Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Iznenađujuće bogata turistička ponuda opštine Medveđa

Iznenađujuće bogata turistička ponuda opštine Medveđa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Sijarinska Banja je dragulj turističke ponude opštine Medveđe, u kojoj živi 10.000 stanovnika na samom jugu naše zemlje. Sijarinska Banja je jedna od najlekovitijih banja u Evropi, sa jedinstvenom atrakcijom - gejzerima. Jedan, sa vodoskokom od 8 - 10 metara i temperaturom vode do 71°C, nastao je prilikom bušenja na levoj obali Banjske reke, gde je 1954. geološka ekipa vršila istraživnje terena. Gejzer je danas deo grba opštine Medveđa i predstavlja poslednji relikt vulkanske aktivnosti na ovim prostorima. Manji gejzer je stalno aktivan i oko njega je sagrađen kompleks bazema: tri sa termalnom vodom, četvrti sa običnom. Uz njega je i veliki gejzer, čija voda se koristi za zagrevanje hotela, ali kada se pusti njegov vodoskok dostiže visinu 45 - 50 metara. Ovako nešto moguće je videti još samo na Islandu.

            U Banji ima 28 termomineralnih izvora temperature od 30 do 70°C, od kojih je 18 registrovano. Nanizani jedan do drugog, ovi lekoviti izvori različiti po sastavu koriste se na razne načine: za ispijanje, kupanje i inhalaciju i blagodatni su u lečenju reume, kožnih i ginekoloških bolesti, hroničnog bronhitisa, stomačnih i žučnih oboljenja, anemije i šećerne bolesti, raznih oblika neuroza i stanja lakše psihičke i fizičke iscrpljenosti.
            Nosilac turističke ponude Sijarinske Banje je SBR „Gejzer“ koja prihvata i pacijente i goste. Poseduje izuzetno kvalitetan medicinski blok sa smeštajnim kapacitetom nešto više od 200 jedinica. U Banji trenutno ima 52 privatna stanodavca sa preko 600 kreveta.
            U neposrednoj blizini nalazi se Zaštićeno područje u režimu zaštite II i III stepena - paleovulkanska kupa Mrkonjski vis (1.070 m), najistaknutiji vrh na Goljak planini, čiji je upravljač TOO Medveđa, južno od sela Tulare u opštini Medveđa. U ovom selu nalazi se u narodu poznata Tularska Banja, sa dva izvora mineralne vode. U Banji je izgrađen bazen, a u planu je da se ponuda proširi izgradnjom „letnjikovca“ u blizini crkve Svete Trojice. Sredstva za početak izgradnje obezbedila je opština Medveđa, crkvena opština Sijarinska Banja i TOO Medveđa. Davne 1932. godine u ovom selu je postojala kisela voda, za koju kažu da je bila najbolja u Jugoslaviji. Flaširana je prirodno, a na osnovu analiza utvrđeno je da joj ništa ne treba dodavati, i da je kao takva zdrava za upotrebu. TOO Medveđa planira uređenje i otvaranje Banje ka turistima, ali uz uslov čuvanja njenog spokoja, okruženog šumama i čistim vazduhom.
            Još jedna atrakcija ove opštine je Ćorov vodopad na Ćorovom potoku u ataru sela Petrilje, visine 18 m. Dužina potoka od izvora do ušća u Tularsku reku od svega 500 metara čini njegovu vodu bezbednom za piće. Ćorov vodopad je na svega 13 km od Sijarinske Banje, usečen između dva brda, specifičan po tome što ni i najstariji meštani ne pamte da je presušio. Najlepše ga je videti u rano proleće i kasnu jesen, za vreme kiša i visokog vodostaja. Leti je zanimljiv jer usečen između brda, oko sebe obezbeđuje temperaturu za 10°C nižu a time i prijatniju nego što je u okolini.
            Arheološki lokaliteti u selima Geglja, Bučumet, Svinjarnica, Radinovce i Zlata, rudnik Lece, Caričin grad, po nekim istoričarima, prestonica cara Justinijana 527-565 (Justiniana Prima) sagrađena 536. godine, mogu biti interesantne za turiste koje to zanima. Nedaleko je i Novo Brdo „grad srebrn, uistinu zlatan“, utvrđenje koje svedoči o vremenu kada je bilo najznačajnije rudarsko naselje i urbano središte srednjovekovne Srbije.
            - Imamo lep broj dosta posećenih manifestacija kojima želimo da privučemo turiste, kako bi došli i iznenadili se šta tu sve ima da se vidi. Jedna od njih su „Gejzerske noći“ sa tradicijom dužom od 20 godina. Ova fešta svake godine krajem jula početkom avgusta okuplja veliki broj posetilaca. Kao i „Sačijada“, manifestacija u koju se uzdamo da će u narednom periodu da postane jedna od prepoznatih gastro događaja na tlu Srbije. Ove godine će biti održana 28. avgusta. Tu je i „Kosidba na Marovcu“, Džipijada, manifestacija - U susret Novoj godini. U Medveđi je razvijem avanturistički turizam. Obeležene su tri staze do Mrkonjskog visa, od kojih je jedna, srednjeg nivoa, u odličnom stanju, koju je Planinarski savez Srbije uvrstio u godišnji kalendar za 07. oktobar - istakao je Mijajlo Minić direktor Turističke organizacije opštine Medveđa.
            Po njegovim rečima, opština Medveđa ima realne potencijale za razvoj planinskog turizma. Jedna je od četiri opštine koja deli Radan planinu. Put kroz Radan spojio je Medveđu sa opštinom Kuršumlija, odnosno Sijarinsku Banju sa Prolom Banjom, Kuršumlijskom i Lukovskom, je „sjajan potez koji će obogatiti turističku ponudu ovog kraja“.
            - Razvoj seoskog turizma je u povoju a Etno selo „Janković“, Dragana Jankovića je za sada jedino koje nudi uslugu smeštaja. U planu je da se ove godine podigne još jedna brvnara, povećaju kapaciteti jer po mom mišljenju, to je jedini način da ljudi ostanu ili se vrate u selo. Nisu potrebna velika novčana sredstava ako imate neku kuću na selu, ako je u iole pristojnom stanju, treba je malo „pritegnuti“, kategorizovati i već možete da počnete da radite - kaže gospodin Minić i poziva turiste na „otkrivanje“ ovog prostora neverovatne lepote i prirodnih dobara.
            Južna Srbije turistima otkriva i posebne gastronomske čari, crnogorski kačamak od kuvanog krompira i brašna, koji se „tuku“ posebnim tučkom da se sjedine, i takvi se u tiganju mešaju sa kajmakom. Popularan je i sač, a i puno lovaca dolaze u ovaj kraj, ljubitelja gulaša i jela od divljači.
            U uslovima zdrave, nezagađene prirode, proizvodi poput meda, vina, rakije su prepoznati kao zdravi i traženi na tržištu, kao što će, po verovanju Mijajla Minića, nakon adekvatne promocije koja je u toku, biti i ceo ovaj potez koji samo mašta može izmaštati.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com