Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Promajska vodička tura Turističke organizacije grada Loznice - Dan prvi

Promajska vodička tura Turističke organizacije grada Loznice - Dan prvi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Ako ste turista - tragalac za programom koji će zadovoljiti vaša interesovanja kroz bogat sadržaj različitih aktivnosti kreiranjem novih doživljaja i iskustava, naš predlog je destinacija Loznica.

            Uz punu odgovornost prenosimo naše viđenje, vođeno iskustvom ture povodom trodnevnih prvomajskih praznika, kao gosti - novinari Turističke organizacije grada Loznica. Očekivanja ispunjena u kategoriji ambijenta, atmosfere, doživljaja, utiska, estetike i emocije. Dok smo se vraćali putem Loznica - Novi Sad, sredili smo utiske. Svesni kratkog roka i nemogućnosti obuhvata svega na isti način i u istom obimu. Za uvertiru u turističku Lozicu dovoljno.
            Zborno mesto u Info centru TOG Loznica imao je za temu narodni običaj lilanja, koje će se u okviru muzičko-scenskog festivala LilaLo, održati u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači od 11-16. jula 2023., u organizaciji Turističke organizacije grada Loznice. Od održavanja prvog 2018., koji je potvrdio status autentičnosti i jedinstvenosti lilanja za Loznicu i Podrinje, pozicionirao se kao najmasovniji i najznačajniji gradski festival.
            Poseta restoranu „Perla“ na popularnom Šetalištu, ostavila je snažan utisak na ljubitelje domaćeg hleba, kolača i torti (čitaj, sve nas) neviđenih formi, uspelih proizvoda mašte njihovog kreatora, glavom i bradom vlasnika restorana gospodina Radaljca.
Par koraka dalje i poseta legatu Miće Popovića i Vere Božičković Popović (Jovana Cvijića 15), građena u duhu građanske arhitekture s kraja prošlog veka sa neoklasicističkim elementima, kući Katića, prostor koji je sam umetnik odobrio i postavio radove, zadovoljila je, bolje reći upotpunila naša čula za lepim, isprepletana zanimljivim fragmentima iz života i rada koje je prenela Marina Cvetanović, kustos, istoričar umetnosti Galerije.
            U istom raspoloženju, naša grupa je slušala iscrpno predavanje Gorana Vilića, istoričara i upravnika Muzeja Jadra (Pašićeva 25), o najmlađem vojniku, učesniku Velikog rata, osmogodišnjem Momčilu Gavriću, njegovom životu i sudbini. O retkom primerku čamca - monoksila pronađenom na Drini 2011. godine. Upravnik je tom prilikom pozvao i na petu Izložbu vina, koja će biti održana 20. maja u Muzeju, kao potvrda tezi o vinu kao umetničkoj tvorevini.
            Nezaobilazno mesto svih Lozničana i onih koji u ovaj grad svrate je kafana „Proleće“. Kažu da je najstarija, o čemu svedoće fotografije njenih ruševnih ostataka iz 1914-te i njenom ranijem postojanju, na istom mestu i sa istom namenom. A mesto, u samom centru grada, na početku Šetališta, nekadašnjem korzu, gde su se mladi sastajali, zavoleli, ponekad i nekoliko puta. Mnogi kažu da je kafe sa „svojim“ gostima od jutra do mraka, zasluga samog Branislava Lauševića, vlasnika i pravog gospodina među ugostiteljima.
            Posle podne, i bez prethodnog odmora, uputili smo se u Banju Koviljaču gde smo prisustvovali otvaranju Festivalu cveća, ispratili nekoliko događanja, iskoristili mogućnost posete cirkusu Delavega. Oficijelni program toga dana završio se koncertom grupe „Alisa“ u banjskom parku.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: www.https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com