Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Gimnazijalci iz Vršca pobednici takmičenja - FIMEK nagrađuje znanje

Gimnazijalci iz Vršca pobednici takmičenja - FIMEK nagrađuje znanje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    U konkurenciji 30 srednjih stručnih škola i gimnazija iz 16 gradova Vojvodine, u velikom finalu takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“, održanom 19. maja, pobedila je Gimnazija „Borislav Petrov Braca" iz Vršca, bolja od timova Gimnazije i ekonomske škole „Jovan Jovanović Zmaj" iz Odžaka i Gimnazije „Isidora Sekulić" iz Novog Sada.

    Katarine Kampfer planira da upiše veterinarski fakultet, budući da od najranijeg detinjstva obožava životinje, nakon pobede je izjavila da se sav uložen trud na pripremama za ovo takmičenje isplatio:
    - Celo naše školovanje vodilo je do prvog mesta. Zadovoljni smo svojim znanjem stečenim kroz obrazovanje u školi, ali svako od nas, mimo oficijelnog, ima svoja interesovanja i hobije koji su doprineli ovom rezultatu. Svi smo dobri đaci, vredni i prilično uspešni. Svako je pokrivao neku oblast, a postignuti uspeh je rezultat zajedničkog napora.
    Nikoli Kantareviću je ovo takmičenje bilo vrlo interesantno i sa nekim delovima sa kojima se ranije nije sreo, slično popularnim kvizovima, „čak i bolji u nekim aspektima“. S toga je preporučio svim četvrtacima da iskoriste priliku da se ovde takmiče. Sem takmičarskog dela, prepoznao je kvalitet druženja i saznavanja novih stvari, kao i neku vrstu  pripreme za upis na fakultet.
    - Oduvek sam bio zainteresovan za kvizove, od malena čitao enciklopedije, voleo da saznajem činjenice iz raznih sfera. Kada sam saznao za mogućnost učešća na ovom takmičenju prijavio sam se. Kada smo prošli prvu rundu odlučio sam da još malo provežbam i dosta novih stvari sam naučio. Poseban naglasak stavio sam na informacije vezano za kulturu, te je ovo bila vrlo korisna, zanimljiva i uspešna avantura - objasnio je Nikola Kantarević, koji je odlučio da nastavi školovanje na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.
    Vuk Veličković bio je eksponent u praktičnom delu takmičenja, i „sam protiv svih“ savladao ozbiljan zadatak:
    - Ispoštovao sam zajednički dogovor, koji na kraju nije ispao kao pobednički, ali naše znanje je to nadoknadilo. Što se tiče znanja to je nešto što niko od nas ne bi mogao da postigne sam. Radili smo kao tim, slušali jedno drugo i uspeli da pobedimo – rekao je Vuk Veličković, koji planira da se u budućnosti bavi biološko-hemijskim naukama, a s obzirom na širinu znanja, interesovanja, sigurno da će u tome uspeti.
    Ovo nije prvi uspeh na takmičenju „FIMEK nagrađuje znanje“, koje Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžemt Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu organizuje od 2012. godine. Godine 2014. tadašnji tim Gimnazije „Borislav Petrov Braca" takođe je u finalu bio najbolji.
    Slavica Ristić, profesor biologije u ovoj Gimnaziji i prvi put u ulozi vođe i to  prvoplasiranog tima, nije krila svoje zadovoljstvo postignutim rezultatom:
    - Ova generacija je fenomenalna. Ali, da nisam verovala ja u njih, oni u mene, ne bismo ni prisustvovali ovom izazovu. Svi oni su sa matematičkog smera i osim prirodnih nauka imaju zavidna znanja iz opšte kulture. Njih zanima i istorija, i ekonomija, svetski događaji, aktuelna situacija, zaista su svestrani. Mogu da pohvalim učenike naše škole koji postižu uspehe i na republičkim takmičenjima, književnim olimpijadama... Već krajem maja vodim sedmoro učenika na Republičko takmičenje u Kragujevac. Koliko su naši učenici dobri govori i podatak da najveći broj učenika završnih razreda upisuje željeni fakultete - istakla je prof. Ristić, i dodala da su ova deca spremna za ono što ih čeka, a uspeh svojih učenika doživljava kao pobedu nad svim problemima sa kojima se danas suočavamo.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com