Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Promajska vodička tura Turističke organizacije grada Loznice - Dan drugi

Promajska vodička tura Turističke organizacije grada Loznice - Dan drugi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Drugog dana posetili smo živopisni predeo, turistički raj „Drinsku lagunu“ porodice Kurteš (Milke, Milana i njihovih sinova Đorđa i Ivana), tik uz reku, sa pogledom na sojenice građene po njihovoj zamisli, sa domaćom rakijom i sokovima koje sami prave. Ukratko, bio je to susret sa vrednim ljudima koji žive od svoje ideje po prinicipu „uradi sam“, bave se turizmom na način na ugode svojim gostima. U skladu sa prirodom.

            Etno selo „Sunčana Reka“ nastalo je po ideji Zorana Mirkovića da privuče što veći broj posetilaca raznovrsnim sadržajima. Ugostiteljski objekti: Kafana pod vrbom, Biznis sala, Letnja bašta sa vrhunskom domaćom kuhinjom; Zabavni park za decu „Veselo dvorište“, farma sa konjima, paunovima, ukrasnim kokama; kamp; veštačka stena za planinarenje; sportski tereni za odbojku, mali i veliki fudbal, odbojku na pesku; staza za džoging, streličarsvo ili jahanju konja; vežbalište u prirodi; mogućnost iznajmljivanja kvada; orijentiring, pešačke ture i paraglajding; i najnovije spa centar sa programom oporavka i masaža, zvuče primamljivo i dostupno. Dovoljno i za ceo dan boravka u krugu Sunčane Reke, pa i više.
            U Banji Koviljači smo imali privileguju da obiđemo Wellness centar „Kovilje“ i kupatilo koje je po nalogu kralja Petra građeno od 1904 - 1907., i vidimo kadu u kojoj se, budući da je i sam patio od reume i kostobolje, kupao i sam kralj, a koje i danas mogu da koriste gosti Banje. Svoju ljubav prema Banji Koviljači kralj je preneo na svog sina, prestolonaslednika Aleksandra, koji je 1932. godine podigao jedinstven dvorac Kur salon, sa namenom uživanja, a ne lečenja. Ovo reprezentativno zdanje, obnovljeno 2019., dominira parkom i ozbiljno konkuriše prirodnom okruženju.
            Po poseti crkvi Sv. apostola Petra i Pavla, sledio je obilazak već postavljenih statua, učesnika Međunarodnog festivala STATUA FEST, čije je svečano otvaranje nešto kasnije usledilo na lozničkom Šetalištu. Dok smo čekali otvaranje upoznali smo se sa slatko-slanim programom poslastičarnice La Dolce Vita, takođe na Šetalištu, koja je za šest meseci trajanja stekla izuzetnu popularnost kod publike.
            - Brigom za zdravlje naših klijenata visokim kvalitetom naših proizvoda zadobili smo naklonost Lozničana, koji nas nesebično preporučuju prijateljima i svima koji posete naš grad - kaže Olgica Samoilović, preduzetnica i pokretač ovog neuobičajenog koncepta. Zašto? Zato što je svaki kolač proizvod jedinstvenog mišljenja svih učesnika u procesu nastanka svakog proizvoda.
            Uz gromoglasne zvuke Sambase, udruženja poštovalaca brazilske muzike iz Novog Sada, koji su svečanim defileom zapalili atmosferu i animirali mališane da zaigraju uz zvuke sambe, najavljeno je otvaranje STATUA FEST-a njihovim pojedinačnim predstavljanjem. Snežana Perić je otvorajući festival zahvalila i učesnicima i posetiocima na prepoznavanju ideje i podršci festivalu, jedinstvenom u našoj zemlji, retkom i u granicama Evrope, naglašavajući prisutnost gradonačelnikove podrške i u ovom projektu. Nakon predstavljanja izmaštanih kreacija iz Srbije, Izraela, Bugarske i dr. zemalja, nastupila je Alice in WonerBand, koji neguje specifičan spoj muzike i teatra, obogaćen animacijama uličnim zabavljača raspoređenih duž Šetališta.
            Dan se završio posle ponoći odlaskom, poput pravih Lozničana, na taze pogačice u Pekaru „Mihailović“.

 Više fotografija na našoj Facebook stranici: www. https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com