Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Tematski skup u PKV o aktuelnom stanju i mogućnostima razvoja ruralnog turizma

Tematski skup u PKV o aktuelnom stanju i mogućnostima razvoja ruralnog turizma

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

    U Privrednoj komori Vojvodine u organizaciji Udruženja usluga i poljoprivrede i Dnevnik Poljoprivrednika, u četvrtak, 18. maja 2023. godine, održan je tematski skup
„Aktuelno stanje i mogućnosti razvoja ruralnog turizma“.

    Pozdravljajući učesnike i poseioce, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je u prva tri  meseca 2023. godine, u Vojvodini  ukupan broj dolazaka turista povećan za 6,5% nego u istom periodu lane. Od ukupnog broja turista 54,6% su bili domaći, a 45,4% strani turisti. Najposećeniji je bio Novi Sad, gde je zabeleženo 40.374 dolazaka turista, što je za 25,4% više u odnosu na isti period 2022. godine.
    - Kada govorimo o ruralnom turizmu u Republici Srbiji je tokom 2022. godine  kao delatnost obavljalo 40% više domaćinstava. Zvanično se ovom vrstom usluge bavi oko 700 gazdinstava. Jedan od glavnih elemenata ruralnog turizma u Vojvodini su salaši. Pored salaša, Vojvodina nudi i druge oblike ruralnog turizma. Posetioci mogu da istražuju sela i upoznaju se sa tradicionalnim zanatima. Takođe mogu da posete vinarije i degustiraju vojvođanska vina, koja su poznata širom regiona. Za predstavnike ruralnog turizma veoma je značajna dobra informisanost i pravovremena edukacija, a Privredna komora Vojvodine  nastoji da kontinuirano pruža podršku predstavnicima  turizma iz seoskih područja. Neophodno je jačati svest o značaju ove teme u cilju razumevanja šansi i potencijala koje pruža  ruralni turizam, i upravo to i jeste cilj ovakvih panel diskusija kroz umrežavanje svih učesnika i nosioca razvoja ruralnog turizma - rekao je, između ostalog, Boško Vučurević.
    Pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Milan Jarić istakao je da Pokrajinska vlada pruža  podršku kroz niz aktuelnih konkursa. Na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu na paviljonu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam biće organizovani tematski skupovi posvećeni razvoju ruralnog turizma.
    Vlasnik „Karin salaša“ (Srbobran) Rale Nićin rekao je da su predstavnicima turističke privrede veoma značajna davanja koja se plasiraju putem konkursa kako bi se ova vrsta turizma unapredila. Zajednička promociaje je veoma važna i zato su ovakvi skupovi veoma značajni ocenio je Nićin.
    Gospodin Katai Geza govorio je o istorijatu jednog od najčuvenijih vojvođanskih salaša - Salašu Katai (Mali Iđoš), ističući da je energija čitave njegove porodice - supruge, dve ćerke i sina, umnogome doprinela da izdrži u trajanju na ovom poslu i da je najveći problem danas upravo nedostatak radne snage. Ipak, ovaj salaš nesmetano radi i interesantan je svim uzrastima turista jer  je jedan od retkih koji ima smeštaj i podršku brojnih prijatelja iz svih sfera privrede i kulture.
    Mlade snage u ovoj branši predstavljao je Nikola Grcić iz Agencije za marketing “Explore” (www.exploretravel.rs) koji je načinom razmišljanja i delovanja posebno zainteresovao i posetioce panela, kao i učesnike, svojom pričom. Sa svojom ekipom ssaradnika, osmislio je i brendirao posete pojedinim destinacijama u mestima Bački Jarak, temerin, Čurug, ali i Novom Sadu i okolini, na svojstven način.
    Dr Gordana Radović, moderator ovoga dvočasovnog tematskog skupa, ispred novinsko-izdavačko izdavačkog preduzeća “Dnevnik-Poljoprivrednik” u kome je na poziciji direktora prodaje, naglasila je, između ostalog da „Poljoprivrednik“ u svojim izdanjima kontinuirano informiše i edukuje čitaoce o značaju i mogućnostima za razvoj ruralnog turizma. Zahvalila se predsedniku PKV, Bošku Vučureviću, kolegama Branislavu Mamiću, sekretaru Udruženja usluga PKV i Mladenu Petkoviću, sekretaru Udruženja poljoprivrede PKV, kao i njihovim saradnicima,  na podršci u organizaciji i realizaciji ovog skupa. Takođe i učesnicima panela na kvalitetnim izlaganjima i značajnim informacijama: mr Milanu Jariću, pomoćniku pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, prof. dr Igoru Stamenkoviću sa Priridno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Vedrani Dragičević iz Udruženja usluga PKS, Milici Šušnjić iz Turističke organizacije Vojvodine, prof. dr Borisu Kuzmanu, pomoćniku direktora Instituta za ekonomiku poljoprivrede u Beogradu, Raletu Nićinu, vlasniku Karin salaša, Gezi Kataiu, vlasniku Katai salaša i Nikoli Grciću iz Agencije za marketing “Explore”.
    Kvalitetne preporuke za moguće pravce razvoja ruralnog turizma u našoj zemlji u diskusiji tokom panela dali su, između ostalih, dr Veselina Pelagić, Goran Janković, Mihailo Berček, Marko Mijić, dr Radomir Stojanović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com