Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vesti iz Turističke organizacije Vojvodine

Vesti iz Turističke organizacije Vojvodine

  • PDF

    U periodu od 12. do 15. aprila 2023. godine Turistička organizacija Vojvodine učestvovala je na Međunarodnom sajmu turizma u Istanbulu (East Mediterranean International Tourism and Travel Exhibition - EMITT 2023) u okviru zajedničkog štanda Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Srbije, Privredne komore Srbije i Privredne komore Vojvodine. Turistička ponuda Vojvodine je privukla veliku pažnju posetilaca sajma, naročito kada je reč o kratkim odmorima i kulturnom nasleđu. Posetioci su pored brošura na engleskom jeziku, imali priliku da se upoznaju sa turističkim sadržajima Pokrajine putem brošure Simfonija prirode i kulture na turskom jeziku. Da je tursko tržište veoma značajno za Vojvodinu, govori i podatak da su u 2022. godini posetioci iz Turske bili na prvom mestu kada je reč o zemlji porekla stranih turista, ostvarivši pritom 32.793 dolazaka i 95.459 noćenja.

    Na 12. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture u Bijeljini, predstavilo se 82 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Sajam je održan od 27. do 28. aprila 2023. godine, u hotelu “Drina” u Bijeljini,  u organizaciji Turističke organizacije Bijeljina, a pod pokroviteljstvom Grada Bijeljina. Turistička organizacija Vojvodine promovisala je kompletnu turističku ponudu i posetioce upoznala sa aktuelnim turističkim sadržajima Pokrajine. Vojvodina kao turistička destinacija je građanima Semberije veoma poznata, ali ujedno je to destinacija kojoj se rado vraćaju. Posetioce je najviše privukla gastronomska ponuda, kao i posete mnogobrojnim manastirima i city break destinacijama.
    Turistička organizacija Vojvodine predstavila je turističku ponudu na 43. Međunarodnom sajmu nautike, lova i ribolova, na štandu Privredne komore Srbije u periodu od 06.04.-10.04.2023. godine u Beogradu.  Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa ponudom Pokrajine putem promo materijala. Najveće interesovanje posetilaca zabeleženo je za rečni turizam, lov i ribolov.
    Turistička organizacija Srbije i nacionalni avio prevoznik ER Srbija u periodu od 22. do 27. aprila 2023. godine, organizovali su dolazak u Srbiju prve grupe predstavnika medijskih kuća i influensera iz Kine, nakon što se Kina otvorila za putovanja i Srbija se našla na listi destinacija gde su omogućena grupna putovanja. U okviru obilaska turističkih destinacija u Srbiji, predstavnici kineskih medija, su u nedelju 23. aprila 2023. godine, imali prilike da posete Vojvodinu, i da se upoznaju sa prelepim predelima najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji - Fruška gora. Tom prilikom, posetili su vinariju „Deurić“, gde su degustirali veoma kvalitetna vina i posetili vinograde i voćnjake u okviru ove vinarije. Nakon posete ove otmene fruškogorske vinarije, predstavnici kineskih medija su se upoznali sa ruralnim načinom života obišavši Fruškogorsku lugarnicu u Maloj Remeti. Manastir Mala Remeta, koji se nalazi nadomak Fruškogorske lugarnice, bio je naredna tačka posete, gde su se predstavnici medija upoznali sa duhovnim blagom jednog od 16 fruškogorskih manastira. Poseta Fruškoj gori se nastavila u Beočinu, gde su posetioci imali prilike da uživaju kraj Dunava, uz vožnju čamcem po ovoj internacionalnoj reci. Imamo sve razloge da verujemo da će u narednom periodu broj turista iz Kine biti u ozbiljnom porastu.
    Očigledno je da brojne promotivne aktivnosti daju i odgovarajuće rezultate, jer je prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku AP Vojvodinu u periodu od januara do marta meseca 2023. godine posetilo 115.157 turista, što je 6,5% više u odnosu na isti period 2022. godine. U navedenom periodu došlo je do porasta broja dolazaka stranih turista u iznosu od 20,6%  u odnosu na prva tri meseca 2022. godine. U prva tri meseca 2023. godine na teritoriji AP Vojvodine ostvareno je 366.088 noćenja što predstavlja porast u iznosu od 10,5% u odnosu na isti period 2022. godine. Strani turisti su ostvarili 183.915 noćenja (porast 25,6%). Prosečan boravak turista iznosio je 3,2 dana. Najposećeniji gradovi za prva tri meseca su bili Novi Sad (porast dolazaka 25,4% i porast noćenja 22,9%) i Subotica. Najposećenija banja je bila Banja Vrdnik, koja registruje porast dolazaka stranih turista u iznosu od čak 53,8%, kao i porast noćenja stranih turista od čak 79,1%.
    Turistička organizacija Vojvodine u ovoj godini slavi jubilej - 20 godina postojanja! Tim povodom, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama, kao i brojnim privrednim subjektima poverenje će nagraditi vrednim nagradama. Nagradna igra će se realizovati na instagram profilu Turističke organizacije Vojvodine @vojvodina.travel, sa početkom 09. maja 2023. godine. U narednom periodu TO Vojvodine donosi mnoštvo interesantnih informacija o turističkim sadržajima u Vojvodini i poziva vas da posetite Vojvodinu i osetite toplinu vojvođanskog gostoprimstva.
    Jedna od prilika za tako nešto zainteresovanim posetriocima su nudi na predstojećoj manifestaciji „Tour de Fruška“ koja će biti održana u Vrdniku, u Nacionalnom parku Fruška gora, od 20. do 21. maja 2023. godine. Turistička organizacija Vojvodine potpisala je sa Udruženjem “Tour de Fruška”  23. aprila ugovor o suorganizaciji. Ovaj sportski događaj se sastoji od 5 različitih trka (MTB Maraton, E-bike velika nagrada Vrdnika, Trail - osvajanje Vrdničke kule, Eliminator trka i za najmlađe - Gas gas dečija trka), u kojima posetioci mogu učestvovati. Manifestacija je primarno sportsko-rekreativnog karaktera, ali pored sporta objedinjuje turizam i privredu i zbog toga doprinosi afirmaciji aktivnog odmora, kao i uopšte promociji turizma i privrede na teritoriji AP Vojvodine. Pored raznovrsnog sportskog programa, učesnici i posetioci će imati prilike da obiđu ekspo zonu, u kojoj ih očekuje bogat turistički, vinski i gastronomski sadržaj.
    Više informacija o aktivnostima i planovima Turističke organizacije Vojvodine možete pronaći putem linka: www.vojvodina.travel.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com