Fri03012024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Lakše do kredita za poljoprivrivredu uz Garancijski fond i OTP banku

Lakše do kredita za poljoprivrivredu uz Garancijski fond i OTP banku

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Sporazumima o saradnji Garancijskog fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine sa većinom poslovnih banaka koje funkcionišu u našoj zemlji, na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, od 20 - 26.maja, pridodat je i Sporazum o saradnji Garancijskog fonda i OTP banke Srbije, koji su potpisali Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine i Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora i CEO OTP banke Srbija.

            Sedmi uzastopni nastup na Poljoprivrednom sajmu Garancijski fond je, po rečima gospodina Rakovića, iskoristio za promociju kreditnih linija vezanih za poljoprivredu, za koju je ukupno izdato od 75 - 80% garancija celog portfolija Fonda.
            - Banke posluju po često nepovoljnim uslovima za poljoprivrednike i to je dobar razlog da se poljoprivrednici obrate Garancijskom fondu. U tom smislu potpisan je Poslovni sporazum sa OTP bankom, koji će vojvođanskim poljoprivrednicima dati priliku da pod najpovoljnijim uslovima dobiju kredite za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, za kupovinu zemljišta, izgradnju podnih skladišta, hladnjača, silosa itd. U slučaju potpisanog sporazuma sa Garancijskim fondom, kada preko nas uzimate kredit, kamatna stopa bude daleko niža i povoljnija, a greis period duži. U vreme stalnog rasta kamata pozvao bih poljoprivrednike da posete naše sedište Fonda u Haduk Veljkovoj br. 11 u Novom Sadu. Garancijski fond je prava institucija u kojoj i proizvođači i banka imaju sigurnost, bez rizičnog plasmana, s obzirom da su naše garancije sada 100%.  Banka dobija siguran plasman, a poljoprivrednici daleko povoljnije uslove nego što bi ih dobili na redovnom finansijskom tržištu - objasnio je Đorđe Raković.
            Poljoprivrednici najviše povlače kredite za obnovu mehanizacije u poljoprivredi i nabavku poljoprivrednog zemljišta. Nešto manji broj garancija traženo je za izgradnju podnih skladišta, hladnjača i silosa, a tu su i repromaterijali u poljoprivredi. To je samo deo širokog opusa kreditnih linija koje pokriva Garancijski fond. Koliko je poverenje poljoprivrednika prema Fondu, govori podatak da je za četiri godine GF izdao 80 miliona evra garancija vezanih za poljoprivredu.
            Predrag Mihajlović je ovim Memorandumom o strateškom partnerstvu sa Garancijskim fondom „jedinom takvom institucijom u Republici Srbiji“, naveo olakšice koje će banka omogućiti poljoprivredicim, u ovim teškim vremenima finansiranja inputa i ostalih potreba za proizvodnju:
            - Vrlo je bitno napomenuti da OTP banka Srbija ima dobru saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima, ali ovu vrstu proizvoda nismo imali kao ponudu i potpisivanjem Sporazuma sa Garancijskim fondom APV, naši korisnici dobijaju jedan novi kredit što će im omogućiti da imaju pristup dugoročnom finansiranju za kupovinu poljoprivrednog zemljišta ili mehanizacije uz garancije Garancijskog fonda.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com