Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Vizije i vizionari

Vizije i vizionari

  • PDF

            Vidljivi napredak sa početkom novog milenijuma, paralelan sa osnivanjem turističkih organizacija, vodećih promotera turističkih programa od lokalnog i nacionalnog značaja, kao i rad turističkih poslenika, još uvek Srbiju nije stavio u red evropskih turističkih destinacija povišene tražnje.

            Uz kulturni, sportski, verski, adrenalinski, najprimetnije kategorije turističke ponude Srbije su gastronomija sa domaćim proizvodima i tradicionalnim specijalitetima, kao i neposrednost, toplina ognjišta i pravo na tišinu, tzv. gostoljubivost. Ključ turizma nešeg prostora su ruralna područja i tamošnji ljudi, predani, mudri domaćini puni emocija. Vredno, jer nije namerno smišljeno, već je tako rođeno, i tako jeste.
            U tom smislu svaka aktivnost vezana za promociju, afirmaciju širenja turističke priče, na sajmovima, svetkovinama, raznorazniim događajima, sa karakterističnom, i sa srpskim pečatom obeleženom predstavom, je nešto na čemu se još više mora raditi planski, originalno i neprestano, da bi bilo zapaženo. Objektino, ne prepotentno je reći: dovoljno jednom ih pozvati, drugi put će doći sami.   
            U 36. broju TOPSRBIJE većina priča je o ženama, koje su razumele vreme sadašnje i  svoje sposobnosti, ambicije ostvarile, ili ostvaruju nesmetano, probijajući granice nametnutnog modela koje im društvo postavlja. Pametne, uspešne, kreativne, snažne, nisu odustale od svojih snova, već su uspele da pokažu najbolji deo sebe. Bez pretenzija i želje za dokazivanjem. Osim sebi samima. Ne skrivajući svoju ženstvenost i sve lepo vezano za - biti žena.
            Odnos patrijarhalnog društva, poput našeg, prema ženi, daleko je od idealnog. Jedan naš političar je primetio „da se položaj žene u Srbiji, u ruralnim, kao i u urbanim područjima, nadovezuje na pitanje kućnog vaspitanja, i da je obaveza roditelja, društva u celini, da vaspitamo dečake da svaka druga žena vredi kao njihova majka i da nijedna druga žena ne vredi manje od njihove sestre“. Tek kada u svom drugu, prijatelju, saradniku, partneru, prvo prepoznamo sposobnog, pametnog, vrednog, talentovanog, izad svega karakternog čoveka, potom ženu ili muškarca, moći ćemo da govorimo o boljem svetu.

Mihailo Berček, glavni i odgovorni urednik revije
TOPSRBIJA - NAJBOLJE IZ SRBIJE

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com