Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Podrška Pokrajinske vlade razvoju ruralnog turizma

Podrška Pokrajinske vlade razvoju ruralnog turizma

  • PDF

         Sajam svih sajmova, 90-ta jubilarna međunarodna poljoprivredna manifestacija od 20. do 26. maja okupiće 1.100 izlagača iz 26 zemalja sveta. U susret najvećem sajamskom događaju u Novom Sadu, aktualizuju se predstojeći nastupi, tribine, privode kraju planovi i ideje. Tim povodom je u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) u organizaciji Udruženja usluga i Udruženja poljoprivrede PKV i novinsko-izdavačkog preduzeće „Dnevnik-Poljoprivrednik” Novi Sad održan tematski skup „Aktuelno stanje i mogućnosti razvoja ruralnog turizma“.

            O konkretnoj podršci Sekretarijata za privredu i turizam, akterima turizma u seoskim područjima na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, govorio je mr Milan Jarić, v.d. pomoćnik za turizam i regionalno privrednu saradnju, koji je pozdravio sva prirodna, kulturna, tradicionalna dobra koja su seoske sredine uspele da sačuvaju a koje su, arhaične i raritetne, postala vredna, egzotična svedočanstva nečega čime se danas može objasniti život na ovom području. Po rečima mr Jarića istorija je radila za današnje turističke poslenike i potrebno je to iskoristiti i na pravi način promovisati i podržati.
            Shodno tome, Pokrajinska vlada pruža podršku nizom aktuelnih konkursa od početka tekuće godine, vezanih za pospešivanje ruralnog razvoja. Krajem januara raspisan je Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava privrednim subjektima za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turističkog potencijala, u februaru konkurs za subvencionisanje preduzetnika, mikro i malih pravnih lica od interesa za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, a mesec dana kasnije konkurs o dodeli bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu za subvencionisanje troškova nabavke mašina/opreme, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine. U maju će biti raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava udruženjima građana i drugim
neprofitnim organizacijama sa teritorije APV za finansiranje projekata od značaja za razvoj turističkog potencijala APV, odnosno manifestacija, koje se uglavnom dešavaju u ruralnim sredinama a ima ih 1.700 do 1.800 samo na teritoriji Vojvodine.
            - Moramo biti svesni da imamo jako kvalitetnu i raznovrsnu ponudu, i u tom smislu se trudimo da u konkursima postavimo što određenije uslove kojim bi obuhvatili upravo one za koje smatramo da direktno rade na unapređenju turističkih resursa i gde možemo očekivati konkretne rezultate - rekao je mr Jarić podsećajući vidljiv porast interesovanja za vojvođanska sela tokom pandemije, kada su domaći turisti birali upravo domaće destinacije, od kojih su najpopularnije bile planinske sredine i Panonska ravnica.
            - Sekretarijat za privredu i turizam sufinansira podizanje novih objekata ili uređivanje postojećih, prevođenje vikendica u turističke objekte. Važno je da je broj turista na lokacijama, koje su preko noći postala vrlo tražena turistička odredišta, opredelio njihove vlasnike koje su poslovali u sivoj zoni, da ih kategoriziju i zvanično registruju kao turistička, i osim materijalne, pružilo i evidenciju o broju turista - rekao je mr Jarić, dodavši da je praksa Sekretarijata da raspiše konkurse što ranije tokom godine, da je do sada opredeljeno preko 300 miliona dinara sredstava i očekuje da će i sledeće godine, možda i pre, ove konkursne linije biti ponovljene.
            Na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu na paviljonu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam obećao je dinamične aktivnosti tokom svih šest dana trajanja sajma. Osim tematskih skupova posvećenih razvoju ruralnog turizma, predstaviće se udruženja žena preduzetnica, te starih i umetničkih zanata. Zahvalio se i odzivu velikog broja uslovno rečeno „malih“ proizvođača koji će na štandu Pokrajinske vlade predstavljati svoje proizvode.
            Sajam će, po rečima mr Milana Jarića biti još jedna prilika za promociju oznake „Najbolje iz Vojvodine“, čiji nosioci u potpunosti opravdavaju kvalitet i originalnost proizvoda za koji su poneli ovo prestižno priznanje, bilo da je reč o hrani, vinu, uslugama, manifestacijama i događajima, a što je u funkciji razvoja sela i direktna podrška onima koji su odlučili da nastave život u ruralnim područjima.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com