Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Jubilej Društva agrarnih novinara DAN biće obeležen na 90. PMS u Novom Sadu

Jubilej Društva agrarnih novinara DAN biće obeležen na 90. PMS u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Društvo agrarnih novinara - DAN sa sedištem u Novom Sadu osnovano je maja 2003. godine. Cilj osnivanja je da novinari iz čitave države, kao naši članovi, budu lakše i organizovanije izvorno informisani o zbivanjima u agraru kod nas i u svetu, kako bi blagovremeno, istinito, celovito i stručno informisali javnost. Članovi DAN-a, u velikom broju bili su agronomi zaposleni u štampi, na radiju i televiziji i pisali su na srpskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom i slovačkom jeziku. Dobitnici su većeg broja priznanja od institucija u agraru i novinarskih asocijacija.

            Organizovane su konferencije za novinare, savetovanja, okrugli stolovi i izložbe o temama iz agrara, razgovori sa ekspertima, naučnicima, stručnjacima i poljoprivrednicima. Organizovane su posete institucijama, firmama, asocijacijama u agraru kod nas i u inostranstvu. Organizovana su studijska putovanja u Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju, BiH i Republiku Srpsku. Branko Krtstin  i Đura Pap su bili delegati DAN na Svetskom kongresu agrarnih novinarta u Sloveniji i Austriji. Pojedini članovi su nas predstavljali na skupovima u Danskoj, Belgiji i Holandiji.
            Poslednjih godina organizovali smo savetovanja i štampali brošuru pod nazivom „Iskorenjivanje klasične kuge svinja i besnila“ i o „ GMO da ili ne“ uz prisustvo preko100 novinara, predstavnika savetodavnih službi, asocijacija poljoprivrednika, studenata poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu i Beogradu, nastavnika i učenika srednjih poljoprivrednih škola. Bavimo se i izdavačkom delatnošću.
            Kada je osnovano, Društvo agrarnih novinara imalo je 40 članova. Danas je taj broj prepolovljen. Više je razloga za to.  Prvi je prirodan odliv. Neki su otišli u zasluženu penziju, a neki na žalost više nisu među nama. Drugi razlog je veoma bitan. Malo je mladih koleginica i kolega koji rade kao agrarni novinari.
            Centralni događaj obeležavanja jubileja je konferencija DAN-a koja će biti održana u ponedeljak, 22. maja 2023. godine u sali 3 Kongresnog centra Master od 13:30 -14:30. Konferencija nosi naziv “Precizna poljoprivreda - iskorak u pametnu poljoprivredu” i edukativnog je karaktera. DAN je osnovan pre dve decenije, maja 2003. godine, tokom održavanja 70. Poljoprivrednog sajma. Novosadski sajam ove godine obeležava vek postojanja i 90. godina održavanja Poljoprivrednog sajma. Ova godina je godina jubileja, a kako su agrarni novinari neraskidivo vezani za Poljoprivredni sajam, dogovoreno je da i mi naš jubilej proslavimo na mestu na kojem je DAN i zaživeo. Zbog toga će u delu konferencije koji je predviđen za uvodne reči govoriti predstavnici Novosadskog sajma. Sem toga, Poljoprivredni sajam je od nastanka do danas mesto na kojem se izlažu inovacije iz oblasti agrara, kako u primarnoj proizvodnji, tako i u preradi. Agrarni novinari imaju zadatak da ta nova znanja - inovacije, prezentuju gledaocima, slušaocima i čitaocima - otuda i aktuelan tema, precizna poljoprivreda.
O nauci i inovacijma, govoriće profesori sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu sa kojima novinari DAN-a imaju izuzetnu saradnju. Zbog toga će gost biti i dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica.
Govoriće se i o razvoju domaće poljoprivrede, a razvoja nema bez udruživanja. To smo odavno shvatili i zbog toga članovi našeg društva neguju dugogodišnju saradnju sa Zadružnim savezom Vojvodine. O tome šta inovativna rešenja, kakva je precizna poljoprivreda, znače našim poljoprivrednicima, zadrugama i zadrugarima, govoriće mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednik ZSV.
Kada je čovek rešen da uči, on onda uči od najnaprednijih. A kada govorimo o poljoprivredi, onda je jasno da mnogo toga može da se nauči iz iskustava Kraljevine Holandije. Smernice razvoja čućemo od atašea za poljoprivredu ove zemlje Koen van Ginneken.
Kada govorimo o studijskim putovanjima, tu moramo da pomenemo izuzetno saradnju Društva agrarnih novinara i Ministarstva poljoprivrede Republike Slovenije. Duže od decenije mi svake godine posećujemo Pomurski sajam u Gornjoj Radgoni i njegovu poljoprivredninu manifestaciju „Agra“. Mnogo saznanja o funkcionisanju zajedničke agrarne politike EU nosimo upravo iz Slovenije, kao i primere dobre prakse na njihovim kmetijama, odnosno poljoprivrednim gazdinstvima. Očekujemo potvrdu da će nam se na konferenciji pridružiti ministarka poljoprivrede u Vladi Slovenije i direktor Pomurskog sajma sa svojim saradnicima.
            Drugi deo konferencije biće stručnog karaktera. U stručnom i edukativnom delu konferencije govoriće: Filip Vasić, Poljoprivredni fakultet Novi Sad  na temu “Poljoprivreda u eri digitalizacije" i Marija Antanasković, predsednik Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije na temu “Cilj koncepta precizne poljoprivrede i njegova dostupnost u Srbiji”.

Jasna Bajšanski,
predsednik Udruženja novinara DAN

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com