Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Svestran razvoj otvara nove turističke mogućnosti opštine Raška

Svestran razvoj otvara nove turističke mogućnosti opštine Raška

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            „Idem u avanturu!“, uzvik je Bilbo Baginsa izmišljenog lika Dž. Tolkina, a nova avantura Turističke organizacije Raška imenovanjem Dejana Koturanovića za novog direktora TO Raška, koji je tu dužnost obavljao 2012.godine, nakon pauze od deset godina na čelu Kulturnog centra u Raški, ide u pravcu pojačanog razvoja kulturnog turizma.

            - Turizam i kultura su usko povezani. Naša opština ima velikih turističkih brendova, od kojih su najveći Kopaonik, Golija i Jošanička Banja, duhovnih riznica, poput manastira Gradac, Stara i Nova Pavlica, Končul, tradicionalnih manifestacija naglašenog kulturnog sadržaja: Raške duhovne svečanosti, „Dani kraljice Jelene“, „Dani Milunke Savić“. Kultura je važan faktor turističke ponude - dodaje Dejan Koturanović, ali ne samo ona. Podseća na dve izuzetno značajne i posećene letnje manifestacije na Ravnom Kopaoniku, „Dani borovnice“ i „Dani vrganja“ sa mnoštvom pratećih događaja i velikim brojem adrenalinskih sadržaja, avantura parka, izložbi proizvoda proizvođača potkopaoničkog kraja, rukotvorina, uz učešće lokalnih KUD-ova sa bogatim muzičkim programom u okviru svečanog otvaranja i tokom manifestacija.
            Na 24 km od turističkog centra Kopaonik, nalazi se Jošanička Banja, koju zbog pozicije na 550 mnv zovu i „planinskom“, bogata termomineralnim izvorima (do 78 °C), sa otvorenim bazenom, aqua parkom, koja je obnavljanjem Starog kupatila, te otvorenim bazenom i turskim kupatilom u banjskom parku (nepokretnim kulturnim dobrom) promenom izgleda, promenila i turistički značaj. Spomenik Milunke Savić, na mestu uliva Samokovske u reku Jošanicu, njena rodna kuća u selu Koprivnica, osam kilometara od Banje, do koje se stiže peške ili terenskim vozilom, multimedijalna edukativna postavka posvećena heroini Velikog rata Milunki Savic, spomenik Patrijarhu Germanu koji je rodjen u Josanickoj Banji, Hram Uspenja Presvete Bogorodice, mesta su koja ne treba propustiti.
            - Razvoj Banje podstakao je privrednike-povratnike iz inostranstva da ulažu u turističke kapacitete i za sada je osposobljeno oko 250 kategorisanih ležaja sa potencijalima daljeg širenja. Od pre dve godine Opština Raška subvencioniše razvoj seoskog turizma, a posledica toga je nekoliko kategorizovanih objekata u selima širom opštine. U okolini manastira Gradac, nalazi se Gradačka banja, jedan od pozitivnih primera razvoja seoskog turzima. Insistiraćemo da se taj trend nastavi, jer se radi o prelepim predelima. Takođe ćemo raditi na što intenzivnijem povezivanju Kopaonika i Jošaničke Banje, dva sasvim različita sadržaja i opravdanom istovremenom korišćenju oba. Renoviran put na ovoj relaciji je osnova za uspostavljanje redovne autobuske linije Kopaonik - Jošanička Banja. U budućnosti prostornim planom NP Kopaonika predviđena je gondola, koja bi povezivala ova dva mesta - objasnio je gospodin Koturanović.
            Ubrzo po obnovi kupatila u banjskom parku tražnja je uveliko nadrasla zahteve sve većeg broja turista. Moguće rešenje se nalazi u nikada dovršenom objekatu RH centra, koji se prostire na 11.000 m2 i zemljištu od tri hektara, na najlepšem delu Jošaničke Banje, započetom davne 1978. godine. Projekat PIO fonda zaustavljen je 1982. godine na 80% radova, zbog odluke Vlade da se stopiraju ulaganja u neprivredne investicije. Nakon toga ga je preuzeo „Geneks“ koji je počeo renoviranje, isto zaustavio, kasnije je doslo do spora zbog nerešenih imovinskh odnosa sa PIO fondom. Sada je spor rešen i čeka se investitor, kako bi ovo zdanje priveo nameni. Dobar primer je Kuršumlijska Banja, u isto vreme građena, ali zahvaljujući jednom zdravom privredniku, kao što je „Planinka“ i državi, ova banja danas radi. Bez pomoći države obnavljanje RH centra je nemoguća misija - rekao je direktor.
            Kraju se privodi i projekat TO Regije Kopaonik, o turističkoj „razmeni“ 6 naslonjenih opština, koji bi trebao da probudi interesovanja turista za ovaj kraj tokom cele godine, jer se osim turistički najrazvijenijeg Kopaonika, nudi paket ponuda zdravstvenog i banjskog turizma Jošaničke, Kuršumlijske, Prolom, Lukovske, Vrnjačke Banje, bogatog manifestacionog, kulturnog, vinskog i drugih vrsta turizma. Potpisnici Ugovora su opštine: Raška, Brus, Aleksandrovac, Kuršumlija, Blace i Vrnjačka Banja. U toku je nastavak dogovora, planiranja, razvoj programa, ali raduje jedinstven nastup članova TO Regije Kopaonik, na sajmovima i većim manifestacijama.

Antrfile I

            Veliki projekat obnove rodne kuće Milunke Savić, u selu Koprivnica, tokom 2015. godine sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, priveden je kraju. Kuća je renovirana na postojećim temeljima, autentična, onakva kakva je bila kada je Milunka tu živela krajem XIX i početkom XX veka. U kući je etnološka postavka sa nameštajem i stvarima prikupljenim u selu, po sećanju njenih unuka koji su živeli u toj kući i iz nje išli u školu.

Antrfile II

            U centru Jošaničke Banje je 1995. godine otkriven spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini, vajara Ljubiše Mančića. Dvadeset pet godina kasnije u okviru kompleksa, otvorena je Memorijalna soba, i u njoj se nalazi multimedijalna edukativna postavka - interaktivni mozaik sa fotografijama gde svaka fotografija krije autentične snimke borbe iz Prvog svetskog rata. Najdirljivija od svih prikazanih je fotografija iza koje se krije snimak majki, dece, supruga kako u narodnim nosnjama docekuju srpske povratnika sa fronta. U spomen sobi su i dva improvizovana rova, jedan je srpski a drugi austrougarski, koji pokazuju u kakvim uslovma su ratovali, sa skulpturama vojnika u uniformama vojske kojoj su pripadali. Vitrine sa predmetima iz tog vremena, oružje i dva ekrana na kojima se prikazuju dokumentarni filmovi o Milunki Savić, rađeni u saradnji sa RTS.
            - Odavde niko nije izašao ravnodušan. Svaki Srbin to treba da vidi - izjavio je Dejan Koturanović. rukovodilac na projektu. Autor postavke je dr Dusan Jovovic iz Beograda a koautorka je Danijela Matovic, istoricarka umetnosti u Centru za kulturu Gradac iz Raske.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com