Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Vladeta Sudarski: Daje se na znanje

Vladeta Sudarski: Daje se na znanje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            U vojsci su davali ritam pri marševima, a po naseljima čitali proglase i vesti uvek na najprometnijim mestima udarajući palicama u doboš, da bi privukli pažnju građana. Bili su to dobošari, javni objavljivači, telali, vrlo bitni u vreme kada ni novina, ni radija, a kamoli televizora, nije bilo. Sećenje na ove „poštare“ i danas čuva Vladeta Sudarski iz Novog Bečeja. Igra sudbine je htela da ovaj glumac amater i reditelj sa stažom od 40 godina, član folklornog ansambla „Bećarac“ bezmalo deceniju, punu popularnost stekne i bude upamćen po ulozi dobošara, koju s ponosom „igra“. Videćete ga kako najavljuje uglavnom manifestacije, seoske događaje, ali se pojavljuje i kao takmičar na Festivalu dobošara „Daje se na znanje" u Čoki, manifestaciji koja čuva sećanje na kulturno-istorijske vrednosti vezane za pojam dobošarenja.

            Ovaj uvod ispričan je iz razloga da se razume da nije reč o običnom čoveku sa talentom za glumu i igru, već čoveku povezanom za materijalno i duhovno narodno stvaralaštvo koje ističe i stavlja u prvi plan u svakom svom nastupu. A traže ga mnogi, i zbog glasa i zbog stasa, pre svega zbog odgovornosti i mere koje pokazuje svaki put na brojnim seoskim manifestacijama najavljujući učesnike, objašnjavajući propozicije, strpljivo i uglađeno ne dajući da bilo šta izmakne kontroli. U vojvođanskoj narodnoj nošnji, širokim belim lanenim čakširama, beloj košulji, jeleku i sa šeširom na glavi, snažnim, zdravim glasom i poštovanjem prema svima, ovu ulogu odigrao je bezbroj puta za čistu desetku.
            - Bitno je da se radi profesionalno, da se odgovori zadatku. Da smo svi zadovoljni. Daće Bog da ima manifestacija i da ih bude još više. A mora ih biti ako se promovišu na pravi način, kao što to radi Dragan Vukotić Vukota i ROGALJ - kaže ovaj gospodin što „malo priča preko mikrofona“ i daje poseban šarm svakom događaju u kojem učestvuje.
            A događaji, manifestacije su s godinama postale njegova strast. Iz godine u godinu prati njihov rast i napredak u svakom smislu te reči. I po broju učesnika i po broju posetilaca, kvalitetu programa, sa sve više folklora i orkestara lokalnih KUD-ova, što je dobro i zbog toga što deca, mladi, nastupima obogaćuju program, dižu atmosferu, i zbog njihove afirmacije.  Pozdravlja trend organizatora festivala koji se trude da obezbede što različitije, originalnije programe, pa tako svaka svetkovina liči na sebe i ni na jednu drugu.
            - Publika voli manifestacije, one nas na neki način definišu kao narod koji voli da se druži, veseli, zabavlja. Za domaćine/učesnike seoske svetkovine omogućavaju da se blizu kuće predstavi i pokaže šta se radi i proizvodi u domaćinstvu. Gosti dođu sa svih strana. Dosta im je problema koje imaju na poslu, kod kuće, i reše da se na dan-dva oslobode stresa. Ima tu i nostalgije, na zabijačke, torte i kolače koje su pravile nečije staramajke, i rado se toga podsećamo. Čim ima jela i pića ,uz muziku, bude zanimljivo. Ne može da bude loše - kaže Vladeta Sudarski, za kojeg su ne jednom ljubitelji fešti rekli da kada čuju da će se naći u ulozi voditelja, znaju da će to biti ona prava. Na šta on suzdržano uzvraća: - Imam dovoljno godina i iskustva na sceni i u vođenju progama, tako da nije teško.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com