Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Krejg Kohon na PMF

Krejg Kohon na PMF

  • PDF

Podstaknut klimatskom krivinom, biznismen šeta od Londona do Istanbula u kampanji za eliminaciju ugljenika

            Uoči svog 60-og rođendana, bivši izvršni direktor kompanije Coca-Cola i biznismen Kreg Kohon krenuo je na šetnju dugu 4.000 kilometara od Londona do Istanbula u kampanji za uklanjanje ugljenika. Prošetaće Srbijom od 15. aprila do 7. maja.

            U najnovijem izveštaju IPCC-a (The Intergovernmental Panel on Climate Change) kaže se da ne postoji način da se zadrži zagrevanje na 1,5 stepeni bez eliminisanja ugljenika koji je već u našoj atmosferi. Malo je verovatno da će sama prirodna rešenja biti dovoljna.  U isto vreme, tehnološka rešenja za eliminaciju ugljenika moraju da se temeljno regulišu.    
            Jedan čovek je na misiji da to promeni. Craig Cohon, 59-godišnjak iz Kanade, udružio je snage sa globalnim pokretom mladih ReEarth Initiative kako bi pokrenuo novi globalni razgovor o uklanjanju ugljenika. Kreg ne samo da je uložio svoj penzioni fond u rešenja za uklanjanje ugljenika, već šeta od Londona do Istanbula preko 82 grada i mesta da bi podigao svest o ovoj temi. Usput, on šeta i razgovara sa gradonačelnicima, izvršnim direktorima, aktivistima, naučnicima i kreatorima politike o mogućnostima i izazovima uklanjanja ugljenika.
            Putovanje “Walk it Back”
            Ovaj kanadski preduzetnik je 3. januara peške krenuo iz Londona na petomesečno putovanje tokom kojeg će preći 4.000 km po Evropi, preko Velike Britanije, Francuske, Belgije, Nemačke, Poljske, Češke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Bugarske, Grčke i Turske. U Istanbul bi trebao da stigne 5. juna, na svoj šezdeseti rođendan, koji je ujedno i Svetski dan zaštite životne sredine.
            Kohon će 15. aprila preći mađarsko-srpsku granicu i stići u Gornji Tavankut. U Novi Sad stiže 19, a u Beograd 22. aprila. U sklopu ove putujuće kampanje, Krejgu Kohonu se na putu pridružilo mnogo šetača (izvršni direktori, umetnici, novinari, klimatski aktivisti i obični građani).
            Priča Krejga Kohona
            Godinama je Krejg Kohon putovao svetom zastupajući velike kompanije kao što su Coca-Cola i Cirque du Soleil, pre nego što se, pre trinaest godina, preselio na baržu ukotvljenu na obalama reke Temze.
            Godine 2022. pokreće kampanju WALK IT BACK, tako što je postao prvo privatno lice koje je uradilo ličnu reviziju doživotne potrošnje ugljenika nakon UN-ove konferencije klimatskim promenama (COP26). Tokom tog procesa izračunao je do najsitnijih detalja koliko je tona ugljenika samo on emitovao tokom svog brzog života (odmori, mnogobrojni letovi avionom i konzumacija hamburgera). Prošlog novembra je otplatio ono što on naziva svojim dugom planeti Zemlji, odnosno donirao je preko milion dolara iz svog ličnog penzionog fonda projektima za eliminaciju  ugljenika.
            Promena toka klimatske istorije
            Kampanja walk it back postavlja pitanje kako se eliminacija ugljenika trenutno percipira i podržava na globalnom nivou, dok, u isto vreme, poziva na širi dijalog, koordinaciju, sticanje znanja, upravljanje i ulaganje u odgovarajuće sektore kako bi se rešenja za eliminaciju ugljenika primenila sigurno i brzo.
            Kohon kaže: „Kao i mnogi ljudi iz moje generacije, godinama nisam imao pojma o opasnosti koju donose klimatske promene, ali kada sam saznao da sav ugljenik koji smo emitovali tokom svojih života nije eliminisan, počeo sam da istražujem na koji način to može da bude urađeno. Ono što sam otkrio jeste da je moguće izbaciti ogromne količine CO2 iz atmosphere, ali da je za to potrebno mnogo dobre volje i ulaganja. Tehnologija postoji i stalno se usavršava, ali moramo budemo brži i bolji u njenoj primeni, da delujemo pošteno i u velikim razmerama. Ako uspemo u ovome, verovatno ćemo uspeti i da promenimo tok klimatske istorije.”
            Glavni događaj: Prirodno-matematički fakultet, Departman za biologiju i ekologiju, 19. april, 17.00 sati!
            Krejg i njegova kampanja WALK IT BACK stižu u Novi Sad 19. aprila zajedno sa putujućom izložbom koja će biti postavljena u recikliranim transportnim kontejnerima, a koja će prikazati različita rešenja za eliminaciju ugljenika (plato ispred Departmana, Trg Dositeja Obradovića 2, 17.00 h).
            Dođite i sami istražite kako izgleda eliminacija ugljenika, a zatim se pridružite Krejgu u razgovoru sa republičkim, pokrajinskim i gradskim stručnjacima (Amfiteatar 1, Departman za biologiju i ekologiju, 18.00 h) sa kojima će pričati o obećanjima datim u vezi eliminacije ugljenjika i opasnostima vezanim za sam proces.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com