Tue03052024

Poslednja izmena:10:23:04 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Dr Jovan Pejčić: Tamburica fest ima konekciju sa svim profilima umetnika

Dr Jovan Pejčić: Tamburica fest ima konekciju sa svim profilima umetnika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            „Tamburica fest“ ne bi bio ono što jeste da ne trpi stalne promene. I uvek na bolje. Započeo je 2008. godine, smotrom tamburaša iz celog sveta u „najtamburaškijem“ selu na planeti, Deronje, na severu Bačke. Nakon četiri godine festival se iz razloga što je nadrastao selo, i organizaciono, i prostorno, seli na Petrovaradinsku tvrđavu, da bi 2013. godine pored internacionalnog takmičenja na Petrovaradinu, bio održan i Tamburaški sabor domaćih bandi u Deronjama. Na kraju, festival je dospeo na mestu gde i treba da bude, na glavni novosadski Trg Svetozara Miletića.

            Pored mesta održavanja, ovaj festival je paralelno razvijao i programe: tamburaški orkestri iz zemlje i inostranstva takmiče se za mesto najbolji orkestar Svetskog Tamburica festa, vokalni solisti iz celog sveta učestvuju u izboru za najbolju autorsku pesmu Tamburica festa, a tu je i revijalni program afirmisanih pevača,  koji nastupaju uz pratnju tamburaša. Prošle godine na jubilarnom petnaestom „Temburica festu 2022“ održana je i prva „Tamburaška Mondovizija“, takmičenje vokalnih solista iz 15 zemalja. U okviru „Tamburica festa” nastala je i Svetska tamburaška asocijacija, udruženje svih tamburaša sveta sa sedištem u Novom Sadu.
            „Tamburca fest“ ne bi bio ono što jeste da ne ispunjava svoja obećanja. Jedan od tih segmenata, povodom jubilarnog XV Tamburica festa održanog prošle godine, upriličena je izložba radova 11 umetnika, učesnika XV Likovne kolonije „Tamburica festa 2022“.
            - Naša misija je interakcija tamburice sa svim profilima umetnika. Osim likovnih umetnika, sa nama su danas i književnici, pesnici, tekstopisci, aranžeri, kompozitori, dramski umetnici, koji na svoj način prenose svoj umetnički doživljaj na umetnost kojom se bave – rekao je dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor festivala „Tamburica festa“, na otvaranju izložbe slika sa XV Likovne kolonije festivala u Muzeju Tamburica festa u centru Novog Sada.               - Ovo je samo jedan segment „Tamburica festa“, patina koja mu je potrebna, da nas dodatno podseti, vrati na tradicionalni „štim“. Pre nedelju dana u ovom prostoru je održana manifestacija „Antićevi dani“, posvećena nenadmašnom poeti Miroslavu Antiću, i sva dosadašnja i buduća događanja treba da ispune ovaj multifunkcionalan kulturološki prostor lepim stvarima i privuku što više publike - dodaje dr Pejčić.
            U danu održavanja ove izložbe, 11. aprila 2023., održan je i sastanak Organizacionog odbora „Tamburica festa“ povodom programa ovogodišnjeg festivala. Ne otkrivajući pojedinosti, naš sagovornik zadovoljno obećava da će program „Tamburica festa 2023“ biti na visokom kulturološkom i umetničkom nivou, vrlo interesantan za građane Novog Sada i posetioce koji dođu u ovaj grad.
            Za sve one koji prave planove svojih aktivnosti, vreme održavanja XVI „Tamburica fest-a“ biće od 14 -17. Septembra, a mesto: Trg Svetozara Miletića. Svi programi za sve posetioce biće besplatni.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com