Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Loznica atrakcijama privlači turiste

Loznica atrakcijama privlači turiste

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

         Prestižnom nagradom „Turistički cvet“, Turističke organizacije Srbije, za ukupna postignuća u oblasti turizma, TOG Loznica je završila prošlu, 2022. godinu. Da je nagrada došla u prave ruke, govori posvećenost tima TOG Loznica, predvođenim Snežanom Perić, „neverovatnom ženom sa još neverovatnijom energijom“, tokom dugogodišnjeg kvalitetetnog, sistematskog i iscrpnog rada na promociji Loznice kao turističke destinacije.

            Kontinuitet rada na sveobuhvatnoj promociji grada
            - Za nas su svi mediji podjednako važni i svaki medij ima svoju težinu, novine i radio i TV i blogovi, internet stranice, društvene mreže, youtube, i upravo za tu i takvu promociju i primer dobre prakse u Srbiji, dobili smo najveće nacionalno priznanje u oblasti turizma. Za nas je to bila ogromna čast, jer smo za kratko vreme od prosečne TO u Srbiji, došli na sam vrh, zahvaljujući ogromnoj podršci grada i našeg uvaženog gradonačelnika Vidoja Petrovića, koji je prepoznao značaj turizma za grad i viziju u kom pravcu treba da se razvija, osnaživši TO finansijski, prostorno i brojem zaposlenih - istakla je Snežana Perić, direktor TOG Loznica.
            Okončanje nekolicine dugogodišnjih projekata na promociji turističkih potencijala, značajan broj novih turističkih proizvoda koji je zaživeo, a sve u cilju afirmacije destinacije Loznice, učinili su sliku turističke Loznice poželjnijim mestom za odmor.
            Festival LilaLo, jedan od najpoznatijih turističkih proizvoda koji je prvi put održan 2018. i za kratko vreme stekao internacionalnu popularnost, dobrim delom zahvaljujući vrhunski urađenom dokumentarno-promotivnom, turističkom filmu „Lilanje u Loznici“, sa titlom na engleskom jeziku, sa pet osvojenih nagrada, koji se našao u selekciji 10 internacionalnih festivala turističkog filma. U februaru je prikazam u Japanu, a u maju će ga videti i brazilska publika.
            TOG Loznica danas ima turističko-informativne centre u Loznici, Banji Koviljači i Tršiću, koji rade sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje, od 8:00 do 20:00 časova na oduševljenje turista, gde se mogu dobiti informacije „iz prve ruke“ šta treba videti u skladu sa afinitetima. Loznica može da ponudi mnogo toga: od kulturnih do sportskih dešavanja, aktivnosti vezanih za reku Drinu, pešačkih tura planinskim stazama, uživanja, odmora u banji...
            Pored sedmojezičnog sajta i turističkog vodiča, te kompletnog promotivnog materijala u štampanoj i digitalnoj formi, TOG Loznica je jedna od prvih u zemlji, pre 4 - 5 godina turistima ponudila interakativne virtuelne gradske ture.
            Godina obeležavanja jubileja
            Po rečima direktora, važno i bez čega turizam ne može, su značajne investicije države. Putevi do Loznice i svih njenih izletišta su odlični, a najava brze saobraćajnice će relaciju Beograd - Loznica skratiti na sat i 10 minuta, promeniti sliku Podrinja i značajno uticati na ekspanziju turizma od 2024., kada je najavljen završetak gradnje. Sredstvima Vlade Republike Srbije 2018. dovršena je kompletna obnova Kur-salona, velelepnog zdanja od neprocenjivog kulturnog značaja, u godini kada Banja Koviljača obeležava 165 godina od osnivanja, a Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Koviljača“ 34 godine organizovanog lečenja i 110 godina od kada je Кralj Petar I Кarađorđević sagradio prvu modernu zgradu za banjske terapije. Minule 2022., banjska dvorana je obeležila 90 godina, ove godine proslavlja se 90 godina Vukovog sabora i 165 godina banjskog turizma u Banji Koviljači.
            - Trudimo se da sve datume vezane za ličnosti i događaje, koji su obeležili ovaj kraj, ispratimo na način kako to oni zaslužuju. To nam se na neki način i vraća. Samo pre tri-četiri godine pričali smo o 1.500 - 1.600 kreveta, danas imamo preko 3.000, što znači da je i turistička privreda prepoznala naš rad, jer je sve više turista koji dolaze zainteresovani za prenoćište i sve vrste ugostiteljskih usluga. U najavi je otvarnje novih hotela u Loznici i Banji Koviljači i novih seoskih domaćinstava. Na obali reke Drine u ponudi je i glamping, novi koncept koji spaja prirodu i luksuz. To podrazumeva i prebogatu gastronomsku ponudu ovog kraja, smeštenog na raskrsnici različitih kultura, pa tako i kulture stola. U lozničkom kraju možete pojesti sve: od proje, pihtija, do pečenja, izuzetnog roštilja, pita..., a ono na čemu mi insistiramo je tradicionalna kuhinja i izdašna ponuda internacionalnih jela - objašnjava Snežana Perić.
            Najava bogate turističke ponude
            Ove godine TOG Loznica je intenzivno nastavila promociju turističke ponude na međunarodnim sajmovima u Madridu, Beogradu, Banjaluci, Zagrebu i Nišu. Sledi nastup u Skoplju uz najavu bogate turističke sezone.
            - Loznica je deo kontinentalnog turizma primorana da živi cele godine, jednim delom zahvaljujući manifestacijama. Zimski festival je organizacijom brojnih događaja na prelazu 2022/23. privukao brojne turiste. Sve traženiji su specifični Wellness&Spa programi u Banji Koviljači, a turisti dolaze i zbog jedinstvenog prostora za šetnju i boravak u prirodi. Od 2002. svakog marta, Centar za kulturu i Grad Loznica organizuju „Svet žena“, manifestaciju na kojoj se tokom celog marta, nizom kulturnih dešavanja, izložbi, radionica, predstava, slavi žensko stvaralaštvo, njihova dostignuća u kulturi, umetnosti, književnosti. U aprilu TOG organizuje trodnevni etno-bazar „U susret Vaskrsu“; od 30. aprila do 01. maja Internacionalni festival živih statua i uličnih zabavljača, u Loznici, Banji Koviljači i Tršiću, istovremeno i Sajam cveća od 29 - 02 maja; slede Đački Vukov sabor, Kraljevski karneval. Ovog 16. juna Loznica proslavlja 157. rođendan, a svi se uveliko pripremamo za veličanstven LilaLo, uoči Petrovdana, 11. jula, pa je sastanak za ovaj scenski spektakl zakazan za utorak. I nakon lilanja grad nastavljaja da živi, održavaju se motoskupovi, Drinska regata, Festival folklora, 90-ti Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u Srbiji, jedna od onih koja privlači turiste, koja ih izborom sadržaja čini zadovoljnima, a domaćine „napuni“ pozitivnim duhom, voljom za rad i ljubavlju za turiste koji dolaze iz sveta u Loznicu - zaključila je Snežana Perić.  

Fotografije: TOG Loznica

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com