Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Zalogaj juga je sinonim za kvalitet, zdravlje i uživanje

Zalogaj juga je sinonim za kvalitet, zdravlje i uživanje

  • PDF

            Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika „Zoran Mirašević“ Niš (UUTP) svoju svestranu aktivnost usmerava ka promociji turističkih vrednosti i gastronomske ponude juga Srbije, obogaćujući je, čineći je poželjnom destinacijom. U južnim delovima naše zemlje se uvek jelo dobro, ukusno i obimno. Da bi se turistima ponudio jedinstven kvalitet, od namirnica do usluge, pobrinulo se UUTP, koje aktivno radi na popularizaciji struke, unapređenju i promociji turizma i izvornih vrednosti destinacije, te stvaranju uslova za aktiviranje ugostiteljskih i turističkih resursa na teritoriji grada Niša i regiona.

            Jedan od načina za postizanje cilja je uvezivanje svih aktera ovog složenog procesa, učešću na manifestacijama i njihovom organizacijom, u ulozi UUTP kao domaćina. Tako su nastala tamičenja u pripremanju jela nacionalne kuhinje - „Zalogaj juga“, pripremanju jela u kotliću na otvorenoj vatri - „Niški zlatni kotlić“, „Nišlijski čvarci“ i „Najzimnica“, „Tortijada“ tradicionalno takmičenje u izradi torti i kolača. U novembru prošle godine ustanovljen je i „Festival leskovačke sprže i gurmanluka“, sa UUTP u ulozi jednog od organizatora, kako bi se i ona ovaj način poslala „ukusna“ slika diljem sveta.
            - Najveća od svih naših manifestacija, X Međunarodna manifestacija „Gastro - turistički fest“ 26. i 27. maja ispred Oficirskog doma u Nišu, okupila je profesionalce, seniore i juniore, iz zemlje i inostranstva, u pripremanju kulinarskih specijaliteta. Uključili smo i učenike Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša, koji se na vrlo lep, edukativan i promotivan način predstavljaju javnosti, stiču tako vredna iskustva, da bi ih kasnije plasirali dalje. Inicijalna zamisao UUTP bila je vezana za stvaranje brenda „Zalogaj juga“ i okupljanje malih proizvođača sa juga Srbije, koji su kreirali svoje originalne proizvode, uz uslov da sadrže 60% sirovina izvorno sa ovog podneblja. Potvrda izvornosti i kvaliteta tih proizvoda, a na osnovu procene stručne komisije, je dobijanje žiga, zaštite izdate od Zavoda za intelektualnu svojinu iz Beograda, kao posebnu preporuku nečega što se mora probati. Na ovaj način svim proizvođačima proizvoda sa žigom „Zalogaj juga“ data je mogućnost da posredovanjem UUTP izađu na veća tržišta, da se spoje sa većim proizvođačima, restoranima, sa velikim ugostiteljskim objektima - objasnila je Aleksandra Milošević, menadžer Udruženja, bliska saradnica predsednice Ankice Dimitrijević.
            Početkom godine otvoren je i Degustaciono - edukativni centar, namenjem svim proizvođačima hrane i ugostiteljskim objektima, kao deo projekta „Zalogaj juga” koji realizuje UUTP Niš, uz finansijsku podršku EU i Vlade Srbije, preko programa „EU Pro plus”. Ideja projekta je da kroz promociju kvalitetnih proizvoda s juga i degustaciju, poveže lokalne proizvođače i pomogne njihov plasman na domaće i ino tržište. Deo aktivnosti Centra je i organizacija kulinarske radionice za učenike Ugostiteljske škole i njihove profesore.
            - Centar pruža mogućnost preregistracije i prestrojavanja svih onih koji žele da se bave kuvarstvom ili ugostiteljstvom. Radili smo niz semirnara, edukacija, koje su prethodile procesu brendiranja. U startu smo imali 30 brendova a spisak potencijalnih je sve duži. Neki proizvođači su prijavili i više proizvoda na šta imaju pravo - objasnila je Aleksandra Milošević.
            Trenutno, UUTP broji preko 400 članova i organizator je dva međunarodna i četiri velikih takmičenja. Jug Srbije je poznat po bureku, koji se pravi svugde ali je ovde najbolji, kao i roštilju i Urnebes salati koju je na osnovu recepta starog 100 godina kreirao Nikola Mandić iz Niša, počasni predsednik Skupštine Udruženja.
            U članstvu UUTP su i vinarije, destilerije i svi oni koji ulažu veliiki trud i znanje u proizvodnju hrane i pića. Jedan od uslova da jedan proizvod postane brend je da je „stariji“ od šest meseci. Polako se zahuktava sajt i youtube kanal sa snimljenim video zapisima, do 15 minuta, u kojima proizvođači predstavljaju svoj proizvod, nude praktične savete i preporuke.
            Ova dugo prisutna ideja, počela je sa realizacijom dolaskom Ankice Dimitrijević na čelo UUTP, nakon odlaska Zorana Miraševića, njegovog osnivača i dugogodišnjeg predsednika. Uz pomoć volontera, donatora i sponzora, među kojima su: „Lovo promet“, „Gastro oprema“ Niš i mnogi drugi koji, između ostalog, omogućavaju učenicima i profesionalcima nastupe na prestižnim svetskim takmičenjima na kojima se redovno osvajaju vredna priznanja. Na poslednjem, Međunarodnom kulinarskom festivalu na Braču (Hrvatska), marta ove godine, učenici niške ugostiteljske škole osvojili su tri zlatne, tri srebrne i dve bronzane medalje.
            Kuhinja juga Srbije, iako bez Michelin-ovih zvezdica, poznata je i priznata je među domaćim, posebno stranim turistima, koji nisu imali privilegiju da je probaju ranije. Osim  najukusnijeg na svetu bureka i roštilja, ovde se jede sprža, leskovačka mućkalica, paprike punjene sirom, đuveč sa vranjskom taranom, pita propeć, samsa, letnja trljanica, kapama, teleća glava u saftu, dimljena kolenica, janija, prebranac, podvarak, prženija... Ajvar, ljutenica, užljevik, neki su od starih jela koja se i danas s ponosom pripremaju. Tajna njihovog posebno dobrog ukusa kažu da je u začinu koji se zove ljubav, obaveznog dodatka svakog jela; drugi to objašnjavaju bogomdanim suncem koje namirnicama daje slasnost; neki pak u starini jela i slow food načina pripremi, od kojeg ove domaćice, nikada nisu odustale. Verovatno je sve to u igri, ali „hrana s juga“ toli glad i utiče na raspoloženje i neretko je nazivaju „hranom za sreću“, kakva ona i jeste i kakvom želi da je predstavi UUTP.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com