Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Oseti duh topline i tradicije u Novom Sadu

Oseti duh topline i tradicije u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Na mestu gde je Dunav toliko lep, da je svaki osvajač poželeo da ga ima, na pitomoj plodnoj obali na kojoj već vekovima uspeva, ne samo svakolika flora, nego i izvanredni ljudi, na podneblju koje odoleva svakoj bezrazložnoj žurbi i neguje strpljenje kao vrlinu, smestila se velika inspiracija pesnika i svirača - božanstveni Novi Sad.

            Tradicionalno Novi Sad je manifestacioni grad, posebno u periodu od maja do septembra. Tokom ovih meseci, održavaju se brojni događaji koji privlače ljubitelje rekreacije, gastronomije, umetnosti i kulture, ali i one koji uživaju u degustaciji vinskih i gastronomskih specijaliteta.
            Kada lipa prolista u maju, Novim Sadom i Fruškom gorom dominiraju prolećne boje i mirisi, što svakako doprinosi jedinstvenoj atmosferi za održavanje manifestacije „Tour de Fruška“. Od 19. do 21. maja u Vrdniku će se okupiti ljubitelji biciklizma i rekreacije. S druge strane, nezaobilazno mesto za poljoprivrednike i profesionalnu publiku kojoj je poljoprivreda fokus interesovanja je Međunarodni poljoprivredni sajam koji se održava po 90. put, ove godine od 20. do 26. maja.
            Prvi u nizu događaja kojima se otvara letnja sezona u Novom Sadu je Interfest, manifestacija u čast kvalitetnih, pitkih sorti vina. Od 15. do 17. juna centar grada postaje mesto okupljanja vinara iz cele Srbije, a događaju se svake godine odazove više od 100 vinskih kuća iz desetak zemalja. Pored izlaganja i degustacije vina, u okviru Interfesta održavaju se stručna predavanja i promocije iz oblasti proizvodnje vina, edukativna predavanja za posetioce, kao i kulturno-zabavni program.
            Jul u Novom Sadu nezamisliv je bez višestruko nagrađivanog internacionalnog muzičkog festivala EXIT, koji od 2000. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi okuplja veliki broj izvođača i ogroman broj gostiju iz celog sveta. Za najbolji evropski festival proglašen je 2007, 2013. i 2016, dok je izborom Saveta za regionalnu saradnju 2017. proglašen za Šampiona regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.Nemerljiv turistički značaj EXIT festivala za Novi Sad i Srbiju posebno ističu i renomirani svetski mediji koji prate savremene trendove u muzici. Ove godine održaće se od 6. do 9. jula, a najavljeno je kako će nastupati izvođači kao što su The Prodigy, Skrillex, Epica, Alesso, Tam, Zoe Kida i drugi.
            Početnici i profesionalni svirači iz celog sveta, poslednje dane avgusta provode upravo u Novom Sadu, na Festivalu uličnih svirača - Gradić festu. Od 24. do 26. avgusta na nekoliko lokacija u gradu i Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Na ovom događaju predstavljaju se ne samo muzičari, već i plesači, pozorišne trupe, akrobate i sve to izgleda kao velika umetnička radionica na otvorenom, gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici. Koncept festivala, pored muzičkog i umetničkog, obuhvata i filmski program, žurke, pozorišne predstave i predavanja.
            U susret jeseni, 9. i 10. septembra na štandovima u Limanskom parku predstavljaju se mali proizvođači hrane i pića iz čitave Vojvodine, kao i restorani tradicionalne vojvođanske kuhinje. Festival Ukusi Vojvodine jedan je od načina da se Vojvodinabrendira kao prepoznatljiva gastronomska destinacija koja privlači mnogobrojne turiste i zaljubljenike u dobru kapljicu i zalogaj, promovišući male poljoprivredne proizvođače i popularizujući tipične vojvođanske proizvode.
            Svetski tamburaški festival Tamburica fest održaće se od 14. do 17. septembra. Poseduje jedinstvenu koncepciju i kulturnu misiju afirmisanja tamburaške muzike i tamburice kao instrumenta, ali i negovanja tradicije, saradnje i prijateljstva umetnika na internacionalnom nivou. Posebnost festivala čini promenada tamburaških orkestara ulicama centra grada, a njegovu okosnicu takmičenje gde se orkestri predstavljaju sa tradicionalnim pesmama, ali i autorskim, novim kompozicijama.
            Leto je godišnje doba tokom kojeg grad diše punim plućima, sa mnoštvom događaja na otvorenom i brojnim dešavanjima, kako u centru, tako u drugim delovima. Njegovoj energiji doprinosi i veliki broj turista iz različitih zemalja, a festivalska atmosfera na ulicama počinje već sa prvim letnjim danima i traje do poslednjih stidljivih zraka sunca.
            Pozivamo vas da osetite duh tradicije, ritma, mladosti, kao i mirisa i ukusa Novog Sada.

Foto: Aleksandar Milutinović

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com