Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kragujevac - grad vrlina i lepih manira

Kragujevac - grad vrlina i lepih manira

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Od nemerljivog značaja za istorijski razvoj Kragujevca bili su predstavnici dinastije Obrenović, na čelu sa knezom Milošem koji je od Kragujevca načinio prestoni grad, ali i kneza Mihaila, jedinog srpskog vladara koji je rođen u Kragujevcu. Grad Kragujevac nizom kulturno - umetničkih dešavanja ovu godinu posvećuje obeležavanju dva veka od rođenja kneza Mihaila. Nosilac programa je Narodni muzej Šumadije, a u realizaciju aktivnosti se uključuje i Srpska akademija nauka i umetnosti. 

        
            Kragujevac je sa originalnim prvinama sačuvanim do danas, velikim brojem i obnovljenih, svesno ili ne, uspeo da nađe meru učešća tradicionalnog u savremenom, povezujući ih u jedinstven turistički proizvod. U kom pravcu se Kragujevac kreće danas, objasnio je Bojan Pavlović, direktor Gradske turističke organizacije:
            Atraktivna city break destinacija sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem
            - Kragujevac trasira put atraktivne city break destinacije, promovisanjem kulturno-istorijskog nasleđa, brojnih manifestacija i festivala i neodoljivog prirodnog okruženja. Tako kompleksan koncept turističke organizacije podrazumeva podršku lokalne samouprave, u smislu održavanja i unapređenja onog što smo, ne malo nasledili. Trg Radomira Putnika je u rekonstrukciji, kao i naša Gradska tržnica, koja bi do kraja godine trebala biti otvorena. Nadamo se da ćemo otići korak dalje i u očuvanjuvrednog industrijskog nasleđa - Kneževog arsenala, već sledeće godine otvoriti veliku pivnicu, namenjenu promociji kraft piva i da pored velikog vinskog i rakijskog, grad dobije i festival piva. Za razliku od prva dva, ovaj bi bio vezan za prostor Arsenala i Arsenal fest-a, koji za ovo leto najavljuje sjajno izdanje sa nastupom hard-rock benda „Kalt“, i našim i svetskim violinistom Nemanjom Radulovićem, što će po najavama organizatora, u narednim godinama produžiti manifestaciju sa tri na čak nedelju dana.
            Kao podrška sektoru pivarstva, u Vinsko-rakijskom habu, u „Kući Đure Jakšića” u oktobru 2021. godine osnovana je Asocijacija kućnih i zanatskih pivara centralne Srbije „Kooperativa Arsenal”. Samo ime asocira na buduću simbiozu Kneževog arsenala i Asocijacije, gde će deo članova Udruženja učestvovati u procesu revitalizacije Kneževog arsenala, a za uzvrat imati podršku, od administrativnih poslova do procesa proizvodnje i plasmana proizvoda.
            Arsenal fest ne bi bio na taj način brendiran da se ne odvija u posebnoj ambijentalnoj celini Kneževog arsenala, koji je već prošle godine bio mali za tako veliki festival. Obnavljanje ovog veličanstvenog zdanja započelo je prenamenom jedne od administrativnih zgrada nekadašnje „Zastave“ u  hotel Industrial, čiji je dizajn enterijera i eksterijera inspirisan industrijskiim nasleđen Kragujevca, sa akcentom na udobnosti i luksuzu.
            Puno truda GTO je uložila, i još ulaže, u promociju šumadijske šljivovice, prve u Srbiji rakije sa pravom korišćenja oznake geografskog porekla, koja je krajem 2022. upisana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Podrazumeva se i podrška radu Udruženja „Šumadijska rakija", rakijskih puteva u koje su osim Udruženja aktivno uključene i destilerije koje, poput vinara otvaraju degustacione sale i beleže prve turiste. U tome prednjače turisti iz Severne Makedonije zainteresovani za kulturno-istorijsko nasleđe Kragujevca i Vrnjačku Banju.
            Brendiranje Šumadijske šljivovice
            - Drago nam je da Kragujevac ima respektabilan Salon vina koji je prepoznat u celom regionu. Treći Šumadijski festival rakije, u organizaciji GTO Kragujevca i Udruženja proizvođača rakija „Šumadijska rakija“, održan je u Exclusive event centru, kako bi se izašlo u susret rakijašima koji su poput vinara želeli da naprave salonsku manifestaciju u čast našeg nacionalnog brenda - rakije. Unapređenje kvaliteta i promocija „šumadijske šljivovice” kao brenda, uz razvoj rakijske kulture u smislu degustacije rakije, a ne opijanja, standardizacija „srpske rakijske čaše”, samo su neki od aktuelnih zadataka u cilju planiranog izlaska na svetsko tržište - objasnio je Bojan Pavlović dodajući da Šumadija ima sav potencijal za razvoj ruralnog turizma, od privlačnih valovitih terena, dobre hrane, vinskih puteva na čijoj promociji GTO takođe intenzivno radi. „Šumadijski dani šljive“ u Stragarima kod Kragujevca, i ove godine (od 28-30. jula) obećavaju spektakl, u kojem će učestvovati voćari, pčelari, poljoprivredni proizvođači i proizvođači slatke zimnice, rakije, kolača po starim receptima, izrađivači ukrasnih predmeta i domaće radinosti, predmeta starih i umetničkih zanata, dileri poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i Lovačko udruženje „Srebrnica“ (osnovano 1956), koje organizuje tradicionalnu Gulašijadu, takmičenje u pripremi gulaša od divljači. U blizini Stragara nalaze se srednjovekovni manastiri: Voljavča, Blagoveštenje i Petkovica, kao i par starih kafana koje su ostale netaknute.
            U Kragujevcu se različitim povodima organizuje veliki broj koncerata koji slede interesovanja publike. Na raznim mestima se može čuti lepa muzika, a neki od najlepših glasova srpske muzičke scene, poput Jelene Tomašević, Danice Krstić, Marije Šerifović, su sadašnje i bivše Kragujevčanke.
            Posebna fešta priprema se i za Dan grada. Uz Đurđevdanski karneval, namenjen najmlađima u kojem učestvuju i predstavnici Udruženja ljubitelja fića, Moto kluba „Smak“, gostujućih grupa iz Leskovca, Kruševca i Lajkovca, pripremaju se trodnevni koncerti. Osim nastupa kragujevačke grupe Osvajači, koja je prošle godine obeležila 30 godina postojanja, u svojstvu gosta će se pridružiti Jelena Tomašević, a željno se isčekuje i simfo-rok nastup Kragujevačkog simfonijskog orkestra. Pored svečane sednice i dodele gradskih nagrada i priznanja, te spektakulatnog vatrometa, u okviru obeležavanja Dana grada, prvi put će, na inicijativu matičara Gradske uprave, biti organizovano kolektivno venčanje za parove koji odluče da tog dana kažu sudbonosno DA.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com