Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Marko Carić: Stvaramo društvo znanja

Prof. dr Marko Carić: Stvaramo društvo znanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Od ponedeljka 08. do petka 19. maja na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu odvija se svojevrsno takmičenje maturanata u znanju, tačnije ekipa srednjih vojvođanskih škola sastavljenih od „najjačih u znanju“, maturanata iz 30 vojvođanskih škola. Kvalifikacije se odvijaju tokom šest takmičarskih dana tokom kojih će se suprotstaviti po pet timova. Polufinalne borbe zakazane su za 16. i 17., a finalna za 19. maj.

             Pozdravljajući ovogodišnju 11-tu po redu manifestaciju „FIMEK nagrađuje znanje ” prof. dr Marko Carić, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment ističe da je cilj ove akcije afirmacija i promovisanje razmene znanja, ali i preduzetništva kao ključne kompetencije i motivisanje srednjoškolaca da ulažu u sebe, svoje usavršavanje i obrazovanje i da razvijaju lične preduzetničke kompetencije.
            - Znanje i kompetencije nisu samo sigurne investicije u budućnost, već predstavljaju i osnovni preduslov za stvaranje „društva znanja” gde su znanje i inovacije, svakako, glavna kreativna snaga društva i u funkciji su jačanja prosperiteta zemlje i blagostanja ljudi. Razvoj preduzetničkih kompetencija svih građana podstiče preduzetnički duh u društvu, rast novih preduzeća i efikasnije korišćenje kreativnih potencijala i postojećih znanja i veština.
            Takođe, ovim projektom se želi povećati broj maturanata koji nastavljaju svoje školovanje na visokoškolskim institucijama, a posebno onih maturanata koji svoje srednjoškolsko obrazovanje stiču u manje razvijenim područjima Vojvodine, čime se posredno daje doprinos smanjenju regionalnih razlika i povećanju konkurentnosti. Mesto održavanja je u Novom Sadu, u prostorijama Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, ali se promocija same manifestacije znanja vršila u svim srednjim školama u Vojvodini, koje je sa uspehom odradio marketing tim Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu predvođen direktorkom tamarom Krstić.
            „FIMEK nagrađuje znanje” koncipiran je kao takmičenje srednjoškolaca u znanju i
preduzetničkim znanjima, veštinama i kompetencijama. Takmičenje i eliminacioni deo organizovan je po principu piramide, a tim jedne škole čine tri maturanta. S obzirom na to da
na takmičenju učestvuju srednje škole svih profila, pitanja su koncipirana iz dva
modula: iz opšte kulture i informisanosti koja zahtevaju kratke odgovore i iz modula koji
vrednuje preduzetničke veštine i kompetencije, a koja se postavljaju u vidu rešavanja
zadatog poslovnog problema u polufinalu i finalu. Na ovaj način, kroz zabavu, maturanti
jačaju kako takmičarski, tako i timski duh, kao i sposobnosti kao što su kreativnost,
inovativnost, kritički stav i inicijativnost.
            - Koristim priliku da naglasim da je ova akcija samo jedna u nizu koje organizuje naš fakultet tokom minulih godina, a sve u cilju afirmacija razmene znanja, dobrog druženja, povezivanja, srednjih škola, kao i gradova iz kojih maturanti dolaze - zaključio je prof. dr Marko Carić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com