Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Drinska laguna: Saborište pravih vrednosti

Drinska laguna: Saborište pravih vrednosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

    Lagun(a), plitak morski rukavac odvojen sprudovima i peščanim prevlakama, koji se prvobitno odnosio na vode oko Venecije, sada i na obodu Banje Koviljače (Loznica). Za razliku od drugih, ova laguna dodiruje uzavrle drinske vode, na početku rukavca koji tek u neko doba godine, zaustavi svoj tok i otkriva ostrvo dužine 200-300 metara. Živopisno, romantično-privlačno za one koji umeju da posmatraju prirodu. I da joj se dive.

    U skladu sa magijom mesta na kojem se nalazi imanje površine 21 ar, porodice Kurteš punih petnaest godina, približavanjem penziji Milke i Milana, roditelja i školovanja, njihovih sinova, porodično veće je odlučilo da ovaj „predeo slikan maštom“ podeli sa drugima.
    - Uz našu kuću u kojoj boravimo, 2016-te smo podigli prvu sojenicu, a 2019. u funkciju stavili tri, kasnije dodali četvrtu, za boravak u slučaju lošeg vremena. Optimalan broj gostiju koje istovremeno možemo da ugostimo, je po četiri osobe u dve kućice i tri osobe u trećoj, ali neretko, imamo i po jedanaestoro dece, što ovaj naš prostor čini veselijim i životnijim - kaže Đorđe Kurteš, menadžer „Drinske lagune“, istovremeno zadužen za marketing i ispunjenje zahteva gostiju „Lagune“.
    Njegov brat, Ivan Kurteš, sa pristupom umetnika u svemu što radi, osmislio je projekat sojenica, i glavni je kuvar ove male, predane onom to radi, zajednice. Roditelji su tu da podrže ideje svojih sinova i pomognu u naporima da sve bude kako je i zamišljeno, domaćinski i sa stilom, jer njihovi gosti zavređuju najbolje.
    Osim tišine i spokoja nestvarnog prostora smeštenog nedaleko od grada i užurbanosti i graje posetilaca Banje Koviljače, sa čunom na njenoj obali i bujnim rastinjem koje zaklanja od sunca, štiti od vetra, mirom miriše i rađa plodove, gosti ovde mogu punim plućima uživati u pogledu na reku i njenu drugu obalu (obalu Republike Srpske), u ambijentu prostranog dvorišta, plivati, voziti se čamcem, pecati ili učiti da pecaju, a sve to uz domaću, taze pripremljenu hranu, vrlo često i po njihovoj želji, od tog jutra ulovljene drinske ribe.
    - Svaka kućica opremljena je kuhinjom da bi svako za sebe i porodicu mogao da priprema obroke. Međutim, one se retko koriste jer se uglavnom opredeljuju za hranu koju mi pripremamo. Nastojimo da bude što svežija, da sve proizvode od mesa, sira, voća i povrća, dobavljamo od naših komšija, domaćina iz okolnih sela. Gosti to prepoznaju i pripremu hrane uglavnom prepuštaju nama - objašnjava Đorđe Kurteš i ističe: - Odvajajući ih od buke, svakodnevne žurbe i stresa, nudimo im drugu stranu života, pokazujući im da je ona još uvek moguća.
    Ponuda domaćina se ovim ne završava. Svesni da njihov kraj obiluje prirodnim i kulturnim dobrima, rado upućuju pridošlice na razne strane, označavajući tačke koje se moraju posetiti. Takvih mesta nije malo, a još ako ih predstavlja master ekonomista u turizmu, Đorđe Kurteš, one postaju obavezno štivo svih namernika koji odluče da svoj odmor, pasivno-aktivan i obratno, provedu u Banji Koviljači i njegovoj okolini.
    Ni malo nije lako započeti i izgraditi autentičnu turističku priču. Nije lako ni stati nakon što se preskoči prva prepreka. Uspešno dostizanje prvobitnog cilja po nekom nepisanom pravilu rađa apetit za sledećim, ambicioznijim planom. Porodica Kurteš kaže da je u njihovom slučaju ovde ipak stavljena tačka, jer bi se širenjem istog izgubio prvobitni smisao.
    - Ovo nije posao koji će doneti bogatstvo, ali obezbeđuje pristojne prihode. „Drinska laguna“ je otvorena u vreme kada su nam dolazili samo domaći gosti. I bili smo zadovoljni. Od leta 2021. imamo posetilaca sa svih strana. I opet smo zadovoljni. Trudimo se da ih privučemo kvalitetom ponude, u čemu osim ambijenta, veliki udeo ima hrana, pa im pripremamo ono što na drugom mestu neće imati priliku da probaju - zaključuje naš sagovornik. I mada isključuje proširenje u smislu broja sojenica, podignutih ne samo zbog atraktivnosti već i ćudljive reke koja nekada prelije i u dvorište, ipak se planira opremanje dečjeg igrališta, za najmlađe goste, kojima se najviše raduju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com