiča Niša i Srbije svakog dana su organizovani obilasci gradskih znamenitosti, antičkog naselja Medijane, koju je krajem III i početkom IV veka podigao Konstantin Veliki sa svojim sinovma, danas jedan od najznačajnih arheološki parkova u Srbiji. Održane su i promocije Cerjanske pećine, manifestacije Dani bureka, predstavljena delatnost Udruženja ugostitelja Niša, a kako drugačije nego kroz gurmanluke, održana degustacija vina lokalnih vinarija. U Kazandžijskom sokačetu, mestu gde je pisana istorija zanatskih esnafa Niša, originalno i „samo kako Nišlije znaju“, Nišville Jazz Festival, osnovan 1995., zakazao je susretod 04-13. avgusta 2023.
            Poseban status ove godine zaslužuje Niška tvrđava, koja ove godine obeležava III veka trajanja i jedna je od najlepših i najbolje očuvanih tvrđava na Humu (Balkanu). Građena je u periodu 1719 - 1730. Kao godina završetka glavnih radova uzima se 1723., o čemu svedoči tabla izmad glavne - Stambol kapije. Prostor od 22 hektara omeđan je zidovima u dužini od 2,100 m, visine osam, širine tri metra.
            Priča o Niškoj tvrđavi počinje u I veku, kada rimska vojska kreće u pohode na Hum, stiže do reke Nišave, i na desnoj obali podiže vojni logor, koji tokom vremena prerasta u grad sa sopstvenom upravom, pod nazivom Naissus. U III veku bio je jedan od najznačajnijih gradova rimske provincije Gornje Mezije. Niš je rodno mesto Konstantina Velikog, koji je u njemu proveo rano detinjstvo, a kao car, grad veličanstveno ukrasio, a na pola puta od grada do termalnih izvora (Niška Banja), podigao luksuzno naselje - Medijanu.
            Na samom ulazu u Tvrđavu su Antičke terme iz IV veka, i svako ko je želeo da uđe u grad morao je prođe kroz njih u procesu dezinfekcije. Godine 441. razaraju je Huni, 531. obnavlja car Justinijan, ruše Avari... Sudbina rušenja i obnove grada i tvrđave ponavlja se do 11. januara 1878. kada vojska na čelu sa knezom Milanom Obrenovićem konačno donosi oslobođenje. Kroz istoriju se urbano središte grada nalazilo na desnoj obali reke, gde i tvrđava, a tek se u XIX veku seli na levu obalu. U XX tvrđava postaje omiljeno mesto svih Nišlija, ako pričamo o zabavi šetnji i provodu. Na tvrđavi se održava Nišville Jazz Festival, najveći i najposećeniji u ovom delu Evrope, kao i Niški susreti, filmski festival posvećen isključivo glumcima.
            Šaban Bajramović živi uvek i zauvek. Zvali su ga „pevačem iz srca i duše“. Kvalitet izvođenja njegovih pesama ocenjen je najvišim ocenama, a pesma „Đelem, đelem“, u njegovom izvođenju, izarbana je za zvaničnu himnu svih Roma sveta. Magazin Tajm ga je proglasio jednim od 10 najvećih bluz pevača na svetu. Dva metra visoka bronzana statua „Kralja romske muzike“ autora Vladana Ašanina, otkrivena je 12. avgusta 2010., na keju u Nišu, zahvaljujući donatorima, među kojima su bili: Goran Bregović, Emir Kusturica, Goran Paskaljević, Esma Redžepova, Zoran Živković, Ljubiša Samardžić, Miloš Simonović i dr. Gipsana replika statue postavljena je u Nišvil džez muzeju, osam godina kasnije.
            Na platou ispred spomenika niški muzičari, koji su stasavali uz njegovu muziku, i danas se okupljaju prebirući po žicama instrumenata. Grupa mladih, obrazovanih muzičara, sa karijerama u metropolama širom sveta, sponatano se okupila da odsvira koju po sunčanom danu poslednjeg dana marta. Jedan od njih je trombonista, Marko Kasumi Kasumović koji kaže: - Drugi se rađaju pevajući, a Nišlije pevajući. Biti muzičar u gradu muzike veliki je dar od Boga. Marko poslednjih sedam godina živi u Moskvi i nastupa sa Nargiz Zakirovom i Polinom Gagarinom, čuvenim zvezdama rok i pop muzike.
            Na početku Kazandžijskog sokačeta, jedine sačuvane četvrti stare niške čaršije sa zanatskim radionicama, najviše kazandžijskim, što govori u prilog broju ljubitelja rakije i njenog degustiranja, danas preinačene u kafiće i restorane, nalazi se bronzani spomenik Stevana Sremca i Kalče. Spomenik srpskog književnika i njegovog prijatelja, prekaljenog lovca, koje čuva verni Čapa,  ispred kojih sedi Čapa, rad je akademskog vajara Ivana Felkera. Kalča, čije su priče zabavljale Nišlije, mada im nisu verovali, inspirisao je pisca da napiše „Ivkovu slavu“, zasnovanu na istinitim pričama, koje je čuo u gradu u kojem je živeo od 1879 - 1892. godine.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com