Fri03012024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Danilo Vuksanović: Tamburica u svetlu likovne umetnosti

Danilo Vuksanović: Tamburica u svetlu likovne umetnosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Afirmacija tamburice i tamburaške muzike, osim nadmetanja tamburaških orkestara, revijalnih koncerata, brojnih pratećih sadržaja, sprovodi se i organizovanjem likovne kolonije, koja se definisala kao nezaobilazan segment ovog događaja. Na otvaranju izložbe slika sa jubilarne, XV. Likovne kolonije „Tamburica Fest 2022“, u sredu, 12. aprila u Muzeju Tamburica festa (Кralja Aleksandra 14), u centru Novog Sada, predstavljeni su radovi umetnika koji su stvarali u okviru XV saziva Likovne kolonije „Tamburica fest“ sredinom avgusta prošle godine.

            Danilo Vuksanović selektor likovne kolonije je tom prilikom iskazao zadovoljstvo, da je, po prvi put ove godine od Deronja preko Petrovaradina i danas u Novom Sadu, u novootvorenom Muzeju „Tamburica Fest-a“ prikazano jedanaest radova savremenih umetnika inspirisanih temom onoga što se baštini u samom Muzeju.
            Ove godine se mogu videti radovi Ratka Šoća, umetnika iz Vrbasa, autora pesme „Osam tamburaša s Petrovaradina“ i portreta Janike Balaža u vlasništvu Muzeja „Tamburica festa“, Danila Vuksanovića, Snežane Mandić, Vladislava Šešlije, Viktorije Janić, Кolje Obrovskog, Nenada Ignjatova, Miladina Zorića, Miloša Ostojića, Marka Milovića i Aleksandra Lukića.
            - Pokušaj da svojim radovima dočaraju, proniknu u nešto što asocira na tamburu i tamburaše, od strane umetnika, smatram u potpunosti uspelim. Pokazali su da savremena umetnost može da se bavi i tradicionalnim temama, da se osloni i na tradiciju i na nasleđe. Svesni smo da smo indirektno postali jedan od faktora širenja dobrog glasa o njoj i dajemo doprinos afirmaciji tambrušake umetnosti - izjavio je u intervjuu za portal www.topsrbija.com Danilo Vuksanović, selektor XV Likovne kolonije „Tamburica fest-a“.
            Po prvi put slike umetnika postavljene su u spektakularnom ambijetnu, u Menratovoj palati, jednom od najupečatljivijih gradskih zdanja građenom od 1908-1910. godine za poznatog novosadskog trgovca nameštajem, Jožefa Menrata, u Muzeju Tamburice, privukle su brojnu publiku i pokazale vidan rast interesovanja građana za tamburašku muziku.
            O konekciji likovnoj umetnosti i još jednom načinu sagledavanja fenomena tamburice, umetnik je rekao:
            - Slikarima je drago što su deo preporoda „Tamburice“, u gradu, Vojvodini, i u svetskim okvirima. Svi duboko svesni da se nakon dugog niza godina istrajavanja na sceni, organizovanjem „Tamburica fest-a“ ova muzika pokazala i dokazala kao dominantna kulturna manifestacija koja se bavi isključivo tom vrstom muzike. Danas doživljavamo transformaciju muzike, pa i tamburaške. Organizacija „Tamburica festa“ je važna i zbog očuvanja originalnog zvuka tambure i skretanju pažnje na kvalitetnu tamburašku umetnost. Smatram da je velika čast nas umetnika, da vizuelno dopunimo njihovu težnju i paralelno obogaćujemo muzejski fond svojim radovima. Gotovo  200 slika nastalih na likovnim kolonijama čine posebnu zbirku unutar one koja se isključivo bavi tamburaškim temama.
            Sledećih mesec dana publika će u okviru stalne postavke Muzeja „Tamburica fest-a“ imati priliku da poseti izložbu radova XV Likovne kolonije. Postoji mogućnost da se ova izložba predstavi i u drugim prostorima i mestima.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com