Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Mr Jelena Nestorov Bizonj: Aktivna uloga ZSV u zaštiti poljoprivrede i poljoprivrednika

Mr Jelena Nestorov Bizonj: Aktivna uloga ZSV u zaštiti poljoprivrede i poljoprivrednika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Jedan od glasnogovornika i boraca za bolje uslove u poljoprivrednoj proizvodnji i pravima poljoprivrednika je mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), koja svaku priliku koristi kako bi iznela propuste i ukazala na mogućnost prevazilaženja problema koji bi mogli da ublaže i otklone većinu sa kojima se poljopriverdnici i poljoprivreda u Srbiji danas suočava.

Sajamske manifestacije su oduvek bila mesta poslovnih susreta i prilika za razmenu informacija, pa je tako bilo i na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, od 20-26. maja u Novom Sadu, gde godinama unazad, ZSV ima aktivnu ulogu tokom svih dana njegovog trajanja.
            Prvog dana, tradicionalno, ZSV je bio domaćin zadružnim savezima i zadrugama iz regiona. Božo Volić, predsednik Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza, Rajko Kulaga, predsednik Poljoprivrednog zadružnog saveza Republike Srpske, Dragi Pamukov iz Asocijacije zemljoradničkih zadruga Severne Makedonije, složili su se sa mr Jelenom Nestorov Bizonj da je zadrugarstvo i celokupna poljoprivreda u sličnom položaju u svim zemljama regiona, a da se svi problemi u poljoprivredi se preslikavaju na zadrugarstvo.
            - Kao i ranijih godina na štandu ZSV bilo je vrlo živo. Štand ZSV uvek je središte okupljanja zadrugara, kako članica iz Vojvodine, tako i iz cele Srbije i regiona. Uspostavljeno je mnogo poslovnih kontakata, novih poznanstava unutar i izvan zadružnog sektora. Mnoštvo delegacija, privrednih subjekata, zadružnih saveza, zadrugara, posetilo nas je tokom trajanja sajma i sa svima smo pokušali da razgovaramo, sagledamo ukupnu situaciju u privredi i položaj primarnog poljoprivrednog proizvođača kao najbitnijeg za razvoj poljoprivrede i njen opstanak. Zaključili smo da je u regionu situacija veoma slična i nažalost nije dobra, čak je loša po pitanju niskih cena ratarskih poljoprivrednih proizvoda, pšenice, naročito kukuruza, kao i visokih cena inputa za poljoprivrednu proizvodnju - istakla je predsednica, dodavši da se poljoprivrednci EU suočavaju i sa prioritetima očuvanja životne sredine, biodiverziteta, uz smanjenje zasejanih površina za koje ne dobijaju nadoknadu već samo osnovne podsticaje itd. Međutim, iako je taj deo problema kod naših poljoprivrednika izostao, izraženiji su oni vezani za poskupljenja inputa, gde se po njenoj proceni, nalazimo u najgorem položaju.
            - Naravno, sve ima svoje granice, ali sa zadrugama je lakše opstati na tržištu i smatramo da je i ova situacija jedna od mogućnosti za apel da se poljoprivrednici udružuju i samo udruženi mogu postići cilj. Svesni postojanja međunarodnog faktora i nekih drugih uticaja koji takođe remete tržište, ali su oni privremenog karaktera. Treba gledati poljoprivredu kroz fokus stalne delatnosti i da se udruživanjem može samo napredovati, što je zajedničko za sve nas. Zajedničko je i što nas država ne prepoznaje dovoljno u svojim propisima. Bilo da smo države u EU ili van nje, zadrugama bi trebalo dati mnogo kvalitetnije mesto: u razvoju poljoprivrede, u regionalnom razvoju, u svim ostalim oblastima koje su direktno ili indirektno vezane za poljoprivredu - smatra mr Nestorov Bizonj.
            Podseća, da trenutno stanje na tržištu ne daje mesto za optimizam i da sve što se dešavalo pre Sajma, gde je ZSV uputio određene apele državi na blagovremeno reagovanje, kako ne bi u vreme žetve, svi zajedno našli u veoma nepovoljnom položaju. Po njenim rečima, da je bilo sluha za apel, verovatno da bi poremećaji na tržištu bili manji.
            - Već sada vidimo da u nepovoljnoj situaciji ulazimo u sam period žetve pšenice, a to su visoke zalihe stare pšenice, i izuzetno niska cena, daleko ispod proizvodnje za stari rod, i sramotno niske ponude za novi rod koje se polako na tržištu pojavljuju. Verovatno ćemo se naći u situaciji da se ponovo borimo za prava, da će to biti borba koja neprekidno traje u smislu da proizvođači od svoje proizvodnje makar treba da pokriju troškove proizvodnje, kako bi uopšte ostali u toj delatnosti - kaže naša sagovornica.
            Primećuje i da su „prolećne“ kiše u našoj zemlji, na nekim mestima uslovile potrebu za dodatnom zaštitom, što znači i povećanje troškova zaštite, koji nisu dobrodošli na ove već visoke inpute za poljoprivrednu proizvodnju. Po njenim rečima, proizvodnja pšenice, koja je najjeftinija proizvodnja, biće veoma skupa, a cena i dalje neizvesna, što smatra suštinskim  problemom. Tim pre se od relevantnih institucija očekuje da pređu sa reči na delo.
            Na tradicionalnoj „Večeri šampiona” u okviru 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu dodeljena su priznanja najboljima u agrobiznisu. Među dobitnicima prepoznatljivog zlatnog pehara su Zadružni savez Vojvodine (ZSV), OZZ „Zadrugar” Bač i ZZ „Agro-Čoka” Čoka, koje potvrđuju visok kvalitet onoga što ZSV i dve zadruge, njene članice, rade. 

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com